Бум на туризма в Матера - урок за Пловдив като европейска столица на културата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779356 Бум на туризма в Матера - урок за Пловдив като европейска столица на културата Бум на туризма в Матера - урок за Пловдив като европейска столица на културата www.24chasa.bg
Италианското правителство отпусна 400 милиона евро, за да може старинният град блесне пррез 2019 г. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Италианското правителство даде 400 милиона евро на малкото градче

Италианският град Матера е трети в клаасацията на 52-те места в света, които трябва да се посетят тази година по препоръка на в. “Ню Йорк таймс”.

Не че пещерните жилища на Матера не бяха известни и преди това с уникалността си, още повече че ЮНЕСКО от 1993 г. Откакто обаче беше обявена за столица на европейската култура през 2019 г. заедно с Пловдив, Матера посреща няколко пъти повече туристи.

Вълната от интерес и любопитство се развихри и след като през миналата година историческият пътеводител “Лоунли планет” я постави

сред 10-те града

в света, които

трябва да се видят

на всяка цена

Десет месеца преди гонга Матера вече е готова с повечето от проектите си, с които ще се представи като културна столица на Европа заедно с Пловдив.

Идеята им е да се въвлекат всички местни и да се подтикнат към споделяне на културата. Или с други думи, да се получи нещо като “всички заедно във файтона”. 

През септември 2017 г. италианското правителство отпусна 400 млн. евро за различни дейности, свързани с “Матера-2019”. Те обхващат култура, околна среда, инфраструктура и са свърани и с развитието на област Базиликата, където е градът. За “Матера-2019” са отпуснати 106 млн. евро, за Базиликата – други 285 млн., а за крайните квартали – още 13 млн. евро. Средствата са обезпечени напълно от национални или структурни фондове. Парите ще отидат и за транспортни и инфраструктурни връзки. Първите

27 културни проекта

за Матера,

реализирани

с бюджет от

57 млн. евро,

вече бяха демонстрирани и разказани пред публика в града – те обхващат от музиката, театъра и киното до архитектурата, дизайна и местната кухня.

Всеки от проектите е свързан с една от петте теми на програмата за “Матера, културна столица на Европа”. Проектът “Звуци от далечното бъдеще”, който е свързан с темата “Далечно бъдеще ”, ще покаже Матера чрез прочита на нейната акустика и музикални традиции. Друг проект – “Невидими павильони” пък цели да подтикне към размисли за отговорността на архитектурата и на артистичните търсения в пространството на град Матера.

Проектът “Архитектурите на срама” ще изследва връзките между двете понятия като мярка за стойностите в Европа. “Тихата академия” пък ще постави началото на занаятчийска школа, базираща се на способностите на мигрантите и на местните нужди. Предвижда се и откриването на Евросредиземноморски

музей на

отхвърления предмет

– той ще бъде реализиран с художествените интервенции върху предмети, представящи културното и евросредиземноморското наследство.

Други 23 проекта са в подготвителна фаза и техният бюджет е 6 млн. евро. Ясни са и кои ще бъдат четирите основни изложбени експозиции през 2019 г. Първата - “Ars Escavandi, Матера и пещерните градове в света” - ще послужи като старт на поредицата на 20 януари. На 21 април пък ще започне “Нов прочит на Ренесанса. Италианското изкуство, разказано с очите на Средиземноморието”. Щафетата поема на 21 юни изложба за Питагор, а после и фотографската “обсерватория” на Армин Линке за промените на човешкия хабитат. 

Матера е подготвила и 5 туристически маршрута в синхрон с културата - “Далечно бъдеще”, “Непрекъснатост и прекъснатост”, “Утопии и антиутопии”, “Корени и пътища”, “Размисли и връзки”. По този начин италианският град ще покаже на посетителите културното и историческото си богатство, предвиждайки дори

даване на паспорт

за “временно

гражданство”

Откриването на серията от културни събития ще бъде на 19 януари 2019 г., когато са предвидени гигантски по мащабите си тържества. В тях ще участват музикални групи от всичките 131 общини на област Базиликата, 20 от други италиански общини и още 27 от различни европейски градове.

Всяка седмица през следващата година ще предлага по един нов културен проект, или общо 50 за годината. Като допълнение към тях ще бъдат изложбите и другите инициативи. Годината ще приключи с фестивала “Отворено изкуство” – празник на съвременните култури, който ще послужи и като трамплин за следващите години. 

Програмата на Матера включва и няколко копродукции с национални и международни театри. Една от тях е с неаполитанския театър “Сан Карло”, с който ще бъде представена сред каменните жилища операта “Селска чест” на Маскани.

Естествен декор

е за холивудски

библейски филми

Въпреки че е известен от години като естествен декор на много холивудски продукции с библейска тематика, 60-хилядният град е открай време в дъното на италианските класации по бедност и безработица по подобие на други южни общини.

Години наред след войната Матера е смятан за “срама на Италия”, както го нарича навремето комунистическият лидер Палмиро Толияти. Каменните пещери и галерии, в които са изградени още в древността жилищата на обитателите му, стават символ на изостаналия Юг. През 1952 г. Матера получава държавни фондове за построяването на нови квартали, в които да бъдат преместени 15 000 от жителите, обитаващи каменните пещери. Така градът се превръща в лаборатория за инженери, архитекти и урбанисти. 

Днес Матера е вторият по големина град в област Базиликата след Потенца, но е първи по площ. Средният годишен доход на глава от населението е 11 500 евро (за сравнение – най-високият в Италия - 44 000 евро, е на община Галиате Ломбардо до Милано).

В Матера почти не се развеждат – има само 0,7% разведени. На всеки 1000 жители се падат 700 автомобила.

Инфраструктурата е ахилесовата пета на града. Най-близкото летище е на Бари – на 65 км. Дотам българите могат да стигат с ферибот от Гърция. Пътят от Рим с кола до Матера е истинско изпитание – над 5 часа са необходими за 500-те км разстояние. Матера не е свързана с националните железници. Необходимо е първо да се пристигне с тях в Бари, след което се хваща влак на регионалните южни линии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Приключения в изумрудена Сардиния

Приключения на италианския остров Сардиния, архипелага Мадалена, залива Аранчи, завършили със спасителна операция на пожарната заради несъществуващ реално черен път, отбелязан на приложенията Гугъл, към красивия плаж Кала Луна. Видео: Слави

Е3 в България: връх Ком - началото на пътя

Ком-Емине е легенда. Най-елитният планински маршрут в България. Финал на трансевропейския пешеходен маршрут Е3. Мечтата на всеки планинар. Обаче е малко дълго. И сложно. Защото линейно е 21 дни. Първо, трябва да можеш да ходиш 21 дни без прекъсване. Второ, трябва да ги имаш тия 21 дни. Аз не съм във физическа форма да вървя толкова без почивка.

10 неща, които да направим в Соренто

Идете в града на лимоните извън активния сезон, за да му се насладите Пътуването до Соренто е като потапяне в прелест и започва още с приближаването ви към града. Терасовидно разположената красота и морето, което се плиска в нозете ѝ, са невероятна наслада за очите. Пейзажи, море, природа, кухня, атмосфера – всичко е на висота,

Двореца Балчик

Незабравим романтичен спомен Преди по-малко от век край малката река на морския бряг дремели само три стари воденици... Балчик напомня на забравено кътче от романтичния ориент, когато през 1913 г. временно става румънско владение. В него се влюбват художници и поети, а по-късно румънската кралица Мария избира мястото за своя резиденция – „Тихо

Между стреса и гмуркането - Слави Ангелов - талантът да пазиш баланса

„До преди няколко години бях шеф на криминалния отдел на „24 часа“ и нямах пропуснат взрив или убийство – разказва журналистът Слави Ангелов. - След това се подложих на по-различен стрес – едновременно работех като главен редактор на седмичника „168 часа“ и на списание „Космос“ и правех телевизионно предаване, което беше доста трудоемко.

Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай причини сериозно заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че трябва да отведе семейството си възможно по-далече от града. Бившият готвач се върна със семейството си в родната Испания и се премести в планините на Каталуния, в североизточната част на страната.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Пафос - градът, в който живее легендата за Афродита

Легенда разказва за майстора скулптор Пигмалион, който направил изящна статуя на женска фигура от слонова кост. Тя била толкова красива, че щом майсторът видял творението си завършено, на мига се влюбил в скулптурата. Пигмалион я кръстил Глатея, което означава “млечнобяла”. Той копнеел скулптурата да оживее.

Лято е - няма нужда от скрити изненади!

Преди всяка лятна ваканция, се притесняваме дали плановете ни за почивката няма да се провалят с гръм и трясък. Дали пък детето няма да вдигне температура точно в деня на заминаването? Или пък капещото кранче в кухнята няма да наводни помещението точно в момента, в който събираме багажа? Дали пък прогнозата за времето няма да ни изненада с

Тайните градини на Кордоба

Освен “Мескита” и замъка Алкасар задължително потърсете малките табелки El Patio, които ще ви въведат в света на цветята За Кордоба бях чела много, преди да тръгна натам. За двореца Алкасар и чудните му градини. За “Мескита” - най-невероятното и изумително красиво съчетание на мюсюлманство и християнство в един храм...

Хотел “Феста Виа Понтика” с нови 176 стаи и уникален жест към туристите - историята на Поморие във фотографии сред вековната градина

На стилно вечерно събитие в хотел Феста Виа Понтика бяха представени нови 176 стаи, просторен основен ресторант, винарна, външни басейни и други предимства в комплекса пред водещи Туроператори и партньори на компанията. Гостите бяха посрещнати в съхранената вековна градина на комплекса с така нашумелите напоследък коктейли от вино,

"Ню Йорк Таймс": Римски руини? Вторият град на България предлага много повече

52 места трябва да посети всеки турист в Пловдив, за да опознае Европейската столица на годината  Репортерът на "Ню Йорк таймс" Себастиан Модик обиколи 52 места в Европейската столица на 2019 година - Пловдив.  "Бях в леглото след дълъг ден на пътуване, когато чух камбаните: Погледнах през прозореца, но не видях откъде идва звукът.

Популярно място край Пловдив пленява сърцата с омайна гледка и дизайн

Не пропускайте да се възползвате от новите делнични и уикенд ПРОМО пакети на Парк и СПА хотел Марково С настъпването на пролетта всеки от нас мечтае да избяга от градската суматоха и да се отдаде на релаксиращи преживявания. Май месец е сред любимите за отдих, както и месецът на многото възможности и веселите,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber