Мона Лиза с диагноза - има висок холестерол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6852462 Мона Лиза с диагноза - има висок холестерол Мона Лиза с диагноза - има висок холестерол www.24chasa.bg
Сицилианският патоанатом проф. Вито Франко смята, че Джокондата има ксантелазма - мастни натрупвания. СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ

Микеланджело страда от камъни в бъбреците.

Лекари диагностицират произведения на изкуството

Тя винаги е обградена от десетки хора и образът ѝ провокира толкова въпроси. Коя е? Към кого гледа? Какво се крие зад потайната ѝ усмивка?

А отговорът на последния въпрос е висок холестерол. По-точно той не се крие зад усмивката ѝ, а под лявото ѝ око. Сициалианският патоанатом проф. Вито Франко постави диагноза на Мона Лиза. Оказва се, че жената има ксантелазма. Тя се изразява в образуване на бели петна около очите, което прераства в мастно натрупване. Точно такова доброкачествено мастно натрупване под левия клепач има Джокондата. Проф. Франко също забелязва, че дясната ръка на Мона Лиза изглежда подута. Според него тя има липом – доброкачествено туморно образувание, което се състои от мастна тъкан. То често се среща при жени между 30 и 50 г. 

Италианският патоанатом се отдава на

диагностициране

на близо 100

произведения на

изкуството,

обхващащи египетски скулптури и множество ренесансови картини. “Болестите са част от човешкото тяло. Те не са предмет на метафизични или свръхестествени измерения”, казва проф. Вито Франко, който представя проучванията си още през 2010 г. на европейски медицински конгрес във Флоренция.

Друга известна картина, на която поставя диагноза, е “Менините” на Диего Веласкес. Тя изобразява малката бъдеща имеприатрица Маргарита-Тереза Испанска в голяма стая. Тя е обградена от придворните си, стражи и куче. Италианският патоанатом смята, че едно от децата вдясно от Маргарита страда от рядко заболяване, което се нарича синдром на Маккуи-Олбрайт. То се характеризира с необичаен растеж на костната тъкан и води до деформиране на скелета. Освен рядкото заболяване детето има и проблеми с щитовидната жлеза. За това професорът съди по отоците в областта на шията и препоръчва на маслено изрисувания си пациент да увеличи приема на йод. 

“Портрет на млад мъж” на Сандро Ботичели е част от постоянната изложба в Националната галерия на Вашингтон. Навярно никой от посетителите не подозира, че портретът на младия мъж всъщност има синдром на Марфан. За това заболяване проф. Франко съди по няколко отличителни белега -

необичайно дълги

и тънки пръсти

на ръката,

както и изкривяване на стойката. Рядкото генетично заболяване е свързано с нарушения в съединителната тъкан. Хората, страдащи от него, са високи, с дълги крайници и дълги, тънки пръсти – точно като младия мъж. 

Най-тежките увреждания при този синдром са свързани със сърдечните клапи и аортата. Засягат се и белите дробове, очите, но повечето от видимите симптоми засягат скелета. Наблюдава се изкривяване на гръбнака и проблеми с гръдната кост. Късогледството и астигматизмът също са често срещани, което обяснява странния поглед на младежа.

Интересна за поставяне на диагноза се оказва картината “Алегория на любовта” на Аньоло Бронзино. На нея са изобразени Венера и синът ѝ Купидон. Двамата са в бяло и силно контрастират на тъмния фон, където са се скрили няколко ключови фигури. Една от тях е на мъж, който е изпаднал в агония. Той се държи за главата и очевидно изпитва много силна болка. Причината за това най-вероятно е мозъчна инфекция, която освен главния засяга и гръбначния мозък. Затова той се е превил и е притиснал силно ръце към главата си. 

Една от най-известните картини на XVI век “Старата жена” на Куентин Масис, позната също като “Грозната дукеса”, е смятана за гротескна, но медицината за нея казва друго. Жената изглежда странно, защото вероятно страда от специфично генетично заболяване. Вдлъбнатите очи, деформираните ръце, необичайно голямото разстояние между носа и устата и

нарушените

ноздри говорят за

синдрома

на Паджет

Проф. Вито Франко дори е поставил диагноза на една от най-видните фигури в изкуството – Микеланджело. Според патоанатома италианският ренесансов художник има камъни в бъбреците.

Сицилианският патоанатом проф. Вито Франко смята, че Джокондата има ксантелазма - мастни натрупвания. 

“Много от картините наистина изобразяват човешки заболявания. Много от произведенията от XIV-XV век са изключително реалистични и ни дават сведения за това кога са възникнали някои заболявания и дали начинът на живот ги е провокирал някак”, добавя германският лекар. В България сред лекарите не липсват привърженици на изкуството, а също и не липсват преподаватели, на които им допада идеята да се преподава медицина чрез диагностика на картини. Един от любителите на изобразителното изкуства е изпълнителният директор на УМБАЛ “Св. Екатерина” проф. д-р Генчо Начев. Той самият преподава кардиохирургия в Медицинския университет в София. Не използва метода с преподаване чрез картини, но му симпатизира. “Диагностиката на картини е доста нестандартен метод за преподаване, но той цели да засили наблюдателността на бъдещите лекари Така се обективизира това, което пишат книгите. Дали обаче, когато Да Винчи като е рисувал Мона Лиза, е уловил умишлено този детайл с мастните петна около очите, или това си е негова интерпретация, няма как да знаем сто процента. Определено ако на студентите се покаже този пример, те ще свързват Мона Лиза с високия холестрол”, казва проф. Начев, който смята, че всеки преподавател трябва да направи лекциите си атрактивни за студентите. Необичайният метод за преподаване на една от най-отговорните професии вече е факт, и то в университети, които са част от “Бръшляновата лига”. Медицината в изкуството привлича любопитните погледи освен на студентите, и на посетителите в галерии. От години в художествената галерия “Прадо” в Мадрид всеки посетител може да разбере от какво страдат изобразените на всяка една от изложените картини. За целта има специално оставен каталог, който дава основна информация за произведенията, история, описание на сюжета, както и вероятната болест, от която страдат нарисуваните хора, а галерията съдържа над 1300 картини.

Туристите от поколението Y търсят двойници на ренесансови картини

Младежите иронизират класическото изкуство, като го преобразуват в мемета

Докато едни изучават изкуството от медицинска гледна точка, то други го иронизират в интернет пространството. Младите туристи от поколението Y се забавляват с произведенията на изкуството по няколко начина.

Напоследък в социалните мрежи се появиха десетки снимки на ренесансови портрети, до които позират техни млади двойници. Някои от посетителите на музеи и галерии изненадващо много приличат на лицата, нарисувани преди стотици години.

Брада, коса и телосложение са напълно еднакви, а някои от двойниците дори позират за снимка по същия начин, както са застанали нарисуваните на портретите. Някои са се облекли точно като своите двойници, а по-изобретателните пък са се подготвили специално за снимката, като с подръчни материали са се доближили до външния вид на нарисуваните. 

Много от тях носят украшения, които не може да се намерят в днешни дни и затова например едно от момчетата е ползвало пластмасов бандаж, който имитира червения колан на двойника му. Това съвременно иронизиране на изкуството дори прераства в по-големи шеги. Потребителите на социалните мрежи създадоха ново течение в интернет ентъртейнмънта. Става дума за така наречените мемета. Това са изображения с кратък придружаващ ги забавен текст. Наскоро се появиха мемета с класически картини. 

Някои смятат, че това доближава изкуството до младежта, а други са на мнение, че това си е чиста вандалщина над класическите картини. На много от лицата на картините са им написани реплики, които подхождат на израженията. Някои пресъздават забавни моменти от работното всекидневие на обикновения човек, а други, преобладаващи, са на ученическа тематика. Въпреки разногласията течението продължава да набира популярност. Създават се специализирани страници във фейсбук, които разпространяват меметата с класически картини. Те възникват с появата на едно от най-ползваните мобилни приложения в днешни дни - “Снапчат”.

Апликацията дава възможност на потребителите му да изпращат моментна снимка на своите приятели, която може да се гледа не повече от 10 секунди. След това снимката се изтрива. Вече снимките не минават през приложението, а се създават за специалните хумористични страници във фейсбук.  

Момиче, което специално се е облякло като своята двойница от картината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Вицове за монаси

- Отче, ама по време на пости нищо от месо ли не бива да се яде? Салам, кренвирши? - Ако са под 2 лева, може ***** Свещеник звъни в полицията: - Ало, обажда се отец Иван, искам да ви уведомя, че намерих мъртво магаре на пътя... - И какво, отче, прочете ли му молитва? - Не, реших първо на роднините да кажа!

Депутат призна, че правил 300 пъти секс в парламента

Италианецът Виторио Сгарби спипан с колежка в тоалетна Депутат от Лигата и негова колежка от движението “5 звезди” скрепили още по-здраво съюза между управляващите партии в Италия, правейки секс на мивката в парламентарна тоалетна в началото на месеца. Това разкриха италиански медии, позовавайки се на свидетели на случката,

"Епъл" ще продуцира нов анимационен сериал с персонажа Снупи

Компанията "Епъл" ще продуцира нов анимационен сериал, в който се говори за Снупи и други персонажи от поредицата комикси "Пийнътс" на американския художник Чарлз Шулц, за своята бъдеща стрийминг платформа, предаде Франс прес. За осъществяването на новия проект е сключен договор между "Епъл" и канадската групировка Ди Ейч Екс Медия,

Певицата Ели Голдинг и годеникът й ще живеят в Лондон, след като се оженят

Ели Голдинг разкри, че годеникът й Каспар Джоплинг ще се премести в Лондон, след като двамата сключат брак, съобщи Контактмюзик. Те се сгодиха през август, след като се срещаха от 18 месеца. Ели и Каспар планират да живеят в нейния дом в провинцията, след като поделяха времето си между Ню Йорк, където арт дилърът работи за аукционна къща "Сотбис",

Специалисти установиха как да се повиши успеваемостта на учениците

Хроничното недоспиване заради ранното начало на учебните занятия влияе върху психиката на подрастващите, съобщава сп. "Сайънс адвансис". Учени под ръководството на Орасио де ла Иглесия от Вашингтонския университет установиха, че пренасянето на учебните занятия за по-късен начален час повишава успеваемостта на учащите се и влияе върху качеството на

Фенове луднаха по „Устните“ на Гери-Никол

Гери-Никол предизвика огромен интерес с новата си песен „Устни”. За нея плъзнаха тежки обвинения дали е оригинална. Но "Устни" буквално за броени дни събра 1,2 млн. прегледа в световната мрежа за видеообмен. Песента на Гери-Никол, която се радва на любовта на нейните фенове, е по музика, текст и аранжимент на G-N Music Label.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Баница за 300 000 000 лева от ТОТОТО и „24 ЧАСА”

Най-хубавите празници в годината тепърва предстоят, а Български спортен тотализатор ви подарява късмети в рими, с които да зарадвате своето семейство и приятели. Празниците тази година ще бъдат по-различни, защото имате възможност да изненадате цялото семейство, като направите баница за 300 000 000 лв.

Продадоха на търг оригинална творба на Пруст за рекордните 1,51 млн. евро

Оригинално издание на "На път към Суан" на Марсел Пруст бе продадено на търг днес за 1,51 милиона евро. Това е световен рекорд за творба, написана на френски, предаде Франс прес. Ценният екземпляр от книгата е бил подарен от Пруст на писателя Люсиен Доде. Той е първият от творбата и беше оценяван на 600 000-800 000 евро.

Трябва ли да се върне софийското жителство? (Видео)

Гледайте TrendY и ще разберете! “Трябва ли да се върне софийското жителство”, пита тази седмица шеметният репортер Димитър Мартинов. Какви са отговорите на минувачите по столичните булеварди и колко телефонни номера успя да вземе този път? Освен столичаните и жените, танцуващи на пилон стават все повече.

В Лос Анджелис отваря врати музей на киното

Трябваше да мине близо век, за да може идеята да бъде осъществена - през 2019 г. Лос Анджелис най-после ще има музей на киното, предаде Франс прес. Тържественото му откриване ще е съпроводено с представяне на изложба, посветена на японския режисьор на анимационни филми Хаяо Миадзаки, информира БТА. "Лос Анджелис бе и в известен смисъл си остава

Кой е най-добрият пилот на дрон в България? (Видео)

За едни пилотирането на дрон е забавно хоби, а за други е спорт като формула 1. Калоян е само на 18 години. От около 3 години се занимава с дрон рейсинг. Най-голямото му постижение са 2 първи места, взети на състезания. Какво е да летиш с 200 км/ч през

Трябва ли мъжете да се епилират? Гледай анкетата на TrendY

В последно време модерните мъже се обезкосмяват. Репортерът Димитър Мартинов тръгна из София, за да намери отговори на въпроса: "Трябва ли мъжете да се епилират?" Глейдайте анкетата на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber