Перели: В Италия само Джанкарло Джанини може да се сравнява със Стефан Данаилов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599673 Перели: В Италия само Джанкарло Джанини може да се сравнява със Стефан Данаилов Перели: В Италия само Джанкарло Джанини може да се сравнява със Стефан Данаилов www.24chasa.bg
Луиджи Перели е роден в Ла Специя (Лигурия) през 1937 г. и е режисьор на италианските сериали „Октопод” и „Дело по съвест” със Стефан Данаилов СНИМКА: Youtube

Режисьорът на “Октопод” и “Дело по съвест” е откривателят за италианското кино на Стефан Данаилов

Луиджи Перели е режисьор на едни от най-успешните сериали в историята на италианската телевизия РАИ, които жънат успех в цял свят, и е откривателят на Стефан Данаилов за италианското кино.

Режисира няколко сезона “Октопод” - 3, 4, 5, 6, 7, 10. В седмия сезон на филма участва и Данаилов, който изиграва Нуцо. Перели режисира Стефан Данаилов и в минисериала “Рекет” на тв РАИ, където играе мафиотския бос Винченцо Грумо. Най-голямата известност в Италия за българския актьор обаче идва от главната му роля в успешния тв сериал “Дело по съвест” на Перели, който режисира и петте сезона (2003-2010).

Ето какво разказа за работата си със Стефан Данаилов специално за “24 часа” Луиджи Перели.

“Срещнах Стефан Данаилов за пръв път на кастинг за филмовия сериал “Октопод 7” през 1994 г. Това беше първият сезон на “Октопод”, който снимахме в България.

В Италия ни бяха орязали бюджета. Така с организаторите решихме въпреки това да не се отказваме от снимането на атрактивен “Октопод” и да намерим някакво разрешение. То се оказа в това да отидем да снимаме в България, където имаше интересни и големи студиа. “Бояна” беше с огромен потенциал. 

В “Бояна” се срещнах с много актьори, но

Стефан ме

порази веднага

Той излъчваше симпатия. Помня даже, че имаше една българо-италианска организаторка, живееща в Италия, която беше категорично против Стефан. Беше от десницата и започна да ми приказва против него какво ли не, включително и че пиел. Мен обаче Стефан веднага ме впечатли с позитивното си и симпатично лице. Реших да му поверя ролята на Нуцо в “Октопод 7” - това е персонаж, водеща нишка в целия “Октопод”, голяма личност. Така започна нашето сътрудничество, което след това продължи и с други роли. 

Първите роли, които възложих на Стефан, бяха обаче все много драматични, сериозни. Снимахме дори един филм между Италия и Белград, вдъхновен от истински случай на хроника, в който Стефан беше убиец. Две-три години по-късно обаче един ден се случи така, че видях Стефан да играе в театъра в “Дон Кихот”. Играеше изключително – беше ироничен, пълен с комични елементи. В този момент го открих в качествено различна визия. Именно от този епизод се роди и дългото ни сътрудничество за петте сезона на сериала “Дело по съвест”, където той e главен герой заедно с адвоката Таска на Себастиано Сома.

Героят на Стефан – частният детектив Вирджилио, беше много активен и решителен, но същевременно и изпълнен с ирония.

Въпреки че аз не говоря български, а Стефан – италиански, се разбирахме прекрасно. Имахме много добра преводачка, бивша шампионка по гимнастика, която ни помагаше още от времето на “Октопод”. Никога не сме имали моменти, в които със Стефан да не се разбираме заради езика.

Аз, който познавам добре италианските актьори, мога да кажа, че според мен той притежава нещо в повече от тях – има рядката способност да преминава от драматичното към ироничното и комичното с огромна лекота. Той е майстор в професията си, владее я до съвършенство.

Мисля, че Стефан е

един от най-добрите

актьори на

европейско ниво

Затова според мен е имал успех и в едновремешния съветски блок. Актьор е със страхотна подготовка зад гърба си. Гледал съм го и как преподава в академията. Спомням си как по време на работата за един филм, който снимахме в Белград, бяхме заедно в хотела с много италиански актьори. Стефан гледаше заинтригувано актьор, работещ с нас, който трябваше да разкаже кризите си заради главоболие, тъй като в сюжета трябваше да бъде отровен бавно. Стефан обаче не смяташе изиграването на този момент за перфектно. Така всяка вечер започнахме да се срещаме със Стефан с този актьор, както и с другите, които играеха във филма. 

В този момент видях на практика целия капацитет, всичките преподавателски способности на Стефан, както и щедростта, с която се раздаваше на останалите. Извън академията Стефан на практика ми помогна в работата с актьорите и в интерпретирането им още по-добре на ролите им. Това беше изключително интересна школа за нас. Със Стефан станахме много близки и извън киното. Между нас има силна

политическа

близост

Това беше елемент, който още от началото ни сближи много – фактът, че имаме демократична и позитивна визия за света, чувство за социална справедливост. Това беше компонент, силен и у двама ни - неслучайно направих “Октопод”. Тези общи елементи доведоха и до човешката близост между мен и Стефан.

Като човек смятам Стефан за изключително щедър в отношенията му с другите. Той не е ревнив за собствените си качества и работа. Напротив, притежава огромно

желание да

предаде

на другите своите

познания

Сериалът “Дело по съвест” беше не просто разказ на драматични епизоди, а изграждаше в същото време и елементи на ирония между героя на Стефан и този на Себастиано Сома. Много от сцените бяха изграждани в резултат на непосредствеността, спонтанността, характерни за хората от киното, които имат зад гърба си огромна подготовка. Тя обаче се опира и на интерпретаторските им умения, решаващи за емоциите и за връзката им с публиката. Ако трябва да потърся подобен на Стефан актьор в Италия, мисля, че това е Джанкарло Джанини. Той е един от малкото големи и цялостни актьори, които сме имали. Джанини неслучайно е бил и голям дубльор на роли. И Джанини има невероятен глас като Стефан. За жалост, в италианските филми Стефан трябваше да бъде дублиран, но той притежава много качества и в работата си с гласовата си изразителност.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Яна Маринова се качва на театрална сцена в Мюнхен

Яна Маринова се качва на театрална сцена в Мюнхен

Принц Андрю

Принц Андрю се отказва от почетно членство в престижен голф клуб

Людмила Живкова на изложба на Майстора

"168 часа": Людмила Живкова издирва по цял свят картините на Майстора

СНИМКА: Ройтерс

Крис Нот и жена му се събраха, пазаруват заедно

Башар Рахал и Райна на пирамидите в Египет

Башар Рахал и Райна на пирамидите в Египет

Доайенът на българския балет проф. Петър Луканов получи златна значка от Община Русе

Доайенът на българския балет проф. Петър Луканов получи златна значка от Община Русе

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber