5 златни деца от фондация “Димитър Бербатов”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744760 5 златни деца от фондация “Димитър Бербатов” 5 златни деца от фондация “Димитър Бербатов” www.24chasa.bg
Големите таланти Ясен Пенчев, Петър Узунов, Демира Недева, Давид Цаков и Огнян Огнянов преди заминаването за финалния кръг от Тайландската международна математическа олимпиада. И петте деца, изпратени на престижния форум от фондация “Димитър Бербатов”, се завърнаха със златни медали.

Математиците шампиони четат книги, пеят, спортуват, програмират бъдещето

Успелите деца на България са най-ценното богатство на страната ни. “Успелите деца на България” е и първият и най-голям проект на фондация “Димитър Бербатов”. А една от основните цели - да стимулира децата в училищна възраст да развиват своите заложби и да им дава шанс и самочувствие да ги споделят със света, е реализирана през очите на стотици таланти. Българчета, притежаващи уникални дарби, които имат нужда само от сигурна приятелска ръка, за да вървят заедно към световните върхове…

Да помогнеш на една детска мечта да се сбъдне, да подкрепиш стотици талантливи мечтатели, да покажеш на света блясъка в очите и блясъка на ума на хиляди българчета. Прогресията, развивана вече 10 години от фондация “Димитър Бербатов”, дава все повече доказателства за по-доброто утре на България. Сбъдва мечти, изгражда шампиони и създава истории, за които да говорим с гордост.

През февруари 2018-а се ражда поредната история, разкриваща защо инвестицията в талантливите деца е най-добрата. Поредното доказателство. Петорно доказателство. Пет деца изпрати фондация “Димитър Бербатов” за участие във финалния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада. И петте се завърнаха с нови златни медали от Банкок!

Детският устрем и наличието на отлични български учители са гаранция за успех. Но често семействата на родните таланти диаманти не са в състояние да подсигурят участие на най-престижните световни форуми. В труден момент, когато талантът е доказан от досегашни златни постижения, но се нуждае от подкрепа, за да се изяви на още по-високо ниво, я намира в по-голямото си семейство – фондацията на “Успелите деца на България”.

За силната Тайландска олимпиада са одобрени молбите на пет златни деца на България - Давид Цаков и Огнян Огнянов от София, Демира Недева и Петър Узунов от Пловдив и Ясен Пенчев от Габрово. Те тръгват с таланта и мечтите си заедно с по-голямата група от умни българчета благодарение на това свое по-голямо семейство. И ето ги още пет златни истории:

Демира Недева

е родена на 18 март 2006 г. в Пловдив. От тази учебна година е в МГ “Акад. Кирил Попов”. “Животът на Демира е математиката. Дайте ѝ задачи – да решава, да ги мисли, това ѝ е най-голямото удоволствие”, разказва с усмивка майка ѝ.

Тайландската олимпиада всъщност е третото сериозно световно състезание, което не е дистанционно, от което Демира Недева печели златен медал. Като третокласничка златното момиче печели на Сингапурска международна математическа олимпиада на предизвикателството (SIMOC), при децата от 4-и клас е отново с първа награда от Азиатска международна математическа олимпиада (AIMO) в Малайзия, а в Тайланд през февруари 2018 г. записва успеха си сред децата от 5-и клас. Златно постоянство.

“За мен е радост и чест да бъда в клуба на “Успелите деца” на фондация “Димитър Бербатов”, че съм сред такива деца. Най-хубавото е, че повечето деца сме приятели. Чрез фондацията се запознахме с много деца, станахме си приятели и си общуваме”, разказва Демира. Обединението и създадените контакти с приятели със сходни интереси и амбиции тя приема за най-ценната награда извън математическите състезания.

Другата ѝ голяма страст е четенето на книги. Още докато е на 8 г. разказва, че книгите за нея са приключение. Още дотогава е изживяла около 300 приключения. Сега, преди да навърши 12, макар и отдадена на математиката, не спира да приключенства. Чете поне по 4-5 книги на месец, а библиотеката ѝ става все по-голяма. Заедно с мечтите и възможностите ѝ.

Давид Цаков

е роден на 30 януари 2005 г. в София. Учи в СМГ “Паисий Хилендарски”. “Всъщност първото нещо, което разбрах, след като го родих, е, че това е и рождената дата на Димитър Бербатов. Моя позната, която е лекоатлетка, ми каза: “Леле, каква дата уцели!”. И самият Давид е много горд от този факт”, разказва майка му. “Точно на 10-ия му рожден ден като подарък му направих номинация във фондация “Димитър Бербатов”, добавя тя.

“На олимпиадата в Тайланд беше много вълнуващо и интересно. Радвам се, че имах възможност да участвам. Впечатлиха ме културата, храната и най-вече задачите. Бяха в 6 категории – интересни и трудни”, разказва талантливият математик Давид, след като се завърна със златен медал от Банкок.

“Фондация “Димитър Бербатов” значи много за мен. Помагат ми да достигна до много места и да се състезавам на по-високо ниво. Най-много искам някой ден, някоя година и аз да стана лауреат на наградите “Успелите деца на България”. Това е голяма моя мечта, която ме мотивира. Искам да ходя на още състезания и да ги печеля”, допълва Давид.

От 5 години той тренира и водна топка в основания тогава клуб “ЦДНА 2013”. Влече го и астрологията. Играе и шах. Подготвен е да матира препятствията, за да реализира мечтите си.

Огнян Огнянов

е роден на 12 юни 2007 г. в София. Ученик в ЧОУ “Света София”. “Математиката в училище е на много високо ниво – имам 10 часа на седмица. Отделно ходя и на уроци – и в училище извън часовете, и отделно в курсовете на СМГ”, разказва Огнян.

“В Тайланд задачите бяха най-трудни, защото участваха само победители, най-силните деца. Да отидеш толкова далече и да спечелиш златен медал е нещо много голямо за мен. Пътят е много дълъг, уморително е, задачите са трудни, всички деца са много силни. И затова съм много радостен”, сподели Огнян чувствата си от успеха. “Благодаря много на фондация “Димитър Бербатов”, защото ми дадоха парички, за да мога да отида на олимпиадата и много ме подкрепят. Имам мои приятели, които също са номинирани във фондацията. С тях заедно си обсъждаме, така сме още по-близки и заедно си помагаме да успяваме“, казва още Огнян.

Макар и натоварено с много уроци, ежедневието му в никакъв случай не е само математика, математика и математика. Той пее и в Детския хор на БНР. Редува уроци с репетиции. Занимава се още с плуване и програмиране.

Петър Узунов

е роден на 25 май 2006 г. в Пловдив. Учи в МГ “Акад. Кирил Попов”, влиза от тази учебна година и е от най-малките, петокласниците, в математическата гимназия. След златния медал от олимпиадата в Сингапур и сребърния от Малайзия идва новият му голям успех – първата награда от Тайланд. “Не мога да кажа, че имам много международни олимпиади. Беше много хубаво да съм сред толкова силни деца от различни държави. И затова този златен медал е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали. Участниците са от много различни региони, запознах се с различните култури, завързах много нови приятелства”, разказа Петър. “Да съм част от фондация “Димитър Бербатов”, за мен означава много. А от фондацията ми помагат много. Сега вече съм в клуба на “Успелите деца”, за мен това е чест”, продължи той.

Освен математиката има и друга област, в която е отличник. “Много ме влече и информатиката. Съставянето на програми, които улесняват в доста случаи и самата математика. Ходя и на школи и национални състезания по информатика. Вече имам един златен медал и по информатика от Националния есенен турнир “Джон Атанасов” в град Шумен през 2017 г. Искам като голям да стана успешен IT специалист”, разкрива Петър Узунов.

“Е, освен науката, винаги трябва да има и някакъв спорт”, казва той с усмивка. Малкият пловдивчанин тренира футбол. Изграждайки характер и тренирайки ума си, преследва мечтите си.

Ясен Пенчев

е роден на 1 март 2005 г. в Габрово. Учи в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”. На олимпиадата по математика в Тайланд е не просто със златен медал – той печели шампионската купа за 6-и клас, като постига най-висок резултат в света. На въпроса “осъзнаваш ли какво е да си номер едно в света?”, чисто и откровено отговаря: “Не съм сигурен.” Но с таланта, който има, със сигурност му предстоят много осъзнати победи в живота.

Вече се явява и на олимпиади по информатика. Роден, за да се учи и състезава. Когато е в 4-и клас, навръх рождения си ден, казва: “Мамо, не искам подарък, искам да ме заведете на състезание извън Габрово, искам да ме заведете в Шумен.”

Затова и шампионската купа в Банкок не е изненада. “За мен това е много голям успех. Изключително много се радвам за това, което постигнах в Тайланд сред толкова много добри деца от различни краища на света. Имаше някои по-трудни задачи, имаше и по-лесни. Справих се добре, предвид знанията, които имам”, продължава Ясен. Българчето, което се справи най-добре от всички шестокласници със задачи по логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика.

“Започнах да се занимавам сериозно с математика от 4-и клас. Много ми е интересна. Заинтригуваща. Интересувам се и от информатика. Уча английски език. Обичам да чета книги”, разказва още за себе си малкият голям шампион. “Да съм част от фондация “Димитър Бербатов”, за мен е привилегия и чест. Много съм благодарен. Ако не беше подкрепата, нямаше как да отидем на олимпиадата. Най-хубавото е, че всички ставаме приятели. А аз си пожелавам да имам още много успехи и да завържа още много приятелства”, казва Ясен.

Цялата група от талантливи българчета на математическата олимпиада в Тайланд се превръща в отбор от приятели. За финалния кръг заминават общо 48 българчета, впечатляващи света със своите знания. На официалната вечеря в Банкок в деня след състезанието има музика на живо. В един момент българчетата се събират дружно с идея, която им идва отвътре: “Ние искаме да изпеем една песен.” И запяват. “Моя страна, моя България”. След това играят хора. Всички други участници ги гледат с възхищение. Все още никой не знае резултатите. Тогава възрастните от българската група започват да се шегуват: “Сега ги шашнахме с музика и танци, утре с резултати.” На другия ден всички са впечатлени и от резултатите на българчетата. Така, както вярваме, че ще бъде и при всяко следващо “утре”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Филм, разказващ за убийството на дете от 10-годишни момчета, номиниран за "Оскар" (Видео)

Родители на жестоко убито момче заявиха, че са отвратени от номинацията за "Оскар" на филм за убийците на сина им. През 1993 г., месец преди да навърши 3 годинки, Джеймс Булгер е отвлечен, изтезаван и убит от 10-годишните Робърт Томпсън и Джон Венабъл, предаде offnews.bg.  "Задържането", номиниран за "Оскар" за "Късометражен филм",

Момичешка кей-поп група постави нов рекорд в "Ютюб" (Видео)

Момичетата от южнокорейската формация "Блекпинк" са поставили нов рекорд за най-гледано музикално видео на кей-поп група в "Ютюб", съобщи ЮПИ. Девойките са отбелязали рекорда с клипа към парчето си "Ddu-Du Ddu-Du", предаде БТА. От "Билборд" потвърждават, че момичешката формация е подобрила постижението на досегашните рекордьори от момчешката

Продуцентът Харви Уайнстийн нае нови адвокати

Харви Уайнстийн, който е обвинен в сексуален тормоз и сексуално насилие, нае нов престижен екип от адвокати, след като нюйоркският адвокат Бен Брафман, който защитаваше интересите му, отказа да го представлява, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Новият му екип включва адвоката от Флорида Хосе Баес, допринесъл през 2008 г.

Представят премиера на мюзикъл за Майкъл Джексън в Чикаго

Премиерен спектакъл на мюзикъл за Майкъл Джексън ще бъде представен на сцената в Чикаго по-късно тази година, преди да гостува на Бродуей през 2020 година, предаде Асошийетед прес. Мюзикълът Don't Stop till Yoy Get Enough" /"Не спирай, докато не получиш достатъчно"/ най-напред ще бъде поставен пред чикагската публика в театър "Недърландър".

Георги Чапкънов не празнува, бил стар вече, но ще иде на изложба

Скулпторът Георги Чапкънов няма да отбележи рождения си ден по някакъв специален начин. “Стар съм вече. Да са живи и здрави онези, които могат и искат да празнуват”, казва той. Все пак днес ще посети за малко на обяд общата си изложба с Иван Тенев “Чапкъниада и Теневижън”. Там ще бъде и самият Агент. Честито!

П.И.Ф. с акустичен концерт за Деня на влюбените

П.И.Ф. ще пеят в столицата за Деня на влюбените, 14 февруари. Групата ще изпълни едни от най-романтичните си песни като “Невинно дете”, “Оставам тук”, “Огън” и др. Специално за децата между отделните парчета членовете на бандата ще разказват интересни истории както за работата си, така и за личния си живот. Билетите са на цена от 15 лв.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Димитър Рачков тръгва на турне със "забраненото си шоу"

“След като видите това шоу, вие ще спрете да гледате телевизия. Ще спрете да си купувате прах за пране и да търкате билетчета”, пише в рекламата на “Забраненото шоу на Димитър Рачков”, което тръгва на турне от 20 март. Турът ще премине през 5 града и ще продължи до 8 май. “Забраненото шоу на Рачков” е комедиен моноспектакъл,

Нели Хаджийска прави караоке вкъщи с рок парчета

Голям, непоправим и истински фен съм на Васил Найденов, знам всичките му песни наизуст, често ги пускам и пея с пълно гърло!”, казва водещата на “Търси се...” Нели Хаджийска. В семейството ѝ са фенове на рок музиката и обичат да си правят караоке вкъщи. “Имаме си микрофони за караоке и пеем”, обяснява тв водещата.

Рапърката Карди Би ще изнесе серия от концерти в Лас Вегас

Американската рапърка Карди Би за първи път ще изнесе серия от концерти в Лас Вегас през пролетта, предаде Асошиейтед прес. Хотелският комплекс "Палмс казино ризорт" обяви, че 26-годишната певица ще участва в откриването на "ХАОС" - новото дневно и нощно заведение в амфитеатрален стил, което ще заработи през април.

Приятели на Орлин Павлов: Стана баща преди да ни запознае с майката

Дъщерята на певеца - Елизабет, се появи на бял свят на 22 януари “Ей, стана баща, без да ни запознаеш с майката. Поне, като прохожда детето, да ни поканиш на разходка в парка. А на малката Елизабет - да расте щастлива и обичана”, написа Камен Спасов, приятел на Орлин Павлов, във фейсбук. Певецът стана баща вечерта на 22 януари и с новината в

Опит за световен рекорд в шоуто на Енчо Керязов в зала “Арена Армеец”

Акробатичното дуо Ковачеви ще се опита да постави световен рекорд на шоуто “Нощ на звездите” в зала “Арена Армеец”. То се организира от Енчо Керязов за осма поредна година, а двойката ще направи салто със завъртане от външната страна на колелото на смъртта. В представлението ще участват 30 танцьори от 5 различни жанра, 60 музиканти,

Джъстин и Хейли Бийбър отложиха за по-късна дата църковната си венчавка

Канадският певец Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли, който сключиха таен брак миналата година, отложиха за по-късна дата църковната си венчавка, която ще бъде съобразена с християнския ритуал, съобщава Контактмюзик. Джъстин и Хейли станаха официално съпрузи в момента, в който получиха брачното си свидетелство миналата година.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber