Най-евтините риби са най-полезни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6584215 Най-евтините риби са най-полезни Най-евтините риби са най-полезни www.24chasa.bg

Българинът продължава да набляга на океанската скумрия и шарана

Една шепа уклей от чиста река, две-три таранки от селския язовир или кило шаран може би са най-безвредните риби, които може човек спокойно да сложи на масата си. Като добавим вечния шлагер в лицето на океанската скумрия, която има плътно месо, не се отглежда в развъдници и е достатъчно евтина, става ясно каква е масовата консумация у нас. Е, може да се добави любимата нечистена пържена цаца, попчетата и сафридът, ако го има.

“Повече от 80 на сто от внасяните през последните години риби са аквакултури. Отглеждани са

в изкуствени

басейни, тъпкани

са с храна и

антибиотици

Също като пилетата”, обяснява собственик на верига магазини във Варна. От Норвегия идва сьомгата, за която наскоро излязоха изследвания, че е токсична, тъй като се отглеждат максимум бройки в минимум водна площ. Още преди 3 г., когато наложиха ембарго на храните от Европа, руснаците обявиха, че норвежката сьомга е опасна за здравето на хората, сега това се потвърждава и от западни изследвания.

От Гърция у нас идват лавраци и ципури, които също се отглеждат в изкуствени условия. Кило лаврак може да стигне до 70 лева в най-елитните рибни ресторанти, а по-тежки има само в дивата природа. Вече има внос дори на минокоп, който е белият като цвят вариант на морската врана, и на 40-килограмови синегриди. И двата вида вече се отглеждат в садки в тихите заливи на егейските острови.

В последните години в Гърция също кацат самолети с океанска риба, от която ние купуваме. Южните съседи са разпределителен център, както това става с аржентинските плодове и зеленчуци. В последните години пък

Амстердам е

центърът на

търговията с

океанска

скумрия

Траулерите от Гренландия, Фарьорските острови и Норвегия вече разтоварват там този вид риба и оттам почва вносът. Друга част от скумрията идва от САЩ и Канада. Интересното е, че американците въобще не харесват скумрията заради специфичната миризма и я дават само на делфинариумите. От Полша последните години има внос на балтийска писия, която е доста по-едра от черноморската и стига до кило, кило и половина. Нейната цена е около 10-11 лева, докато българската, която е по-дребна и живее само във Варненското езеро, струва минимум 15 лева за кило.

Не може вече

да внасяме от

Турция

Сега на една каса искат на едро по 300-400 лири. Рибата поскъпна, защото вътрешният пазар я поема изцяло”, оплакват се вносители. Допреди 5 г. се пазареше изгодно в Истанбул, още повече - там можеше да се купят черноморски сафрид, чернокоп и паламуд за разлика от Гърция. В същото време гърците пък започнаха да купуват масово нашата барбуня, която е по-дребна, но по-вкусна. А пък и я даваме без пари - по 2 евро килото на едро. Когато няма черноморски сафрид, той се внася от Гърция, където екземплярите са по-нискокачествени и по-евтини и се предлагат като наши. От юг се внасят още хамсия и средиземноморска скумрия.

Тази година по пазарите пък се появи

роден паламуд

по 12 лева за

кило, който е бил

замразен м.г.,

когато вреше от него и цената му бе паднала до 5 лева. Леферът сега стигна рекордните 40 лева и стана по-скъп от калкана. Той пък по традиция е изнасян за Турция чрез Гърция и претоварване в Егейско море. Определена фирма изкупува всичките квоти за улов и изнася здраво, тъй като у нас няма кой да даде по 28-30 лева за кило. По-добре си купи едно агне, отколкото да даваш толкова пари, съветват дори самите продавачи по пазарите.

“Преди 10 г. внасях по 10 тона различни риби от Нова Зеландия. Там океанът е студен, природата прави рибите вкусни. Големите вериги обаче си внасят огромни количества замразена риба и убиха дребните вносители като мен. Дяволската риба я давах по 15 лева за килограм на едро, сега ресторантите я купуват от веригите по 40 лева”, добавя собственик на варненски магазин.

Продължава

боядисването

на рибите,

въпреки че влезе официална забрана от ЕС. “Сьомгата в Норвегия я дават 15-16 лева за килограм заедно с главата, тук филето трябва да се продава за 30 лева. Слагат доста керотин, за да стане рибата червена. Същото правят и у нас с американската пъстърва и после я наричат сьомгова пъстърва. Сьомгата обаче трябва да е 3-4 кг, по-дребната е суха, а по-едрата става прекалено мазна”, твърдят спецове.

Сладководният пангасиус, който бе много популярен падна като прадажба, защото престанаха да го боядисват. Тази риба живее почти без вода, в Тайланд я пускат в оризищата да яде корените на ориза след прибирането на реколтата. За 3 месеца става килограм. В Азия обаче слагат фосфати, за да стане рибата по-крехка, като шибнат и 300 г вода на едно кило, рибата уж евтина, пък излиза скъпо.

У нас бяха правени опити за отглеждане на сладководно барабунди, което вирее в реките в Австралия и бе любимо за улов на филмовия герой Дънди Крокодила. Въпреки големите инвестиции обаче рибите миришеха на тиня и бяха спрени като производство. Правени бяха опити за отглеждане на африкански сом в Карловско. Рибата обаче живее при 30 градуса температура и все пак става за ядене, но няма вкуса на родния сом. Сега на мода е отглеждането на китайската риба тилапия, която също бързо нараства. Рибата има кафява кожа с люспи и прилича на родната таранка. Под Балкана се отглеждаха изкуствено и малки количества лин, но и този опит замря. В България

най-масово се

отглеждат

американската

пъстърва и

шаранът,

който е 6-7 лева за килограм. Търговските вериги внасят шарани от Унгария и ги пускат по 4,50 лева за Никулден, но тази риба не е вкусна, твърдят родните търговци.

По морето цацата си остава най-масова. Корабите на пристана в Несебър я продават по 1-2 лева на едро. Тази година сафрид и чернокоп няма, има дребни тънки екземпляри, които вървят по 7 лева на борсата във Варна. За сравнение - при миналогодишното изобилие чернокопи по 200-300 грама се продаваха по 4-5 лева за килограм.

Калканите си остават на високата цена от 25-30 лева за килограм. “Не е като едно време. Дядо ми е влизал до колене в морето край Кранево с един шиш и е бучил риби по 10-12 кг до самия бряг напролет. После ги е влачил до реката, за да може да ги изкара. Отива в кръчмата и който платял една ракия на дядо ми, получавал един калкан от 10 кг. С магарешка каруца ги е носил вкъщи. През 1948 г. нямаше какво да ядем, правехме хляб от картофи и карахме само на калкани, казваше пък баща ми”, свидетелства Радослав Русев.

РЕЦЕПТИ

Опашка от дяволска

риба по премиерски

Любимото ястие на премиера Бойко Борисов, което му сервират в най-елитния рибен ресторант във Варна, е опашка от дяволска риба. Приготвянето ѝ обаче е различно от това, което знаем - по норвежки. Скандинавците запържват бялото твърдо месо със слънчогледово олио и после го пекат на 180 градуса във фурна. Ние предлагаме друга, варненска рецепта.

Опашката се одира и се запазва. Вземаме месото, правим дупки в него и в тях шпиковаме с парчета пушена аншоа от консерва. След това месото се връща обратно в кожата и се пече на фурна. За по-добро задушаване слагаме и зелеви листа.

Шаран върху морска сол

Шаран от 2-3 килограма се заравя обилно в 3-4 кг морска сол. Престоява около час в солта и после се вади. Слага се на скара и се пече, докато кристалчетата сол престанат да пукат по него. После се консумира с различни сосове и гарнитури.

Печенето с морска сол е известен рибарски трик. Той се прилага и при едър сафрид. Рибата се заравя в солта, без да се чисти от вътрешностите. След престоя се изтръсква леко от солта и се слага на скарата. Докато е топла, се вадят само двете странични филета. Трябва да се внимава, защото, ако попаднем на вътрешностите, ще загорчи доста неприятно.

В Средния изток шаранът се прави осолен и опушен, както при нас океанската скумрия. Това основно ястие за номадите обаче е непознато у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Джордж Буш почерпи служителите от охраната си, работещи без заплата

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш обяви, че е почерпил охраняващите го агенти от "Сикрет сървис" с пица, за да изрази благодарността си за тяхната служба без заплати поради частичното затваряне на правителствените агенции, предаде АП. На снимка, поместена в страниците на Буш в "Инстаграм" и "Фейсбук",

Човешкото лице изразява щастие по различни начини

Докато за изразяването на отвращение е необходимо само едно изражение на лицето, да се предаде щастие са нужни 17 - свидетелство за многообразието от форми на радост, наслада, удовлетворение, съобщава "Бизнес стандарт", позовавайки се на резултатите от американско изследване. За да покажат страх, хората използват три лицеви изражения,

Двойките, които се смеят заедно, по-рядко се разделят

Партньорските двойки, които изкарват времето си в смях и закачки, по-трудно се разделят и връзката им е по-трайна, пише в. "Дейли мейл". Най-добрият начин за "бетониране" на едно съжителство е чрез хумор. Смехът дава чувство за близост и сигурност. В случая обаче не трябва да бъде смесван невинният хумор с недоброжелателния сарказъм.

Откраднати пингвини бяха върнати на британски зоопарк

Полицията на Нотингамшър, Великобритания, е открила местонахождението и е върнала на местна зоологическа градина две птици от вида Хумболтов пингвин, откраднати през ноември миналата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. По подозрение в кражбата на двата пингвина е задържан 23-годишен мъж, чието име не се съобщава.

Галин номиниран за „Фолк идол 2019”

Галин е номиниран за „Фолк идол 2019”, съобщиха организаторите на конкурса. Певецът е сред звездите, които са събрали най-голям брой гласове. Той се радва на изключителен успех сред тийнейджърките не само заради гласовите си данни, а и заради мускулестото тяло и татуировките. Галин вече спечели приза през 2017 г.

Епизод от "Маша и мечокът" влезе в "Гинес" с над 3,4 млрд. гледания (Видео)

Епизодът "Маша плюс Каша" от руския анимационен сериал "Маша и мечокът" стана най-гледаният в Ютюб и влезе в Книгата на рекордите Гинес, предаде ТАСС. Това бе потвърдено от пресслужбата на руското студио "Анимакорд". "Епизодът влезе в Книгата на рекордите Гинес и стана най-гледаното анимационно видео в Ютюб.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Мария Силвестър и бригадата на Караджов в помощ на самотни майки

Емблематичният социален проект „Бригада Нов дом“ се завръща в ефира на bTV на 28 февруари с четвърти сезон и още по-амбициозна мисия. Всеки четвъртък от 21:00 часа Мария Силвестър и майсторите на Влади Караджов ще влизат в неприветливите и разрушени къщи на самотни майки, за да ги превърнат в истински домове за техните деца.

Монахини ще свирят рок пред папата (Видео)

"Лас сиервас" - перуанска рокбанда от девет монахини, чиито песни са с милиони гледания в Ютюб, ще свири пред папата на Световната младежка среща, предаде Франс прес. Срещата ще се проведе в края на януари в Панама. Монахините са свирили вече два пъти пред папа Франциск - в Мексико през 2016 г. и в Перу през 2018 г.

Асиметричните дънки стават хит в интернет (Снимки)

Асиметричните дънки, дело на украинската дизайнерка Ксения Шнайдер, станаха хит в интернет и предизвикаха купища коментари от страна на потребителите, пише в."Метро". Особеността на новия артикул се състои в това, че панталоните с марка "Asymmetric jeans" са с един тесен и един широк, клоширан крачол.

Пожарникари от Парагвай позираха голи за календар, за да съберат пари за оборудване

Парагвайски пожарникари се съблякоха голи за календар, за да спечелят пари за професията си, предаде Асошиейтед прес. Сред участниците в инициативата са доброволци пожарникари от двата пола от градчето Сан Роке Гонсалес. Има и дори бременна пожарникара, която не се стеснява да позира с изпъкналото си коремче, предава БТА.

Болшой московски цирк идва с нов спектакъл

Болшой московски цирк отново ще има представления в България. След като трупата представи Circus 2.0 и UFO, предстои да покаже новия си спектакъл “OFU - приземяването”. Той ще бъде поставен на 21 март в Русе в “Арена Монбат”, на 24 март на сцената на “Колодрум” в Пловдив и на 26 март в столичната зала “Арена Армеец”.

Кирил Маричков участва в концерт на Jeremy? в София

Кирил Маричков е специален гост в концерта на българската инди-рок група Jeremy? в един от най-големите столични клубове. Музикантите ще свирят на Деня на жената 8 март от 22 часа. Младите рокаджии ще представят само свои авторски песни, а вокалистът на “Щурците” ще изпее заедно с тях новото им съвместно парче “Не си сам”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber