За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636193 За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците www.24chasa.bg

Януари е идеалното време да се хващат хищници

За истинския въдичар 1 януари е и първият ден, в който трябва да опита слуката и да разбере дали ще му върви през годината. Дали ще виси в студа край някой язовир, или ще хвърли за попчета от кея, няма значение. Дошло е времето за хищните риби.

По морето опитите да се хване калкан обаче удариха на камък. По правило температурата на водата трябва да стане 7 градуса, за да се активизира плоският звяр. До 29 декември обаче тя продължаваше да е 8-10 градуса. Затова и успехите в риболова на деликатесната риба са съвсем нищожни по Северното Черноморие. Най-върлите преследвачи на калкана могат да се похвалят само с

маломерни

екземпляри, които

трябва да се

изхвърлят обратно

в морето

Проблемът е, че малките риби така нагълтват куката със стръвта от осолена цаца, сафрид или атерина, че трябва да бъдат убити, за да бъдат освободени. Въпреки това трябва да се хвърлят обратно във водата.

Големите вълни тази есен не дадоха шанс на рибарите да хващат от брега на Крапец и Шабла. Там родният калкан е най-вкусен и води в класацията на черноморските риби от този вид. На север например плоската риба става по-издължена и по-различна, а по цена е два пъти по-евтина от шабленската.

Малко по-успешни се оказаха опитите да се уловят

писии, които са

по-дребните събратя

на калкана

На пристанището във Варна и в близкото езеро, което е техен развъдник, обаче излязоха съвсем миниатюрни екземпляри.

Не са настървени както трябва и попчетата. Други години в пристанището на Бяла излизат половинметрови лихнуси, но сега тяхната поява е рядка. Опитите да бъдат напълнени торбите с попчета по кейовете също не дават резултат. По принцип през януари малките хищници се ловят на скарида, но за да има успех, трябва да се намерят дупките между камъните, в които се крият. Клъвне ли едно попче, могат да бъдат изкарани на същото място още десетина. Попчетата могат да бъдат най-различни по цвят, в зависимост от дъното, което обитават. Има кехлибареножълти, наричани пясъчни, има катраненочерни и грозни, зеленикави и сиви.

Зимата обаче си остава

най-подходящото

време за

преследване

на щуките

За този митичен хищник има най-различни теории, но опитите показват, че те никога не са верни докрай. Щуката има даже различна слава. Ако за един французин тя е деликатес и афродизиак, то за един селянин от околностите на язовир “Цонево” е риба, която не може да се яде, защото в корема и е пълно с мишки.

Митовете за щуката са най-различни. Според едни тя търси жертвите си в най-дълбоките места. Това например е вярно за пясъчните дупки край Слънчев бряг. Ако се лови обаче на преливника под язовир “Цонево”, щуката трябва да се търси на 40-50 сантиметра под повърхността. Щуките са канибали и самотници, не се движат на ята, но на едно и също място бяха хванати 4 различни по размер щуки в рамките на половин час.

Този хищник може да чака в засада и дори да бъде видян от брега, за да му се поднесе рибката под носа. Но щуките патрулират и търсят плячка, което лесно се вижда в плитките канали около Шабленското езеро. В самото езеро обаче щуките са труднодостъпни. Те трябва да бъдат търсени с лодка, от която да се замята към най-гъстата тръстика.

Шабленското езеро обаче е забранено за риболов от 1 януари до 1 март заради птиците, които го обитават през зимата. От 15 март пък идва забраната заради хвърлянето на хайвера на щуката. Митът, че щуките атакуват само движещи се малки рибки, също не издържа проверките. Всяка неподвижна таранка може да бъде обект на кълване.

Много се спори за това в какво време кълват щуките. Проверената от практиката теория е, че щуката побяснява в облачно и леко гръмотевично време, като дъждът не ѝ пречи. В слънчеви зимни дни тя просто престава да се интересува от плячката.

Най-големият проблем е търсенето на водоеми с щуки. Оказва се, че това е една от големите тръпки в този риболов. Щуки могат да се срещнат на места, където не сме подозирали, че ги има. Този вид е известен например с това, че обитава разливите около устието на река Камчия, азмаците. Рибата обаче бързо се развъди в съседните плитки отводнителни канали и превзе дори и ленивата Шкорпиловска река. Щука има и нагоре по течението на Камчия. Най-големият преследвач в района, багеристът Тошко Гяуров от Долни чифлик, извади 4-килограмов екземпляр от мътната вода. Това стана напук на теорията, че щуката обича само застоялата вода. Щуката не се страхува да напада и дори когато я виждат.

Най-добрата стръв за щуката си остават дребните таранки. Тяхната устойчивост и жизненост при пробождането им на куката ги правят най-добрата стръв за хищника. Проблемът обаче в последно време е, че

живата стръв е

забранена за

продажба в

магазините,

защото става дума за маломерни рибки. Дори и улавянето на дребосъци може да доведе до глоба. Преди 15 години на пазара във Варна се предлагаха живи таранки, които бяха развъждани в цистерни. Би трябвало те да не са обект на закона, но това производство вече е спряно. Скоро и у нас уловът с жива стръв на щука може да бъде забранен, както в Англия.

Твърденията, че щуката обича само мирни таранки и червеноперки, също не са верни. На атака са подложени и костурчетата, които са един вид конкуренти. Същото е отношението и на бялата риба, която пък най-често атакува костурчетата.

Такъмите за улов на щука също са банални и отдавна установени. Винаги се използва метален повод, тъй като острите ѝ зъби прегризват и най-дебелата месина. Рибката се закача задължително на тройка куки, 4-и - 6-и номер. Рибката може да виси най-отдолу на повода. На езерото в Шабла обаче се използва друг метод. На половин метър от дъното с вирбел се връзва металният повод, за да може рибката да се върти около основната линия и да дразни щуката. Според други при улов в река е добре оловото да е най-отдолу под плувката, а стръвта да е вързана с вирбел за основното влакно между плувката и тежестта. Малките щуки могат да кълват на блатен и торен червей - като в Дуранкулак например, където се правят неуспешни опити да бъдат развъдени.

Всички хищнически навици на щуката са характерни и за братската ѝ по вид бяла риба. Разликата обаче е, че тя не се среща в малки блатисти места, а вирее в широки водоеми.

По-друг характер има третият по значение хищник - костурът. Смятан много често за досадник, този лакомник е най-непретенциозен по отношение на стръв и такъми.

Костурите могат

да се хванат дори

на гола кука,

стига тя да е в движение. В последните години обезрибяването на много язовири доведе до нашествие на костури, които вече стигат до килограм на места като язовир “Цонево” и Дуранкулашкото езеро. Докато майсторите на изкуствените примамки търсят най-подходящите по цвят и движение воблери за щука и бяла риба, костурите нямат проблеми да кълват на най-обикновените силиконови рибки. Те отиват като луди на чепарета за морски риби и затова те са забранени в сладководните водоеми.

Другият традиционен зимен хищник - речният кефал, може да бъде уловен на всичко. През зимата той предпочита месо и отива най-вече на бял червей, на рибка и на опашка от рибка. Някои пробват на пилешки воденички - стръв, която обичат и морските попчета.

Хищник като пъстървата обаче изисква специално внимание заради особеностите на ловенето ѝ. Тя също не отказва бели червеи и рибки, мамарци, ручейници и мухи, но индустрията е създала специални пасти, капсули с рибено масло и изкуствени примамки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

"Кучешка палма" за Бранди, която придружава Брад Пит в "Имало едно време в Холивуд"

Специалната награда Queer Palm за 2019 г. бе присъдена на пълнометражния филм "Портрет на младо огнено момиче" на френската режисьорка Селин Сиама, който описва любовна връзка между две жени с противоположни съдби през 18-и век, предаде Франс прес. "Лентата, която избрахме да отличим, не само представя лесбийска история,

12 красиви арки за абитуриентите от Банско

И тази година кметът на Банско Георги Икономов подари великолепно изпращане на абитуриентите от професионалните гимназии в града. Дванайсетте арки - в бяло, зелено и червено, отново грейнаха на централния площад, за да минат под тях зрелостниците в най-красивата вечер от техния живот, под аплодисментите на учители, родители, приятели и граждани.

Галин и Азис пускат дует

Галин и Азис подготвят песен, която скоро ще представят на феновете си с атрактивен клип. Новината съобщи Галин, но не разкри подробности. Това ще е втори дует за двамата, след като през 2016 г. Азис изпя с по-младия си колега „На Египет Фараона“. Галин успокоява фенките си, че засега няма сериозна връзка.

“Ку-Ку бенд” за първи път с награда от БГ радио

Със зашеметяващо спускане от тавана на залата в Пловдив Поли Генова откри церемонията на 17-ите награди на БГ радио на 22 май и така бляскаво и тя самата се завърна на сцената само месец след майчинството си. Генова изпълни песента си “Героите”, след което остана на сцената като водеща на събитието заедно с Рафи.

Пълни кинозали аплодираха актьорите от "Дяволското гърло" и "Откраднат живот"

Пред стотици зрители в столичен киносалон бяха показани последните епизоди от първия сезон на "Дяволското гърло" и седмия сезон на "Откраднат живот" - "Любовта лекува", които бяха излъчени и в ефира на Нова телевизия тази вечер.  "30 години се занимавам с медии, кино, филми и съм обръгнал на такива изяви, но сега съм много развълнуван",

Съвети към абитуриентите: Одеяло се пише с Я, не като табелата в центъра на София

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Пъб без алкохол отвори врати в Ирландия

Немислимо ли е да има пъб без алкохол в Ирландия? Пъбът "Върджин Мери" е поел именно това предизвикателство, надявайки се да допринесе за културна промяна в страна, която е сред най-големите потребители на алкохол в света, предаде Франс прес. "Върджин Мери" отвори врати в началото на месец май и бързо стана популярен в Дъблин.

18 неща, които всеки абитуриент трябва да чуе

Сезонът на абитуриентските балове настъпи. И за да не се впускаме в поредната негативна статия за едно събитие, което представлява изключително важен момент в живота на много семейства, решаваме да погледнем събитията от друга гледна точка. Завършването на гимназия е един от най-важните периоди в живота ни, когато трябва да взимаме редица решения,

Направиха списък на най-честите лъжи, срещани в сайтовете за запознанства

Потребителите в социалните мрежи съставиха списък на най-честите лъжи, пускани в сайтовете за запознанства, като на първо място е тази да се изкараш за нов посетител, пише порталът Бъзфийд. Това е най-популярният метод за укриване на истината, както и внушенията хората да се правят на неопитни в отношенията между партньорите, предава БТА.

Pulse Fitness с инвестиция в нов ултрамодерен обект в Sofia Ring Mall

Най-бързоразвиващата се верига фитнес & уелнес клубове в страната Pulse Fitness & Spa откри официално своя шести обект в столицата – в SOFIA RING MALL – Pulse Fitness Energy Club. На елегантното вечерно парти присъства голяма част от столичния елит, като много от гостите коментираха, че за тях това ще е най-удобният Pulse клуб.

Интригата се разплита тази вечер в големия финал на "Дяволското гърло"

Разкритията на финала на сериала, който се превърна в тотален хит сред публиката, се оказват пагубни за героите на екранните братя Владо Карамазов и Христо Петков. Това споделиха двамата актьори в „Здравей, България“ тази сутрин. „Не можем да ви кажем кой е убиецът, но мога да ви издам, че довечера ще има поне още два трупа, преди да го хванат.

След 300-километров преход котарак сам се завърна в родния си манастир

След 300-километрово поклонничество котаракът Мурчик от Лвовска област се завърна в родния си манастир, съобщава сайтът "Лайф", цитиран от БТА. Домашният любимец на монасите се сдобил и с нов прякор след премеждието си - Поклонника. Мурчик живял осем години под един и същ покрив със свещенослужителите, като за него се грижел един добър монах.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber