Три забележителности в София, които да посетите през лятото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898275 Три забележителности в София, които да посетите през лятото Три забележителности в София, които да посетите през лятото www.24chasa.bg
Дворцов комплекс „Врана”

Макар че лятото е време за почивки, пътувания и обиколки из страната и чужбина, не винаги имаме възможност да се отправим към някоя по-далечна дестинация. Ето защо ви предлагаме 3 забележителности в София и в близост до нея, които задължително трябва да посетите.

И четирите обекта са включени в двуезичната „Енциклопедия „София”, която освен че дава идеи и подробна информация за всичко, свързано с нашата столица, е и един прекрасен подарък за всеки, който се интересува от града.

„ВРАНА”. Парк музей и дворцов комплекс, изградени като извънградска резиденция на българските царе Фердинанд I и Борис III. Намира се на бул. „Цариградско шосе”. От 1946 г. до 1990 г. е правителствена резиденция, след 1990 г. паркът и дворецът са реституирани и върнати на сина на цар Борис III – бившия монарх Симеон Сакскобургготски. През 2001 г. той дарява парка към комплекса „Врана” на Столична община, която го превръща в парк музей, достъпен за посещение. Резиденцията „Врана” е с вековна история. Изграждането u започва след 1899 г., когато княз Фердинанд купува чифлика „Чардаклия”, собственост на богатия селянин от с. Герман Боне Хаджипетров, и околните земи. През 1906 г. в царското имение е построена ловна вила (арх. Георги Фингов), в която са вплетени мотиви от пловдивската възрожденска барокова къща.

Фердинанд, който е любител орнитолог, кръщава чифлика на първата кацнала на покрива птица – врана. През 1912 г. имението е преименувано „Дворец Врана”. Изгражда се двуетажна дворцова сграда с мансарден покрив (1909–1912 г., арх. Никола Лазаров), издържана в духа на неоромантизма, с препратки към българската средновековна архитектура. Представителната дворцова зала е украсена с мраморни пиластри, колони, цокли и корнизи. Коридорите са остъклени с виенски орнаментирани стъкла. В партера има киносалон и зали за чай. На втория етаж са апартаментите на царското семейство, на третия – на придворните и прислугата. Сградите на ловната вила и двореца са свързани с кухненски тракт и покрита галерия и образуват общ архитектурен ансамбъл. Благоустрояването и изграждането на парка започва още през 1900 г. Участие взeмат управителят на царските ботанически градини французинът Жюл Лошо, австрийците Йохан Келерер и Йозеф Цоликофер, чехът Антон Краус, немецът Вилхелм Шахт, българинът Васил Георгиев. Те оформят пейзажна композиция в стила на европейските паркови традиции и поставят началото на уникална ботаническа градина с екзотични растения и редки екземпляри. В продължение на повече от 40 години се създават обширни паркови пространства, цветни партери и дървесни групи, изгражда се езеро, алпинеуми, алеи и пътеки. Създава се стопанска част с парници и оранжерии, стопански сгради, оформя се зоокът. Парк „Врана” е едно от първите произведения на парковото изкуство в България, което не отстъпва по качество на известните пейзажни паркове в Европа от XIX век. Днес в него има близо 800 растителни вида, от които 270 редки дървета и храсти; някои са посадени лично от цар Фердинанд. Дворцовият комплекс е със статут на национална културна ценност, паркът „Врана” е обявен за защитена местност.

УРВИЧ (Кокалянски Урвич). Руини от средновековна крепост в Лозенска планина, в землището на с. Кокаляне, на 20 km от София. Издигната е върху естествено защитен скалист терен, заобиколен от водите на река Искър. Построена е през ХIII век, преустроявана през ХIV век. Крепостта охранява пътя към Средец (днес София) и играе стратегическа роля в отбраната на града срещу османското нашествие. Свързана е с имената на българските царе Иван Шишман и Иван Асен V и е известна като „последната крепост на Шишмановци”. След падането на Средец под османска власт през 1382 г. крепостта се съпротивлява геройски още 7 години, но е превзета и разрушена. Запазени са части от крепостните стени, останки от правоъгълна бойна кула (на височина 7–8 m), основи на сгради, на крепостната църква манастир „Св. Илия”. Близо до крепостта е Кокалянският манастир „Св. архангел Михаил”, част от Софийската Мала Света гора. Крепостта Урвич е със статут на национална културна ценност. Територията около нея е обявена за природна забележителност за запазване на характерен ландшафт (съчетание от гори и скални образувания по поречието на река Искър).

ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ. Емблематична сграда за столицата, национална културна ценност. Намира се на площад „Бански”. Свързана е с едно от най-големите богатства на града – горещата минерална вода. Софийските минерални извори са притегателен център от най-древни времена, около който животът тече в продължение на хиляди години, един от символите на София, изрисуван на герба на столицата. Обилната гореща вода е с температура 46 °С, слабо минерализирана (0,3 g/l), с алкална реакция. Използва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и на гръбначния мозък, на гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и обменни заболявания. Римляните оценяват качествата на водата и изграждат голям бански комплекс (терми) на мястото на днешната баня и част от Централния универсален магазин. До него е светилището на почитаните в Сердика богове на здравето и медицината – Асклепий и Хигия. Намерена е статуя на Аполон, бога на изкуствата, почитан в Сердика като покровител на лечебното изкуство и наричан Медикус. Той носи символа на медицината – гега, около която е увита змия. Вероятно сградата е разрушена при земетресение и през Късното средновековие на нейно място са изградени няколко по-малки бани. Останки от стара турска баня са експонирани до Баня баши джамия. Идеята за изграждане на модерна хигиенна общинска минерална баня дава кметът Димитър Петков в края на ХIХ век като част от цялостната програма за благоустрояване на столицата. По това време в много от софийските жилища липсва дори течаща вода и София се сдобива с обществена баня за задоволяване на нарасналите хигиенни нужди. За близо половин век след Освобождението 1878 г. в страната се изграждат около 330 хигиенни бани, но сградата на софийската, построена през 1911 г., е най-красива. Архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов – автори на проекта, и художникът Харалампи Тачев създават прекрасна творба, една от забележителностите на столицата. Надзорът е поверен на арх. Фридрих Грюнангер. Плановото решение е изключително модерно за времето си.

Сградата е на два етажа с обща площ 5000 m?, разделена на две отделения – мъжко и женско. При откриването u за посещения през май 1913 г. в подземния етаж са разположени бани II класа, на партера – вани I класа и топли басейни (с температура 37 °C и 46 °C). Плувните басейни са два – дълги по 18 и широки по 7 m. В тях температурата на водата е 27 °C. На втория етаж са залите за хидротерапия, електротерапия и калолечение (използва се италианска кал „Морбит”). Симетричната композиция е подчертана от голям централен купол над главния вход и два по-малки странични купола. Стилово сградата принадлежи към зародилото се в началото на ХХ век националромантично течение в българската архитектура. Фасадната декорация от разноцветна майолика, която оформя медальони, плетеници и фризове, и редовете от бял варовик и червена тухла носят духа на несебърските църкви от времето на Второто българско царство. Част от облицовъчните плочки са изработени в керамичната фабрика „Изида”. Басейните в сградата десетилетия са любимо място на софийските деца и много от тях получават първите си уроци по плуване в тях. С годините, след налагането на домашната баня като част от жилището, къпането от ритуал се превръща в ежедневие и малцина са тези, които си спомнят за опашките пред билетните каси на Народната баня (втора класа) или луксозните кабинки с кушетки за почивка след банята в първа класа. Общинската баня изпълнява функциите си до 1986 г. През 1998 г. Столична община взема решение част от сградата да се ремонтира и адаптира за нуждите на Музея за история на София (днес Регионален исторически музей – София). Предвидено е северното крило да запази първоначалната си функция – с използване на минералната вода. След дългогодишен ремонт през 2015 г. в сградата се открива постоянна експозиция на музея. От север на Софийските минерални бани, между улиците „Искър” и „Екзарх Йосиф”, е минералният извор „Централна баня”. Тук се е намирал Жежкио бунар, топъл минерален извор, споменат от турския историк и географ Хаджи Калфа през ХVII век. На мястото на разрушената при бомбардировките над София през 1944 г. малка минерална баня (открита 1908 г.) е оформен триъгълен площад. Поставени са 48 чешми (2003 г.) за безплатен достъп, от които тече непрекъснато топла минерална вода. Ниските декоративни стенички, които оформяниши, са стилово обединени с живописната фасада на банята. В източния край на комплекса e водният олтар – малка куполна ротонда със статуята на Аполон Лечител (скулптор Георги Чапкънов) сред водно огледало.

Из „Енциклопедия София”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Билефелд предлага милион евро на всеки, който докаже, че градът не съществува

Германски град, който дълги години е обект на шегаджийска конспиративна теория, твърдяща, че населеното място не съществува, предлага награда на всеки, който успее да го докаже, пише Daily Sabah. Служителите на градската администрация в Билефелд заявиха, че всеки, който представи убедителни доказателства за това

Спайдърмен може да излезе от киновселената на "Марвел"

След като "Спайдър-мен: Далече от дома" стана най-печелившият филм в историята на компанията "Сони пикчърс", студиата "Марвел" може да бъдат изтласкани от досегашното партньорство заради спор за разпределението на печалбите, съобщи Асошиейтед прес. Преговорите още не са приключили, но президентът на "Марвел" Кевин Файги може да не продуцира

Дигитална карта напътства и информира доброволците в кампанията „Да изчистим България заедно“

От днес участниците в инициативата могат да маркират местата, на които ще организират акция по почистване или облагородяване Зелената карта на най-мащабната доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно“, ще се превърне в пръв помощник и виртуален пътеводител на всички пазители на околната среда и посланици на добрия пример.

Разгледайте изложба, посветена на Майкъл Джексън (Снимки)

Изложба, вдъхновена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, като организторате уверяват, че не става въпрос да се възхвалява певеца, който е обвинен в сексуални посегателства 10 години след смъртта му, предаде Франс прес. Изложбата "Майкъл Джексън: На стената" представя стари и неизвестни произведения на изкуството, създадени от прочути творци,

Радио 1 звучи вече и в Шумен на 88.3MHz

Станцията излъчва на 39 честоти в цялата страна! Радио 1 – радиото, което пуска класическите хитовe на последните седем десетилетия и любимите песни на поколения българи, вече звучи и в град Шумен на честота 88.3 MHz! В продължение на повече от 16 години, Радио 1 е една от най-слушаните и комерсиално успешни станции в България.

Радио ENERGY вече звучи в Плевен и Сливен

Станцията с най-много хитове от 90-те – с повече от 200 000 нови слушатели! Радио ENERGY – радиото, което пуска любимите хитове от 90-те години до днес, вече звучи в град Плевен на 99.3MHz и в град Сливен на 98.00MHz. С тези два нови града, честотите на станция номер едно за любимите песни от 90-те до днес, стават 23 в цялата страна.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Максим Ешкенази - гост-диригент на музикален фестивал в пещерата Леденика

Тазгодишната поредица от музикални фестивали продължава, но този път на едно доста по-необичайно място - пещерата Леденика. От 6 до 8 септември тя ще бъде домакин на първия фест “Музика в пещерата”, който ще събере български изпълнители на най-различни музикални жанрове. Събитието ще бъде открито от “Симфониета-Враца” и гост-солисти.

Изоставено еленче намери майчина грижа при коза (Снимка)

Новородено еленче, което било изоставено от майка си в зоопарк в Истанбул, е намерило майчини грижи от коза, която е родила собствено потомство в същия ден, предаде БГНЕС. Кошутата имаше две отрочета, едното от които беше мъртвородено. Вероятно по тази причина майката изостави живото си бебе, съобщават от зоопарка.

Най-старата питомна костенурка отпразнува 121-ия си рожден ден

Томи - женската херманова костенурка на Шийла Флорис от английския град Гилдфорд, отпразнува 121-ия си рожден ден и стана най-възрастният домашен любимец, съобщи в. "Дейли мейл". Бабата на Шийла купува костенурката през 1909 г. за една лира. Тогава животинчето е на 11 години. Първоначално я мислели за момче, докато не започнала да снася яйца

Проучване: 13% от американците не си сменят бельото цяла седмица

Национално проучване установи, че 45 процента от американците не си сменят бельото всеки ден, а 13 процента от тях не го правят цяла седмица, пише в. "Мирър". Американците от мъжки пол са с 2,5 пъти по-голяма вероятност да ходят с едно и също бельо седем или повече дни. Изследването било поръчано от фирмата-производител на бельо "Томи Джон" и

Учени: Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак когато напуснат гнездото

Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак на зряла възраст, когато наследниците вече са напуснали дома, съобщи Си Ен Ен. Учени от университета в Хайделберг изследваха как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави. Те установиха, че родителите са по-щастливи,

Мъж откри написано преди 50 години писмо в бутилка в Аляска

Мъж попадна на написано преди 50 години писмо в бутилка на брега в западната част на Аляска, съобщи Асошиейтед прес. Тайлър Иваноф намерил написаното на ръка на руски език писмо този месец, докато събирал дърва за огрев край Шишмареф, на 966 км северозападно от Анкоридж. "Търсех дърва за огрев, когато открих бутилката - каза той

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber