За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636193 За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците www.24chasa.bg

Януари е идеалното време да се хващат хищници

За истинския въдичар 1 януари е и първият ден, в който трябва да опита слуката и да разбере дали ще му върви през годината. Дали ще виси в студа край някой язовир, или ще хвърли за попчета от кея, няма значение. Дошло е времето за хищните риби.

По морето опитите да се хване калкан обаче удариха на камък. По правило температурата на водата трябва да стане 7 градуса, за да се активизира плоският звяр. До 29 декември обаче тя продължаваше да е 8-10 градуса. Затова и успехите в риболова на деликатесната риба са съвсем нищожни по Северното Черноморие. Най-върлите преследвачи на калкана могат да се похвалят само с

маломерни

екземпляри, които

трябва да се

изхвърлят обратно

в морето

Проблемът е, че малките риби така нагълтват куката със стръвта от осолена цаца, сафрид или атерина, че трябва да бъдат убити, за да бъдат освободени. Въпреки това трябва да се хвърлят обратно във водата.

Големите вълни тази есен не дадоха шанс на рибарите да хващат от брега на Крапец и Шабла. Там родният калкан е най-вкусен и води в класацията на черноморските риби от този вид. На север например плоската риба става по-издължена и по-различна, а по цена е два пъти по-евтина от шабленската.

Малко по-успешни се оказаха опитите да се уловят

писии, които са

по-дребните събратя

на калкана

На пристанището във Варна и в близкото езеро, което е техен развъдник, обаче излязоха съвсем миниатюрни екземпляри.

Не са настървени както трябва и попчетата. Други години в пристанището на Бяла излизат половинметрови лихнуси, но сега тяхната поява е рядка. Опитите да бъдат напълнени торбите с попчета по кейовете също не дават резултат. По принцип през януари малките хищници се ловят на скарида, но за да има успех, трябва да се намерят дупките между камъните, в които се крият. Клъвне ли едно попче, могат да бъдат изкарани на същото място още десетина. Попчетата могат да бъдат най-различни по цвят, в зависимост от дъното, което обитават. Има кехлибареножълти, наричани пясъчни, има катраненочерни и грозни, зеленикави и сиви.

Зимата обаче си остава

най-подходящото

време за

преследване

на щуките

За този митичен хищник има най-различни теории, но опитите показват, че те никога не са верни докрай. Щуката има даже различна слава. Ако за един французин тя е деликатес и афродизиак, то за един селянин от околностите на язовир “Цонево” е риба, която не може да се яде, защото в корема и е пълно с мишки.

Митовете за щуката са най-различни. Според едни тя търси жертвите си в най-дълбоките места. Това например е вярно за пясъчните дупки край Слънчев бряг. Ако се лови обаче на преливника под язовир “Цонево”, щуката трябва да се търси на 40-50 сантиметра под повърхността. Щуките са канибали и самотници, не се движат на ята, но на едно и също място бяха хванати 4 различни по размер щуки в рамките на половин час.

Този хищник може да чака в засада и дори да бъде видян от брега, за да му се поднесе рибката под носа. Но щуките патрулират и търсят плячка, което лесно се вижда в плитките канали около Шабленското езеро. В самото езеро обаче щуките са труднодостъпни. Те трябва да бъдат търсени с лодка, от която да се замята към най-гъстата тръстика.

Шабленското езеро обаче е забранено за риболов от 1 януари до 1 март заради птиците, които го обитават през зимата. От 15 март пък идва забраната заради хвърлянето на хайвера на щуката. Митът, че щуките атакуват само движещи се малки рибки, също не издържа проверките. Всяка неподвижна таранка може да бъде обект на кълване.

Много се спори за това в какво време кълват щуките. Проверената от практиката теория е, че щуката побяснява в облачно и леко гръмотевично време, като дъждът не ѝ пречи. В слънчеви зимни дни тя просто престава да се интересува от плячката.

Най-големият проблем е търсенето на водоеми с щуки. Оказва се, че това е една от големите тръпки в този риболов. Щуки могат да се срещнат на места, където не сме подозирали, че ги има. Този вид е известен например с това, че обитава разливите около устието на река Камчия, азмаците. Рибата обаче бързо се развъди в съседните плитки отводнителни канали и превзе дори и ленивата Шкорпиловска река. Щука има и нагоре по течението на Камчия. Най-големият преследвач в района, багеристът Тошко Гяуров от Долни чифлик, извади 4-килограмов екземпляр от мътната вода. Това стана напук на теорията, че щуката обича само застоялата вода. Щуката не се страхува да напада и дори когато я виждат.

Най-добрата стръв за щуката си остават дребните таранки. Тяхната устойчивост и жизненост при пробождането им на куката ги правят най-добрата стръв за хищника. Проблемът обаче в последно време е, че

живата стръв е

забранена за

продажба в

магазините,

защото става дума за маломерни рибки. Дори и улавянето на дребосъци може да доведе до глоба. Преди 15 години на пазара във Варна се предлагаха живи таранки, които бяха развъждани в цистерни. Би трябвало те да не са обект на закона, но това производство вече е спряно. Скоро и у нас уловът с жива стръв на щука може да бъде забранен, както в Англия.

Твърденията, че щуката обича само мирни таранки и червеноперки, също не са верни. На атака са подложени и костурчетата, които са един вид конкуренти. Същото е отношението и на бялата риба, която пък най-често атакува костурчетата.

Такъмите за улов на щука също са банални и отдавна установени. Винаги се използва метален повод, тъй като острите ѝ зъби прегризват и най-дебелата месина. Рибката се закача задължително на тройка куки, 4-и - 6-и номер. Рибката може да виси най-отдолу на повода. На езерото в Шабла обаче се използва друг метод. На половин метър от дъното с вирбел се връзва металният повод, за да може рибката да се върти около основната линия и да дразни щуката. Според други при улов в река е добре оловото да е най-отдолу под плувката, а стръвта да е вързана с вирбел за основното влакно между плувката и тежестта. Малките щуки могат да кълват на блатен и торен червей - като в Дуранкулак например, където се правят неуспешни опити да бъдат развъдени.

Всички хищнически навици на щуката са характерни и за братската ѝ по вид бяла риба. Разликата обаче е, че тя не се среща в малки блатисти места, а вирее в широки водоеми.

По-друг характер има третият по значение хищник - костурът. Смятан много често за досадник, този лакомник е най-непретенциозен по отношение на стръв и такъми.

Костурите могат

да се хванат дори

на гола кука,

стига тя да е в движение. В последните години обезрибяването на много язовири доведе до нашествие на костури, които вече стигат до килограм на места като язовир “Цонево” и Дуранкулашкото езеро. Докато майсторите на изкуствените примамки търсят най-подходящите по цвят и движение воблери за щука и бяла риба, костурите нямат проблеми да кълват на най-обикновените силиконови рибки. Те отиват като луди на чепарета за морски риби и затова те са забранени в сладководните водоеми.

Другият традиционен зимен хищник - речният кефал, може да бъде уловен на всичко. През зимата той предпочита месо и отива най-вече на бял червей, на рибка и на опашка от рибка. Някои пробват на пилешки воденички - стръв, която обичат и морските попчета.

Хищник като пъстървата обаче изисква специално внимание заради особеностите на ловенето ѝ. Тя също не отказва бели червеи и рибки, мамарци, ручейници и мухи, но индустрията е създала специални пасти, капсули с рибено масло и изкуствени примамки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Мъж откри написано преди 50 години писмо в бутилка в Аляска

Мъж попадна на написано преди 50 години писмо в бутилка на брега в западната част на Аляска, съобщи Асошиейтед прес. Тайлър Иваноф намерил написаното на ръка на руски език писмо този месец, докато събирал дърва за огрев край Шишмареф, на 966 км северозападно от Анкоридж. "Търсех дърва за огрев, когато открих бутилката - каза той

Рок и блус превземат Миндя в края на седмицата

Десет банди ще участват в XI-то издание на „Миндя рок фест”. Почти всички излизат на сцената във великотърновското село за първи път, каза двигателят на събитието проф.Евгений Дайнов. Фестът се открива на 23 август, петък, в 19.30 часа и отново ще бъде белязан с международно участие. Още в петък ще забият ирландецът Jamie Mc Donald & The Number

Китайският балет „Мулан" с дебют в САЩ и Канада

Мулан, най-разпознаваната героиня в китайската култура, става известна на Запад чрез анимацията на Дисни през 1998 г. Днес, нейната история ще бъде представена под друга форма, а именно балет. Балетната трупа на Ляонин ще представи тяхната оригинална постановка в САЩ и Канада в края на август. Това ще бъде първото им изпълнение на „Мулан" извън

1/4 от британците не посещават Айфеловата кула, когато отидат в Париж

Анкета установи, че една четвърт от британските туристи не посещават Айфеловата кула, когато пристигнат в Париж, нито се отбиват до пирамидите, гостувайки в Кайро, пише в. "Дейли мейл". Въпреки че харчат хиляди британски лири за туризъм, много поданици на Нейно Величество не си правят труда да посетят световноизвестни забележителности на

ТЕСТ: Обичате ли да клюкарствате?

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Делфините - умни като хората, но малко по-добри

Морските бозайници живеят на стада и никога не изоставят болен или ранен индивид “Всеизвестен и от голямо значение е фактът, че нещата невинаги са това, което изглеждат, че са. Например на планетата Земя човеците винаги са смятали, че са по-интелигентни от делфините, щом като са създали толкова много — колелото, Ню Йорк, войните и т.н

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Нетфликс ще представи Елвис като анимационен таен агент

Стрийминг платформата Нетфликс ще пусне анимационен комедиен сериал, в който Кралят на рокендрола Елвис ще се изявява като таен агент, съобщава сайтът THR. Поредицата е кръстена "Аgent King" /Кралят агент/. Пресли ще бъде представен като шпионин, борещ се срещу злото. Анонсът на сериала съвпадна с 42-годишнина от кончината на Еливс

Днес рожден ден празнуват двама големи в киното - Робърт де Ниро и Шон Пен

На 17 август рожден ден празнуват двама големи в киното - Робърт де Ниро и Шон Пен. Робърт Антъни Де Ниро празнува своя 76-ти рожден ден. Той е роден в Ню Йорк, в район наречен Hell's Kitchen („Дяволската кухня“) поради високата концентрация на организирана престъпност, известни гангстери от миналото и контрабандисти на алкохол, пише NOVA

Работна ваканция на морето

Въздух, море, зеленина, вкусна храна, забавления и вдъхновяваща природа. Така може да протече една работа седмица за теб и целия ти офис. „Марина Кейп” е удобно място за всеки, който може да работи от разстояние. Програмист, разработчик, QA специалист, дизайнер, маркетинг специалист, писател или всеки друг, който се нуждае от концентрация,

Калкулатор предрича дали ще вали в деня на сватбата

Хитър онлайн калкулатор, предричащ с точност дали ще вали в деня на венчавката, бе разработен от компанията за продажба на модни стоки "Монсун", съобщава в. "Метро". За да разбере каква ще бъде метеорологичната обстановка в сватбения ден, бъдещата булка трябва само да въведе в калкулатора избраната дата и съответната локация на церемонията.

Несебър отбеляза празника си със зрелищна заря, въздействащо светлинно шоу и емоционални концерти

Несебър отбеляза своя празник и 125- ия юбилей от освещаването на храма „Св. Успение Богородично“. Тържествата за годишнината на църквата започнаха още през месец май, когато делегация от Несебър, водена от кмета Николай Димитров посети Гърция. Там наследниците на нашите сънародници, напуснали родните си места в драматичните за целия Балкански

Ветеринари извадиха 32 гумени патета от булдог (Видео)

Специалисти от ветеринарна клиника в Тайланд са направили операция на булдог, за да извадят от стомаха на гладното куче 32 гумени патета, съобщи ЮПИ. Стопанката на гладника от породата американски булдог на име Девъл разказва, че питомецът й се е нахвърлил върху кутия с 50 гумени патета, предназначени за басейна й в Патая

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber