Преподавателка обяснява физиката чрез филмите “Интерстелар” и “Ядрото”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910087 Преподавателка обяснява физиката чрез филмите “Интерстелар” и “Ядрото” Преподавателка обяснява физиката чрез филмите “Интерстелар” и “Ядрото” www.24chasa.bg
Д-р Гергана Георгиева по време на експедицията си в Антарктика. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Гл. ас. д-р Гергана Георгиева преподава във Физичния факултет на СУ вече шеста година

“Интерстелар” е сред най-достоверните фантастични филми, защото в екипа от сценаристи има физик, “Сан Андреас” ми беше като комедия, казва гл. ас. д-р Гергана Георгиева.

Тя е преподавател по геофизика във Физичния факултет на Софийския университет вече 6 години. За да популяризира физиката, създава презентация, в която обяснява науката чрез фантастични филми. “Подходът беше моя идея и целта ми беше филмите да са допирна точка с науката. Филмите са много познати на хората, а физиката не е. В “Ядрото” основният акцент от гледна точка на науката е магнитното поле на Земята. Не знам дали всеки знае как се образува магнитното поле. Това е изключително сложна материя, но пък е най-интересната за мен част от филма. Затова исках да използвам такива допирни места с науката”, казва Георгиева.

Тя изнася презентацията първо в Русе пред няколко ученици на “Нощта на учените”. По-късно я представя и в София по време на Софийския фестивал на науката.

“Ако попитате в едно училище кой е любимият предмет, почти никой няма да каже физика, а всъщност

физиката дава познание,

което е много по-интересно

и от най-щурия

фантастичен филм”,

казва Гергана Георгиева. За тази презентация поискала съдействие от свои колеги метеоролози и астрономи. Тъй като се получила много интересна, а публиката в Русе била камерна, решила да изпрати лекцията си и за фестивала на науката в София. А там се събира пълна зала. Това ѝ дава увереност, че презентацията е сполучлива, темата - интересна, и може да бъде представена и пред колеги, и пред ученици през следващата учебна година.

Не само презентацията на Георгиева е интересна. “Опитвам се да давам на студентите не просто суха материя, а да им показвам практически примери, за да видят защо учат тези уравнения. При мен студентите идват след втори курс, учили са вече доста математика. Тези, които са попаднали случайно тук, вече са си заминали, защото им е трудно без мотивация и не могат да завършат. И всъщност идват един-двама студенти, които имат мотивация и знания. Когато аз учех диференциални уравнения, преподавателите ни обясняваха, че по този начин се описва движението на планетите и галактиките. И ми ставаше интересно”, казва преподавателката.

Сред филмите, които анализира в презентацията си, са “Интерстелар”,“След утрешния ден”, “Ядрото”.

В екипа от сценаристи на “Интерстелар” е физикът Кип Торн, затова е и най-близък до реалната наука. Сюжетът на филма разказва как човечеството е на ръба на оцеляването, Земята е покрита с прах, а единствената възможност за изхранване е царевицата. Изведнъж в галактиката се появява черна дупка, която се оказва червейна и в другия ѝ край са открити други 3 планети. Един от героите - астронавт, е изпратен с екип да проучи дали тези планети са годни да се засели човечеството.

“Може ли да се качим в един космически кораб, да отпрашим към някоя далечна галактика и да пием един коктейл там? А колко бързо може да стигнем дотам и да се движим във Вселената? Най-високата скорост, с която може да се движим, е скоростта на светлината, с която тя се разпространява във вакуум, или около 300 хил. км/сек. Най-близката до нас е галактиката Андромеда, която е на около 2,5 млн. светлинни години. Това означава, че дори и да пътуваме със скоростта, с която се разпространява светлината, ще ни трябват около 2,5 млн. г., за да стигнем до там. В действителност обаче, измерено с часовник на кораба, времето ще бъде едва около 50 години.

Преподавателката по време на своя лекция

Оказва се, че нашата Вселена е доста странна. Не само времето зависи от скоростта, с която се движим. Масата също зависи от нея. Ако например възрастен човек, който тежи 75 кг, тича със 150 хил. км/сек, той би тежал около 87 кг. Ако го помолим да позабърза и да започне да тича с около 200 хил. км./сек. неговата маса вече ще е около 101 кг. Представете си сега какво се случва с космически кораб, който тежи много повече. Колкото повече скоростта ни се доближава до тази на светлината, толкова повече се увеличава нашата маса. Т.е. не е толкова просто да си се качим в един космически кораб и да си се движим в космическото пространство”, казва в презентацията си д-р Георгиева.

В “Интерстелар” обаче се представя много интересен начин, по който действително може да заобиколим законите на релативистичната механика - тунелите в пространството. Такива съществуват и се получават, когато две черни дупки се съединят, а това нещо се нарича червейна дупка.

“При определени условия това може да се превърне в машина на времето. Такива наистина съществуват.

Теоретично е напълно

възможно да

пътуваме във времето

Връщайки се в миналото обаче, може да променим условия и обстоятелства от живота си - получава се парадокс”, обяснява тя. В същия филм огромен астероид с размерите на щата Тексас (около 6,5 пъти, колкото България) заплашва да унищожи Земята. Екип от изключително добри геофизици е изпратен там и целта е астероидът да бъде разбит на малки парчета.

“В действителност в слънчевата система има такива астероиди, но те са твърде малко и астрономи от целия свят ги наблюдават непрекъснато, т.е. не е съвсем тривиално такъв голям астероид да се доближи до Земята незабелязано. Българските астрономи и учени са водещи в изследването на такива астероиди, досега са открити над 100 и те, разбира се, носят български имена”, обяснява преподавателката и допълва: “Друг въпрос, който възниква във филма, е доколко лесно ние бихме могли да кацнем на толкова малко небесно тяло, колкото е един астероид. Днес бих могла да кажа, че това може би е възможно, защото мисия “Розета” на Европейската космическата агенция се оказа успешна и космическа сонда “Розета” успя да кацне на комета и с помощта на апаратура да изпрати информация за случващото се там. Има още един проблем в този филм - доколко е възможно хора да отидат на толкова малко небесно тяло? Проблемът идва от това, че гравитацията на малките космически обекти е много по-малка - може да бъде почти 1000 пъти по-малка от тази на Земята.”

Може би най-известният метеорологичен филм е “След утрешния ден”. Той разказва за промени, които стават в климата. В резултат на глобалното затопляне се случват серия катаклизми в различни части по света - градушка с размерите на грейпфрут се изсипва над Токио, ураган с рекордна сила удря Хаваите, страхотна снежна буря се завихря над Ню Делхи, серия от торнада опустошава Лос Анджелис; температурата преминава от непоносима жега до адски студ само за един ден.

В рамките на няколко дни температурите падат драстично и възниква въпросът - наистина ли е възможно толкова драстична промяна в климата да се случи за толкова кратко време? И как така, когато говорим за глобално затопляне, изведнъж температурите падат?

“За такива процеси са необходими десетки години. Филмът е създаден на базата на реален климатичен модел. Въз основа на него учените установяват, че ако температурите действително се повишат, а в същото време Атлантическото меридионално течение спре, за период от поне 20 год. температурите на Земята биха паднали, след което отново ще продължат да се покачват. Това всъщност се случва и във филма, само че забързано - за няколко дни”, обяснява Георгиева.

Според нея не е случайно и че много филми са посветени на земетресенията - “Земетресение”, “Мегаразлом”, “10 по Рихтер”, “Сан Андреас” и т.н. Те вълнуват хората. Има няколко общи неща между тях и първото е, че повечето са с магнитуд поне 10 по Рихтер. Второто е, че повечето от тях се случват главно в Лос Анджелис или Сан Франциско. И третото е, че винаги след труса се появява огромна вълна цунами. Може ли обаче да съществува земетресение с магнитуд 10 по Рихтер? Ами, не може, защото формулата на Рихтер не го позволява. Има обаче други магнитуди, които го позволяват, а по тях теоретично може да има и много по-силни земетресения. Защо обаче всички земетресения се случват там? Двата града са сравнително близо един до друг, а и единият е столицата на филмовата индустрия, което улеснява екипа “да го разруши” за целите на филма. Двата града обаче лежат и на един от най-известните разломи в света - Сан Андреас.

“Не след всяко

земетресение има цунами.

Първото и най-важно нещо

е епицентърът на труса

да е на дъното на океана. И тук идва смешният момент за сеизмолозите във филма “Сан Андреас” - там епицентърът е изцяло на сушата, но земетресението предизвиква мощно цунами и разрушава това, което е оцеляло след труса”, казва преподавателката. Георгиева разглежда фикцията и науката и в “Ядрото”. В сюжета на филма ядрото на Земята спира, спира и магнитното поле на Земята, а това предизвиква серия от катаклизми. Екип от учени е изпратен с подземен кораб във вътрешността на Земята в опит да задвижи отново ядрото.

“Всъщност човечеството е навлязло едва до около 15 км от над 6000 км във вътрешността на Земята. Стигнало е далеч по-навътре в Космоса. На практика ние познаваме само една малка част от вътрешността на Земята, не сме стигнали дори до края на земната кора. Най-дълбокият сондаж, който е бил пробит, е бил планиран до 15 км, но са стигнали до 12 км.

Земята представлява огромен магнит и тук филмът изглежда доста реалистичен”, обяснява тя. Той обаче не е реалистичен по отношение на изчезването на магнитното поле. Геоложката история на Земята познава периоди, в които интензитетът на магнитното поле е намалявал.

“В различни периоди от историята на Земята полюсите са се сменяли - южният е ставал северен и обратното. Тези периоди са известни като обръщане на магнитното поле. Освен това полюсите не стоят на едно място, а обичат да се разхождат. Всички тези промени и разходки са съпътствани с намаляване на магнитното поле, т.е. то би могло да намалее, но не и да изчезне. А докато Земята се върти, ще има магнитно поле”, обяснява физичката. Тя вече втора година е част от проект за популяризация на специалността “Астрофизика, метеорология и геофизика” на Физическия факултет. Преподавателите ходят по училища, основно извън София, и изнасят презентации пред ученици.

Миналата година разказвала за експедицията си в Антарктида.

“Там изследвах земетресения. Тази година пътувах за втори път в рамките на проект, финансиран от фонд “Научни изследвания”. Бях за около месец на базата. Инсталирахме сеизмична станция, която работи само през астралното лято (т.е. нашата зима) и през първия етап от проекта установихме, че има голям брой земетресения близо до острова, за които други учени не са съобщавали. От началото на работата ни по проекта сме регистрирали над 8000 събития (трусове - бел. авт.) за трите астрални лета, които са общо около 8 месеца.

По-голямата част от тези

събития са резултат от

движението на ледника,

който е в близост до сеизмичната станция, а другите са си истински земетресения, които се дължат на движението на Земята”, разказва Георгиева. Според нея повечето фантастични филми са със зрънце наука и много измислици.

“Не си представям да работя нещо различно. Играла съм си с магнити през лист, през бюро”, казва Гергана Георгиева. Мечтата ѝ обаче била далеч от физичната наука. “Исках да стана лекар. На доста зряла възраст попаднах във физиката. Кандидатствах медицина две години поред, учих химия една година и докато я учех, чак в университета видях, че физиката е много интересна. И се прехвърлих във Физическия факултет с идеята да уча медицинска физика. Когато дойде моментът в трети курс да избирам, записах геофизика. Тогава нещата във Физическия факултет изглеждаха много научни - много студенти във факултета, които седяха и решаваха задачи. Изглеждаха въвлечени в науката. Докато в химията тогава беше празно. Сега е обратното", казва тя.

Преподавателката има две дъщери, които вече са запалени по науката. Имат микроскоп, с който в градината на баба си гледат растенията. С лупички разглеждат и изследват някакви неща. Те по детски разпитват за всичко наоколо и жадно попиват знания от мама, която търпеливо обяснява. “Предполагам, че някой ден ще станат учени, поне по душа”, казва д-р Гергана Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Актьорът Венсан Касел стана татко за трети път (Снимки)

Актьорът Венсан Касел и манекенката Тина Кунакей станаха родители на дъщеричка. За щастливото събитие гордо се похвали самият 52-годишен актьор в инстаграм. Бебето се е родило на 19 април в Париж и носи оригиналното име Амазони. Бившият на Моника Белучи реши да представи дъщеря си на света по не по-малко оригинален начин.

Бременната Вики Терзийска посрещна лазарки

“Лазарки в нашия двор! Неочаквано скъпи гости! Има прекрасни момичета в Кокаляне! Благословия, късмет и пожелание за весели празници от цялото ни семейство”, написа в инстаграм профила си певицата Вики Терзийска и публикува снимка с лазарките. На нея си личи наедрялото ѝ коремче, тъй като е бременна с второто си дете.

Българин може да говори с корема си

Димитър Иванов може да говори с корема си. Той е единственият вентролог в България. А Бай Тъньо е куклата, която оживява благодарение на актьора, разказва "Дойче веле".  Димитър е куклен актьор и владее изкуството на вентрологията. Терминът идва от латински. Означава "говорещ с корема".Димитър говори без да движи устните си.

Юлиан Вергов: Аз съм един софийски дришльо, на когото му се е случило едно от най-хубавите неща

Едва ли мога да дам нещо повече към ролята на доц. Банков, затова предпочитам да се оттегля, казва актьорът Напускането му предизвика невиждана зрителска вълна на недоволство и тъга - Г-н Вергов, във фейсбук написахте 140 имена на хора от екипа на "Откраднат живот", на които благодарите, след като засега приключи ролята на вашия герой доц.

Преслава се качи на връх Околчица

Преслава си направи разходка в планината и публикува снимка, към която написа: “Днес за малко ще бъда вашата учителка по история. Кой от вас знае къде е мястото, където е направена снимката, и каква е историята му?” Малко след това нейни последователи ѝ отговориха, че е на връх Околчица в близост до вр.

Красивата съседка на принц Уилям - Роуз Ханбъри, която живее като в приказките (Снимки)

Имението "Хоутън хол" в графство Норфолк на Острова е построено през 17-и век за първия британски министър-председател Робърт Уолпоул.  Днес в замъка живее Роуз Ханбъри, за която изданието In Touch твърди, че е имала афера с принц Уилям. Маркграфинята Чолмондли живее там заедно със семейството си. "Хоутън хол" предлага лукс, разкош и цветове,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Празник на магнолията в Международния парк на скулптурите в Пекин през 2019 г.

От края на март до начало на май е период на цъфналите магнолии. Международният парк на скулптурите притежава най-голямата гора на магнолии в Пекин и всяка година провежда Празник на магнолии. От края на март бе открит 16-тият фестивал на магнолии в Международния парк на скулптурите в Пекин, който е най-мащабен в Пекин.

Бебе се роди два месеца след своя брат близнак

Италианка роди близнаци в различни месеци. Първо се е родил Алесандро - на 24 декември 2018, а след това и Андреа - на 22 февруари тази година, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е рядкост, когато става въпрос за близнаци, увериха от болница в Северна Италия, където са родени двете деца. 40-годишната майка спешно била хоспитализирана през

Ицо Хазарта представя първия си самостоятелен албум с концерт

Ицо Хазарта издава първия си самостоятелен албум, който ще представи в столичен клуб на 18 май. Албумът носи името “Неправилен рап”. В него влизат най-новите песни на рапъра като “Браво”, в която Ицо Хазарта осмя новите популярни хип-хоп певци. Билетите за премиерния концерт вече са в

Актьорът Димитър Николов взе наградата на фондация “Стоян Камбарев”

Младият актьор Димитър Николов взе голямата награда за полет в изкуството на фондация “Стоян Камбарев”, създадена от Деси Тенекеджиева. Призът му бе връчен от президента Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия. Церемонията се състоя на 17 април в балната зала на столичния Военен клуб. Димитър Николов получи премия от 3000 лева,

Заради “Дяволското гърло” абитуриенти празнуват в Триград

Зрители пишат писма до екипа: Очаквах родопски песни, а не американска музика и убийства “С класа ми решихме да си направим абитуриентския бал в Триград заради вас. Много ни харесва сериала и искаме да разгледаме този край по-обстойно”, пишат ученици до екипа на “Дяволското гърло”. Други обаче не са доволни от серийния филм: “Не ми харесва

Принцеса Мириам де Унгрия откри изложба с най-новите си бижута в България (Видео, снимки)

Принцеса Мириам де Унгрия откри днес изложба с най-новите си колекции от авторски бижута в един от големите столични молове. Съпругата на първородния царски син княз Кардам, е за втори път у нас, за да покаже най-новото от колекцията си. Тя ще остане в България до неделя вечерта. "Добър вечер", каза тя на чист български на откриването на изложбата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber