За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636193 За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците www.24chasa.bg

Януари е идеалното време да се хващат хищници

За истинския въдичар 1 януари е и първият ден, в който трябва да опита слуката и да разбере дали ще му върви през годината. Дали ще виси в студа край някой язовир, или ще хвърли за попчета от кея, няма значение. Дошло е времето за хищните риби.

По морето опитите да се хване калкан обаче удариха на камък. По правило температурата на водата трябва да стане 7 градуса, за да се активизира плоският звяр. До 29 декември обаче тя продължаваше да е 8-10 градуса. Затова и успехите в риболова на деликатесната риба са съвсем нищожни по Северното Черноморие. Най-върлите преследвачи на калкана могат да се похвалят само с

маломерни

екземпляри, които

трябва да се

изхвърлят обратно

в морето

Проблемът е, че малките риби така нагълтват куката със стръвта от осолена цаца, сафрид или атерина, че трябва да бъдат убити, за да бъдат освободени. Въпреки това трябва да се хвърлят обратно във водата.

Големите вълни тази есен не дадоха шанс на рибарите да хващат от брега на Крапец и Шабла. Там родният калкан е най-вкусен и води в класацията на черноморските риби от този вид. На север например плоската риба става по-издължена и по-различна, а по цена е два пъти по-евтина от шабленската.

Малко по-успешни се оказаха опитите да се уловят

писии, които са

по-дребните събратя

на калкана

На пристанището във Варна и в близкото езеро, което е техен развъдник, обаче излязоха съвсем миниатюрни екземпляри.

Не са настървени както трябва и попчетата. Други години в пристанището на Бяла излизат половинметрови лихнуси, но сега тяхната поява е рядка. Опитите да бъдат напълнени торбите с попчета по кейовете също не дават резултат. По принцип през януари малките хищници се ловят на скарида, но за да има успех, трябва да се намерят дупките между камъните, в които се крият. Клъвне ли едно попче, могат да бъдат изкарани на същото място още десетина. Попчетата могат да бъдат най-различни по цвят, в зависимост от дъното, което обитават. Има кехлибареножълти, наричани пясъчни, има катраненочерни и грозни, зеленикави и сиви.

Зимата обаче си остава

най-подходящото

време за

преследване

на щуките

За този митичен хищник има най-различни теории, но опитите показват, че те никога не са верни докрай. Щуката има даже различна слава. Ако за един французин тя е деликатес и афродизиак, то за един селянин от околностите на язовир “Цонево” е риба, която не може да се яде, защото в корема и е пълно с мишки.

Митовете за щуката са най-различни. Според едни тя търси жертвите си в най-дълбоките места. Това например е вярно за пясъчните дупки край Слънчев бряг. Ако се лови обаче на преливника под язовир “Цонево”, щуката трябва да се търси на 40-50 сантиметра под повърхността. Щуките са канибали и самотници, не се движат на ята, но на едно и също място бяха хванати 4 различни по размер щуки в рамките на половин час.

Този хищник може да чака в засада и дори да бъде видян от брега, за да му се поднесе рибката под носа. Но щуките патрулират и търсят плячка, което лесно се вижда в плитките канали около Шабленското езеро. В самото езеро обаче щуките са труднодостъпни. Те трябва да бъдат търсени с лодка, от която да се замята към най-гъстата тръстика.

Шабленското езеро обаче е забранено за риболов от 1 януари до 1 март заради птиците, които го обитават през зимата. От 15 март пък идва забраната заради хвърлянето на хайвера на щуката. Митът, че щуките атакуват само движещи се малки рибки, също не издържа проверките. Всяка неподвижна таранка може да бъде обект на кълване.

Много се спори за това в какво време кълват щуките. Проверената от практиката теория е, че щуката побяснява в облачно и леко гръмотевично време, като дъждът не ѝ пречи. В слънчеви зимни дни тя просто престава да се интересува от плячката.

Най-големият проблем е търсенето на водоеми с щуки. Оказва се, че това е една от големите тръпки в този риболов. Щуки могат да се срещнат на места, където не сме подозирали, че ги има. Този вид е известен например с това, че обитава разливите около устието на река Камчия, азмаците. Рибата обаче бързо се развъди в съседните плитки отводнителни канали и превзе дори и ленивата Шкорпиловска река. Щука има и нагоре по течението на Камчия. Най-големият преследвач в района, багеристът Тошко Гяуров от Долни чифлик, извади 4-килограмов екземпляр от мътната вода. Това стана напук на теорията, че щуката обича само застоялата вода. Щуката не се страхува да напада и дори когато я виждат.

Най-добрата стръв за щуката си остават дребните таранки. Тяхната устойчивост и жизненост при пробождането им на куката ги правят най-добрата стръв за хищника. Проблемът обаче в последно време е, че

живата стръв е

забранена за

продажба в

магазините,

защото става дума за маломерни рибки. Дори и улавянето на дребосъци може да доведе до глоба. Преди 15 години на пазара във Варна се предлагаха живи таранки, които бяха развъждани в цистерни. Би трябвало те да не са обект на закона, но това производство вече е спряно. Скоро и у нас уловът с жива стръв на щука може да бъде забранен, както в Англия.

Твърденията, че щуката обича само мирни таранки и червеноперки, също не са верни. На атака са подложени и костурчетата, които са един вид конкуренти. Същото е отношението и на бялата риба, която пък най-често атакува костурчетата.

Такъмите за улов на щука също са банални и отдавна установени. Винаги се използва метален повод, тъй като острите ѝ зъби прегризват и най-дебелата месина. Рибката се закача задължително на тройка куки, 4-и - 6-и номер. Рибката може да виси най-отдолу на повода. На езерото в Шабла обаче се използва друг метод. На половин метър от дъното с вирбел се връзва металният повод, за да може рибката да се върти около основната линия и да дразни щуката. Според други при улов в река е добре оловото да е най-отдолу под плувката, а стръвта да е вързана с вирбел за основното влакно между плувката и тежестта. Малките щуки могат да кълват на блатен и торен червей - като в Дуранкулак например, където се правят неуспешни опити да бъдат развъдени.

Всички хищнически навици на щуката са характерни и за братската ѝ по вид бяла риба. Разликата обаче е, че тя не се среща в малки блатисти места, а вирее в широки водоеми.

По-друг характер има третият по значение хищник - костурът. Смятан много често за досадник, този лакомник е най-непретенциозен по отношение на стръв и такъми.

Костурите могат

да се хванат дори

на гола кука,

стига тя да е в движение. В последните години обезрибяването на много язовири доведе до нашествие на костури, които вече стигат до килограм на места като язовир “Цонево” и Дуранкулашкото езеро. Докато майсторите на изкуствените примамки търсят най-подходящите по цвят и движение воблери за щука и бяла риба, костурите нямат проблеми да кълват на най-обикновените силиконови рибки. Те отиват като луди на чепарета за морски риби и затова те са забранени в сладководните водоеми.

Другият традиционен зимен хищник - речният кефал, може да бъде уловен на всичко. През зимата той предпочита месо и отива най-вече на бял червей, на рибка и на опашка от рибка. Някои пробват на пилешки воденички - стръв, която обичат и морските попчета.

Хищник като пъстървата обаче изисква специално внимание заради особеностите на ловенето ѝ. Тя също не отказва бели червеи и рибки, мамарци, ручейници и мухи, но индустрията е създала специални пасти, капсули с рибено масло и изкуствени примамки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Състезатели пробягаха 10 км в най-голямата изба на света

Стотици състезатели с фенери на главите пробягаха 10 км в най-голямата изба на света, разположена във варовикови пещери с дължина 200 км край молдовската столица, предаде Ройтерс. Танцьори, музиканти и певци в молдовски народни носии пееха и свиреха из цялата изба и помагаха на бегачите да не се изгубят в подземния лабиринт.

Една от най-дебелите британски котки отново си търси дом

Една от най-дебелите котки във Великобритания - Мици, която тежеше повече от 7 кг, преди да бъде поставена на диета, отново си търси дом, след като беше върната в приюта за животни за четвърти път, съобщи в. "Дейли мейл". Мици шокира ветеринарите от Плимут, когато я претеглиха за първи път през май 2017 г.

Зуека и Рачков напролет в Нова тв

"Господари на ефира" все още преговарят Зуека и Рачков се връщат в ефира на Нова тв напролет с най-забавното шоу на екрана през последните години - седмия сезон на "Като две капки вода", съобщиха официално от медията. Двамата талантливи актьори отново ще са водещи на предаването, както и досега, а неговият старт ще е в ранната пролет.

Десетки бебета в цедилки на Бабино хоро в Разлог (Снимки)

Десетки бебета, облечени в народни носии, и носени в цедилки на гърба на бабите участваха в атрактивното и единствено у нас Бабино хоро в Разлог. 211 бебета са се родили за изминалата година в общината, като 153 от тях са жители на Разлог, между които и три двойки близнаци. Началникът на АГО д-р Радка Божикова и нейният екип посрещнаха днес на

С дефиле на "Селин" приключи Седмицата на мъжката мода в Париж (Снимки)

Седмицата на прет-а-порте за мъже в Париж приключи с представяне на първата колекция мъжко облекло на френския моден дизайнер Еди Слиман за модна къща "Селин", предаде Франс прес. Голяма метална сфера с неонова светлина висеше на подиума в стъкления павилион, инсталиран на площад Конкорд. След като през септември м.г.

8-те най-добри илюзионисти напълниха зала 1 на НДК в няколко поредни дни

Най-продаваното шоу за илюзионисти в света гостува от 17 до 20 януари в зала 1 на НДК. 8-те най-големи имена на магията се събраха на една сцена и направиха изумителен спектакъл, а публиката гледаше и не вярваше на очите си. Началото бе дадено от Мастъра (Luis De Matos), който влезе и в ролята на водещ, представяйки своите колеги.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Тест: Склонни ли сте към зависимости?

1. Често ли се случва, когато излезете да празнувате вечер, да прекалявате с пиенето на алкохол? а) Не, почти не пия алкохол. б) Пия, но не прекалявам, усетя ли, че главата ми се замайва, спирам да се пресягам към алкохола. в) Понякога усещам, че прекалявам, но пия, за да поддържам настроението на партито. 2.

На "Вълча луна" ставаме по-неспокойни и по-емоционални

Пълнолуние в Лъв настъпва веднъж годишно. За 2019-а това ще се случи на 21 януари малко след 7 ч Прави са били хората, като са казали, че с годините човек не поумнява, а само качва кила. Като деца четем приказки със страховити герои, после като тийнейджъри гледаме филми на ужасите, а като пораснем (уж),

Вицове за грип

Борсов агент е болен. Лекарят казва на жена му: - Вашият съпруг има тежък грип. Температурата му е между 39,9 и 40 градуса... Борсовият агент се обажда: - При 40 продавайте! *** Притеснена съпруга влиза в лекарския кабинет: - Докторе, мъжът ми яде като прасе, смятате ли, че е пипнал свински грип? *** В магазина: - Трябва ми надежден будилник.

Vivo Монтана весели празнуващите Йордановден по стар стил в село Горно Церовене

В монтанското село Горно Церовене честваха Богоявление или Йордановден по стар стил. По древна традиция, датираща от преди 100 години, местните хора се събират и редят трапези върху ремаркета на камиони и трактори в река Огоста. Навръх рождения си ден в родното си село бе и световната и вицеолимпийска шампионка по лека атлетика Йорданка

Известните жени и техните много по-млади половинки

Мария Илиева ражда за първи път на 40 г., Елена Йончева на 52 г. След като в миналия съботен брой показахме историите на известните мъже с по-млади половинки, идва ред и на популярните жени. Те са еманципирани и много успешни в професията си. Заради отдаденост към работата си раждат първо дете след 40 г., а дори и след 50-годишна възраст.

Джордж Буш почерпи служителите от охраната си, работещи без заплата

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш обяви, че е почерпил охраняващите го агенти от "Сикрет сървис" с пица, за да изрази благодарността си за тяхната служба без заплати поради частичното затваряне на правителствените агенции, предаде АП. На снимка, поместена в страниците на Буш в "Инстаграм" и "Фейсбук",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber