Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807895 Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие? Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие? www.24chasa.bg

12.4.1991 г.: Пророческо най-първо заглавие на “24 часа”

Депутат залага брадата си срещу брадата на свой колега, че разкриването

на доносниците на ДС няма да въздейства върху парламента

Странно е понякога как написаното тук и сега след години се оказва пророческо. На 12 април 1991 г. излиза брой 0 на “24 часа” със заглавие “Парламентарна воалетка забули доносниците”. Най-първата водеща дописка на всекидневника информира, че “скоро няма да се разберат имената на 28-те народни представители, доносничели на Шесто управление”. Депутатите очевидно протакат, Михаил Неделчев увърта, че има още много работа, от което вестникът прави логичния извод, че “темата за доносниците ще продължи да се появява и занапред, в зависимост от хода на политическите борби”.

Днес, 27 г. по-късно, мрачното заключение се потвърждава: разкриването на архивите на репресивния апарат все още е най-болната обществена тема, основен недостатък на младата демокрация, която така и не си изгради адекватно отношение към прокобата “Държавна сигурност”. Лустрацията не мина, агентурното минало не е законова пречка за влизане в парламента или за заемане на ръководна длъжност, то просто се регистрира като факт. Само понякога изтеглят кандидати с досиета от кандидатдепутатските листи, но тези хора така или иначе не са особено важни фактори в политиката.

Наскоро се заговори за закриване на Комисията по досиетата и за да опровергае слуховете, ГЕРБ организира кръгла маса на тема “Комисия по досиетата - настояще и бъдеще”. “За съжаление, след 28 г. ние отново говорим за досиета на бившата Държавна сигурност. През всички тези години много бяха обещанията, а малко действията по осветляване на досиетата. През този период бяхме водени от стремежа за по-добър живот”, заявява водачът на мнозинството Цветан Цветанов на форума.

Изглежда, машината на времето непрекъснато ни връща в отправната точка отпреди 27 г.

Двама генерали организират прочистването

На 29 януари 1990 г. генерал Атанас Семерджиев подписва докладна записка (рег. №ІV-68) с гриф “Строго секретно”, с която започва прочистването на архивите на ДС.

Уточнено е изрично от делата на изключената агентура да се запазят личните файлове на чужди граждани, а работните да се унищожат. Ден преди Кръглата маса, на 5 февруари 1990 г., е издадена втора секретна докладна за ускоряване на процедурата по унищожаването на досиетата.

След години Семерджиев и дългогодишната шефка на архивите генерал Серкеджиева са обвинени за унищожаване на над 132 000 дела. На първа съдебна инстанция получават ефективни присъди, но на втора съдебното решение е отменено. Делото така и не приключва с осъдителна присъда.

Според единствената ревизия на архивите на ДС, извършена от дирекция “Информация и архив" в МВР през 1994 г., по заповед на Семерджиев са унищожени около 40 процента от архивните дела. В различните управления на ДС са унищожени оперативните дела за периода 1985-1989 г.

Дългото и мъчително отваряне на досиетата

Въпросът за отварянето на досиетата на ДС се поставя публично за първи път на Кръглата маса на 6 февруари 1990 г. В 7-ото велико народно събрание се сформира комисия по досиетата, оглавена от депутата от БСП Георги Тамбуев. Малко преди тя да огласи решението си, във вестник “Факс” е публикуван “Списък на доносниците” с 33 имена на избраници предимно от БЗНС. Комисията “Тамбуев” така и не излиза с доклад и досиетата стават средство за манипулации.

През 1992 г. в последните си дни правителството на Филип Димитров задължава МВР да издава служебни бележки за чисто минало. Идеята е гражданите да подават молби за установяване на връзки с ДС. Кабинетът на Любен Беров отменя тази процедура.

През 1994 г. парламентът решава, че архивите на ДС вече не представляват държавна тайна. Не се приема обаче процедура за достъп до тях, една част се пазят в МВР, а друга в специалните служби.

През 1997 г. най-сетне се приема закон за отваряне на досиетата на политиците, висшите магистрати и администратори, за да бъде прекъсната “тяхната зависимост от бившите тайни служби за сигурност."

Управляващата коалиция ОДС заявява, че ще бъдат отворени 250 хиляди досиета на хора във властта, но после кръгът се стеснява. Вътрешният министър Богомил Бонев оглавява парламентарна комисия, която изготвя списък с 93 имена на сътрудници. Конституционният съд обаче обявява, че трябва да се огласяват само картотекираните, и финално от трибуната са обявени 23-ма.

През 2001 г. се сформира нова комисия, начело с депутата Методи Андреев, чиято дейност силно се затруднява при идването на кабинета “Сакскобургготски”, а на следващата година законът за досиетата е отменен.

През 2002 г. се приема закон, който обявява документите на ДС за класифицирана информация. Нито една специална служба, съхраняваща архиви, не изпълнява разпоредбите му.

Чак през 2006 г. след компроматен скандал управляващата тройна коалиция се обявява за отваряне на досиетата на няколко журналисти, сред които Георги Коритаров. Под силен обществен натиск парламентът гласува Закон за досиетата. На следващата година избират 9-членна комисия, оглавена от депутата от БСП Евтим Костадинов, която успява бързо да изгради Централизиран архив за документите на тоталитарните служби. За 7 г. са събрани и документирани папки, надхвърлящи 13 хиляди линейни метра.

През есента на 2013 г. по време на кабинета “Орешарски” депутати от кръга на бившия соцлидер Сергей Станишев публично признават, че подкрепата им на закона през 2006 г. е било грешка. Заявяват, че комисията е изчерпала своето съществуване и трябва да бъде закрита, а архивите - предадени в Държавния архивен фонд. Те обаче не получават подкрепа и дейността по отварянето продължава.

Емил Кошлуков: Партийният дом гореше със сини пламъци

Около 23,00 часа на 26 август 1990 г. в Партийния дом пламва пожар, нахлуват мародери, разграбвайки имущество от 94 помещения на първите етажи. Макар да не е категорично доказано, битуват основателни предположения, че тогава изгарят най-скандалните архиви на БКП, а пожарът е дело на добре подготвени подстрекатели.

Емил Кошлуков, който по онова време е лидер на Независимите студентски дружества и член на Координационния съвет на СДС, става свидетел на събитията.

“Когато се запали Партийният дом, аз бях на вечеря, - разказва той. - Обаждат ми се приятели, тогава нямаше джиесеми, в ресторанта ми звъннаха. Аз изскачам, отивам пред Партийния дом, тълпа отвън, гоним, викаме: “Спрете, това е безумие! Утре ще излязат критиките и атаките, че ние сме го направили.” Но наистина пламваха стаи на различни етажи по странен начин. Примерно пожарът е на първия и втория етаж и изведнъж на петия виждаш пламък. Откъде накъде, как? Самият пожар беше много съмнителен. А някои от пламъците - чисто сини, все едно че е бензин. Вече имаше мародери вътре, изнасяха някакви неща, но това беше на първите етажи, където едва ли е имало кой знае какво. После се оказа, че сумати документи са изчезнали.”

Кошлуков също е убеден, че прочистването на досиетата, ваденето на важните неща от тях е направено точно през тези първи години на прехода. “Пожарът може би е бил претекст да изчезнат. Според мен службите са го запалили”, казва той. “Всъщност това е координирано и от службите, те са имали много агенти, в чиито досиета са били документирани икономически важни неща, много от тях са били инкриминиращи, особено факти за БКП, възможно е дори да са били документирани престъпления. Ако това не се беше случило, днес щяхме да знаем много повече и за икономическата, и за политическата ситуация. Но ние не палехме, а гасяхме.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Милко Калайджиев и до днес не познава автора на хита си “Я елате, пиленца, при батко” (Видео)

“Къде си, батко” с ремикс след 20 години? Не искам аз да съм самотен, гладен, беден и бездомен. Тук при стария ерген всяка вечер е харем. Я елате, пиленца при батко да ми пеете сладко, сладко. Къде си, батко, къде си, батко, да ти пеем сладко, сладко? Този хит от края на 90-те години и днес е рефрен на свалки и купони,

Владо Карамазов казал на брат си кой е убиецът в "Дяволското гърло", децата на Теодора Духовникова я питат същото

„Красотата е стигма и печат“, казва Теодора Духовника за актьорската професия. „Ние сега сме много по-готини, според мене“, шеговито отвръща Владимир Карамазов, пред Нова тв. Той уточнява, че „Дяволското гърло“ е толкова харесван от зрителите, защото те усещат колко усилия са вложени в сериала. Духовникова близо месец била много притеснена дали ще

Раздадоха наградите Тиентан на Пекинския кинофестивал

След едноседмични мероприятия, прожекции, звездни форуми и подписване на сделки, 9-ят Пекински международен кинофестивал приключи в събота с раздаването на годишните си награди Тиентан, предава Радио Китай. Големият победител на тазгодишното издание е датското заглавие „A Fortunate Man", който отнесе наградата за най-добър пълнометражен филм.

Празнува най-великата в художествената гимнастика - Мария Гигова

Една от двете българки, които са трикратни световни шампиони по художествена гимнастика - Мария Гигова, празнува днес. Със сигурност с мисъл за представянето на нашите на световната купа в Ташкент. Гигова продължава да е активна с всичко в най-женствения спорт. Наздраве и от “24

“Ъпсурт” и 100 Кила в 8-часов концерт във Велинград

Част от най-популярните млади изпълнители на българската музикална сцена ще се съберат във Велинград. Те ще се включат в 8-часов концерт на 27 април. Свои парчета ще представят “Ъпсурт”, 100 Кила, Криско и Дара. Сред останалите артисти, включени в програмата, са също Папи Ханс, Тита, Димчу, диджей Дончо.

16 държави представят азиатската култура в Борисовата градина

16 държави ще представят азиатската култура в Борисовата градина в София на 15 юни. Фестивалът, който вече се превърна в традиция, е озаглавен “Магията на Изтока”. Организира се по инициатива на посолството на Индонезия в България заедно с представители на още 15 страни. В програмата му ще бъдат включени танцови изпълнения, музикални,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Имперският руски балет открива “Сцена на вековете” на Царевец

Седем заглавия са включени в афиша на най-големия класически фестивал на открито в България “Сцена на вековете 2019”. Четвъртият летен сезон на българските оперни театри ще се проведе от 13 юли до 30 август на крепостта Царевец във Велико Търново. Ще представи балетни и оперни заглавия, симфоничен концерт и опера под купола на цирк.

Клинт Истууд ще режисира филм за атентат по време на олимпийските игри в Атланта

Холивудската легенда Клинт Истууд е в преговори с "Дисни/Фокс" , за да поеме режисурата на филма "Балада за Ричард Джуъл", връщащ се на бомбен атентат от 1996 г. по време на олимпийските игри в Атланта, съобщава Контактмюзик, цитирана от БТА.  Главен герой в сюжета е охранител, чиито живот се преобръща, след като полицията пуска информация,

Актрисата Джесика Ланг става на 70 г.

Американската актриса Джесика Ланг навършва 70 години, предадоха ТАСС и БТА. Ланг е родена на 20 април 1949 г. в град Клокет, щата Минесота. През 1967 г. спечелва стипендия и постъпва във Факултета по художествено изкуство на Университета на Минесота, но не се дипломира. През 1971 г. се омъжва за испанския фотограф Пако Гранде и пътешестват заедно

Адел се е разделила със съпруга си

Световноизвестната аренби звезда Адел се е разделила със съпруга си Саймън Конеки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Вестта за раздялата е оповестена от говорителите на певицата Бени Тарантини и Карл Фиш. "Адел и нейният партньор са се разделили. Те са се споразумели заедно да отгледат сина си с нужната любов.

Александър Димитров “краде” ден за празник със семейството

Александър Димитров - главен изпълнителен директор на А1 България, ще посрещне рождения си ден в изключително тесен кръг - с жена си и двете им деца. И за целта е “откраднал” един ден - в отпуск е от петък. Но това изобщо не означава, че е спрял да работи. От екипа му казват, че през целия ден в петък са получавали от него коментари и указания по

Иво Аръков в общ сериал с Къванч Татлъту

Българският актьор има роля в новия турски сериал, в който Къванч Татлъту играе главната роля. Аръков показа постер с героя си в профила си в инстаграм. В сериала той е Иван Сокуров – руски мафиот, голям враг на Кадир Адалъ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber