Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6856954 Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България www.24chasa.bg
Димитър Бербатов по време на връчването на наградите. СНИМКИ: LAP.BG

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов връчи юбилейните десети годишни награди “Успелите деца на България” на своята фондация. Още преди да подпише с най-успешния английски клуб “Манчестър Юнайтед” и преди да се превърне в първия българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига, Бербатов учреди фондация, чрез която да помага на изявените българчета в ученическа възраст да преследват мечтите си.

През всяка от десетте години стотици таланти попадат в клуба на успелите деца с постиженията си през съответната година. Над 400 изявени българчета влязоха в Клуб 2017 с успехи в изкуствата, науката и спорта през 2017 г. Те са част от отбора от победители на фондация “Димитър Бербатов” и всекидневно имат възможност да усещат подкрепата на друго успяло, пораснало дете, прославило България по целия свят с изявите си на футболния терен.

Стотици деца и родители присъстваха и на юбилейната церемония. Научени, че всички във фондацията са част от голямо семейство, те аплодираха успехите на другите таланти, които вече са и техни приятели. А по традиция лично Димитър Бербатов отличи най-добрите в областите “Изкуства”, “Наука” и “Спорт” в три възрастови групи.

Деветимата победители бяха определени след заседание на експертно жури с председател проф. Сава Гроздев. Бербатов връчи на победителите специалната статуетка на фондацията си - младеж, повдигнат на пръсти, с протегнати към звездите ръце. Лауреатите получават и годишна стипендия. Но всъщност всяко от децата, влези в клубовете на успелите, знае, че има голям приятел по пътя към преследването на мечти и нови върхове.

Тъй като наградите бяха юбилейни, всеки от отличените 9 таланти сподели своята мечта за следващите 10 години. (Всички лауреати на Голямата награда и мечтите им вижте по-долу.)

Церемонията по връчването на десетите годишни награди “Успелите деца на България” беше под патронажа на Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на министър Лиляна Павлова. Събитието бе навръх Деня на Европа - 9 май. По идея на фондация “Димитър Бербатов” за участие в концерта бяха поканени таланти от Западните Балкани. Малките музиканти бяха излъчени от своите страни и бяха техни посланици за събитието на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.

Да уважат таланта, дойдоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, спортният министър Красен Кралев, председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутати, посланици на държави от ЕС.

За концерта на сцената на Народния театър освен младите посланици от Сърбия, Македония, Черна гора, Албания и Косово блеснаха и големи таланти на България, част от фондация “Димитър Бербатов” през изминалите 10 г. Момичетата от 4Magic, вече превърнали се в любимки на феновете у нас, едни от най-големите таланти, минали през фондацията - Гласът на България Радко Петков, двукратната лауреатка на Голямата награда Мариам Маврова и лауреатката от 5-годишния юбилей Тереза Тодорова омаяха гостите с певческите си умения. А Екатерина Георгиева ги омагьоса с цигулката си - 8 г. след като стана лауреат на същата тази сцена, тогава само на 9 г., сега я покори като млада дама, току-що завършила училището за надарени деца към Московската консерватория, вторият българин, който го завършва, след невероятния ни цигулар Васко Василев.

Асистенти на Димитър Бербатов при връчването на статуетките бяха други две талантливи деца - печелещата попконкурси по пеене Мария Занова и шампионът по математика Давид Цаков.

“Поканили сме всички вас - деца от Клуб 2017 на фондацията, техните родители и учители, защото вие сте ни най-важните, нейното сърце.

Поканили сме всички вас - български политици, за да ви представим младия потенциал на нацията и с очакване да правите политики, които да помагат на тези деца да развиват способностите си и да ги прилагат в полза на страната.

За участие в концерта сме поканили наши деца, както и деца от Западните Балкани. И сме поканили на това събитие вас, европейски политици, за да видите какви таланти има този район на Европа и да работите така, че да се случва най-доброто за него.

Благодаря на всички ви, че сте тук и че в Деня на Европа ще споделим този празник на младостта и на таланта на люлката на хилядолетен духовен живот - Балканите”, заяви Димитър Бербатов. И за пореден път акцентира, че не той е важният, а звездите са тези деца: “Сред вас са световни и олимпийски шампиони, какъвто аз никога няма да бъда.”

За кулминацията - вечната песен на Емил Димитров “Моя страна, моя България”, Димитър Бербатов и директорът на фондацията му Димитрина Ходжева поканиха на сцената всички финалисти и изявени изпълнители, за да затвърдят пред важните гости кои са най-важните в ежедневието ни - талантливите деца на България.

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “ИЗКУСТВА”

1-и - 4-и клас

Ивайло Василев,

пиано

През 2017-а 10-годишният софиянец е завоювал награди на всички конкурси, на които се е явил.

Ивайло спечели първа награда на един от най-реномираните и оспорвани конкурси в Русия – “Анна Артоболевская”. На международния конкурс “Енкор”, организиран от Великобритания и САЩ, Ивайло взема единствената Гран при, в конкуренцията на участници до 25-годишна възраст.

Носител е на абсолютната първа награда на клавирния конкурс “Интерфест” в Битоля.

Освен че свири, Ивайло се занимава и с композиция и импровизация. Интересува се също от спортна стрелба и от реденето на кубчето на Рубик.

Мечта: “След 10 години искам да отида на най-престижния конкурс за Шопен във Варшава и да спечеля първа награда.”

5-и - 8-и клас

Веселина Илиева,

балет

През 2017-а 11-годишната варненка става лауреат на първа награда - с най-добър резултат за всички възрасти, на престижния международен балетен конкурс “Малки звезди” в София.

Веси е носител на първа награда и на световния танцов конкурс World Dance Masters в Хърватия, на Балканската танцова спартакиада, както и на други международни конкурси у нас и в чужбина.

Мечта: “След 10 години да стана прима-балерина на Болшой театър в Москва.”

9-и - 12-и клас

Емона Георгиева,

танцово изкуство

Тя е на 16 години, от София. От 3 години учи в Националното училище по танцово изкуство. През 2017-а се явява на 16 конкурса, от които печели 16 призови награди. Във водещия балетен конкурс “Малки звезди” печели златен медал и е носител на званието “лауреат”. Става подгласник за Световната танцова купа в Германия.

През годината Емона се явява и на международния балетен конкурс Youth America Grand Prix в Париж, журиран от директорите на най-престижните балетни училща в света. Там тя печели златен медал в стил “Модерен танц” - най-яркото ѝ постижение през 2017 година.

Мечта: “След 10 години да бъда солист на Кралската опера в Лондон.”

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “НАУКА”

1-и - 4- клас

Мина Недева,

математика

През 2017-а 9-годишната софиянка печели награди на всички състезания, в които участва. Става първа на националния кръг на “Европейско кенгуру”. Печели златен медал от националното класиране на силния турнир “Иван Салабашев”, при това – с максимален резултат. Постига най-висок резултат на другия престижен национален турнир - “Черноризец Храбър”, и този резултат е единствен в групата. Първа с максимален резултат е и на силния национален Софийски математически турнир. Печели златен медал на Тайландската международна математическа олимпиада. Мина тренира карате и участва в конкурси по изобразително изкуство.

Мечта: “След 10 години мечтая да стана учител.”

5-и - 8-и клас

Мартин Копчев,

математика и информатика

15-годишният талант от Габрово е лауреат на Голямата награда за 2013 г. Тогава е само математик, а през 2017-а вече е единственият български ученик, класиран в два национални отбора – по математика и информатика. Участва в 23 национални и международни състезания, в които печели призови награди. Носител е на сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика. Получава най-високото отличие - Prize, на Австралийското математическо състезание и златен медал за постигнат перфектен максимален резултат. Мартин е бронзов медалист от силното международно състезание за по-големи ученици Romanian Masters of Informatics. Печели златни медали на Младежката балканска олимпиада по информатика и на Европейската младежка олимпиада по информатика, където е най-младият национал. Златен медал с максимален резултат на силния Национален Пролетен турнир по информатика – Пловдив, както и още много други отличия, в конкуренцията по-големи по-възраст участници. Мартин обича да се съревновава с по-големи ученици, както и с професионални програмисти. В края на 2016/2017 учебна година, Мартин, който тогава е в 7-и клас, оглавява официалната ранглиста на състезателите по информатика за 8-и клас.

Мечта: “След 10 години искам да съм спечелил златен медал от международна олимпиада и да съм студент в елитен университет.”

9-и - 12-и клас

Радослав Димитров,

информатика

Радослав Димитров от Пловдив е на 17 години и е част от българския национален отбор по информатика.

През 2017-а Радослав става първенец на Националната олимпиада по информатика. Печели златен медал на Балканската олимпиада по информатика в Молдова. И е едноличен първенец на силния Национален есенен турнир по информатика.

От XXIX международна олимпиада по информатика в Иран е с бронзов медал. Участва и в Европейския конкурс за млади учени в Естония.

Мечта: “След 10 години се виждам завършил престижен университет и работещ в голяма софтуерна компания.”

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “СПОРТ”

1-и - 4- клас

Росица Денчева,

тенис

Росица Денчева е на 11 години и тренира тенис на корт в Плевен. През 2017-а участва успешно във всички държавни първенства и в три международни турнира.

Младата българска тенис надежда е първа ракета на националния отбор на България за нейната възраст. Печели най-силния турнир в света за деца до 10 години – “Смирква Боул” в Хърватия.

Този турнир е с ранг на световно първенство. Освен на сингъл там Роси става шампион и на двойки.

Мечта: “След 10 години си пожелавам да спечеля Уимбълдън.”

5-и - 8-и клас

Александра Тоткова,

спортно катерене

Тя е от Пловдив, на 12 г. Със своите успехи тя вече е била финалист за Голямата награда на фондация “Димитър Бербатов”. Печели статуетката за 2017-а със златните си медали и от трите големи международни състезания за нейната възраст – в Австрия, и в Италия. Както и с републикански титли в трите катерачни дисциплини – за скорост, за трудност и за смелост. Преминава два маршрута с трудност 8b, което е значително постижение за нейните възраст и опит.

Мечта: “След 10 години искам да стана световен и олимпийски шампион.”

9-и - 12-и клас

Мария Делчева,

бадминтон

Тя е на 17 г., от София - национална състезателка по бадминтон. Завършва 2017-а като №1 в Европейската ранглиста и номер 5 в Световната ранглиста за юноши и девойки до 19 години.

Мария постига тези успехи в резултат на призови класирания в 16 турнира от календарите на Световната и Европейската бадминтон федерация в Гърция, Литва, Украйна, Финландия, Чехия и други.

Мария гледа на тези победи като път за участие и призово класиране в Младежката олимпиада в Аржентина през 2018 година.

Мечта: “След 10 години се виждам като участник и, надявам се – медалист, на олимпиадата в Лос Анджелис.”

СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО

СНИМКИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Ниагарският водопад замръзна (Снимки+видео)

Заради тежката зима в Северна Америка прочутият Ниагарски водопад замръзна. Зимната буря, която е покрила средния Запад със сняг превърна и Североизтока в дълбок фризер. Това доведе до спиране на водите на водопада, пишат от CNN.  Посетителите на Ниагарския водопад снимаха величествените неподвижни води в неделя.

Андреа на остров Пукет в женска компания

Певицата Андреа посреща рождения си ден на остров Пукет в Тайланд. Тя ще бъде в женска компания, тъй като половинката ѝ Кубрат Пулев е зает с тренировки в САЩ. Новата година ще бъде доста заета за певицата. Тя подготвя няколко нови песни, като едната включва световноизвестния Super Sako, който участва в хита Mi Gena.

Джулиана Гани се сгоди (Видео)

Мис Силикон 2013г. Джулиана Гани се сгоди. Плеймейтката публикува видео в социалните мрежи от романтичното предложение, което й е отправил любимия й Илиян Найденов. Джулиана и Илиян са на почивка във Виена от няколко дни, а предложението пристига 7 месеца след началото на връзката им. Само преди ден плеймейтката сподели снимка с разкошен букет,

Вижте номинираните за "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля

Ейми Адамс, Марина де Тавира, Реджина Кинг, Ема Стоун и Рейчъл Вайс са номинирани за "Оскар" в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля, предаде Асошиейтед прес. Ейми Адамс е с номинация за ролята си във "Вице" ("Vice"), Марина де Тавира - за "Рома", Реджина Кинг - за "Ако Бийл стрийт можеше да говори",

Карл Лагерфелд отсъства от сутрешното дефиле висша мода на "Шанел" (Снимки)

Дизайнерът Карл Лагерфелд отсъства от дефилето висша мода на "Шанел" тази сутрин, организирано в Гран пале в Париж, съобщи АФП. Съвсем необичайно за дефиле, защото е прието никой да не говори от подиума, организатор обяви след представянето на "булката" - по бански и със сребрист воал, че Карл Лагерфелд не е в залата,

Ивет Лалова: Всеки си мисли, че има най-доброто куче. И никой не греши

Ивет Лалова сподели снимка със своя домашен любимец в Инстаграм. Лекоатлетката често показва на феновете си колко е привързана към лабрадора. На кадъра Лалова е гушнала кучето и го е целунала.  Под снимката тя пише: "Всеки си мисли, че има най-доброто куче. И никой не

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

"Диор" и "Грималди" представиха колекциите си на Парижката седмица на висшата мода (Галерия)

Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж, предаде Франс прес. С това ревю публиката сякаш бе поканена на цирково представление, за да види луксозни облекла, които създават впечатлението, че са износени, предава БТА.

Гергана Малкоданска замина за Париж

Красивата синоптичка на Нова тв замина за кратко до френската столица. Тя показа как се наслаждава на утрото от тераса на високо, от която се вижда и Айфеловата кула. Малкоданска роди момченце - Лео, през лятото. Но вече върна формата си и е на екран.                                                                                                

Антония Петрова-Батинкова кръсти сина си Благовест

На 17 януари - Антоновден, моят личен празник, със съпруга ми Ивайло Благовестов Батинков, получихме най-големия подарък в живота ни - първородният ни син! Роди се Благовест Ивайло Батинков: 3,600 кг, 53 см. Това съобщи бившата мис България Антония Петрова - Батинкова в профила си във фейсбук.  Неописуема радост, щастие и гордост е това чудо,

Мона от "Революция Z" стана майка на момче

Певицата и актриса Мона Гочев стана майка на момченце. Малкият Никола се е родил на 19 януари, сподели Мона в инстаграм, където публикува и снимка на ръчичката на сина си. "19.01.2019/ Две ръчички дадоха смисъл на всичко! ?? Обожавам те, Никола Радослав Гочев!", написа актрисата под

Вижте "кървавата вълча луна" по света (Галерия)

Първото за годината лунно затъмнение можеше да се наблюдава от България рано тази сутрин. Частичните фази на затъмнението започнаха в 5.37 часа българско време, когато Луната навлезе в земната сянка, а в 6.41 часа започна пълната фаза, когато Луната изглеждаше червеникаво-кафява. Около 8.51 часа беше последният контакт със земната сянка.

Катрин Тасева - грацията със златно сърце. А зад блясъка в очите й - борец

На дясната ръка е татуирана мечтата ѝ - олимпийските кръгове. Ако някой можеше да татуира сърцето ѝ, върху него щеше да изрисува още едно - златно. Когато срещнеш усмивката и очите ѝ, откриваш игрива нежност, потопена в абсолютно усещане за жена. Но ако се вгледаш внимателно, в очите ѝ откриваш борец...

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber