Най-евтините риби са най-полезни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6584215 Най-евтините риби са най-полезни Най-евтините риби са най-полезни www.24chasa.bg

Българинът продължава да набляга на океанската скумрия и шарана

Една шепа уклей от чиста река, две-три таранки от селския язовир или кило шаран може би са най-безвредните риби, които може човек спокойно да сложи на масата си. Като добавим вечния шлагер в лицето на океанската скумрия, която има плътно месо, не се отглежда в развъдници и е достатъчно евтина, става ясно каква е масовата консумация у нас. Е, може да се добави любимата нечистена пържена цаца, попчетата и сафридът, ако го има.

“Повече от 80 на сто от внасяните през последните години риби са аквакултури. Отглеждани са

в изкуствени

басейни, тъпкани

са с храна и

антибиотици

Също като пилетата”, обяснява собственик на верига магазини във Варна. От Норвегия идва сьомгата, за която наскоро излязоха изследвания, че е токсична, тъй като се отглеждат максимум бройки в минимум водна площ. Още преди 3 г., когато наложиха ембарго на храните от Европа, руснаците обявиха, че норвежката сьомга е опасна за здравето на хората, сега това се потвърждава и от западни изследвания.

От Гърция у нас идват лавраци и ципури, които също се отглеждат в изкуствени условия. Кило лаврак може да стигне до 70 лева в най-елитните рибни ресторанти, а по-тежки има само в дивата природа. Вече има внос дори на минокоп, който е белият като цвят вариант на морската врана, и на 40-килограмови синегриди. И двата вида вече се отглеждат в садки в тихите заливи на егейските острови.

В последните години в Гърция също кацат самолети с океанска риба, от която ние купуваме. Южните съседи са разпределителен център, както това става с аржентинските плодове и зеленчуци. В последните години пък

Амстердам е

центърът на

търговията с

океанска

скумрия

Траулерите от Гренландия, Фарьорските острови и Норвегия вече разтоварват там този вид риба и оттам почва вносът. Друга част от скумрията идва от САЩ и Канада. Интересното е, че американците въобще не харесват скумрията заради специфичната миризма и я дават само на делфинариумите. От Полша последните години има внос на балтийска писия, която е доста по-едра от черноморската и стига до кило, кило и половина. Нейната цена е около 10-11 лева, докато българската, която е по-дребна и живее само във Варненското езеро, струва минимум 15 лева за кило.

Не може вече

да внасяме от

Турция

Сега на една каса искат на едро по 300-400 лири. Рибата поскъпна, защото вътрешният пазар я поема изцяло”, оплакват се вносители. Допреди 5 г. се пазареше изгодно в Истанбул, още повече - там можеше да се купят черноморски сафрид, чернокоп и паламуд за разлика от Гърция. В същото време гърците пък започнаха да купуват масово нашата барбуня, която е по-дребна, но по-вкусна. А пък и я даваме без пари - по 2 евро килото на едро. Когато няма черноморски сафрид, той се внася от Гърция, където екземплярите са по-нискокачествени и по-евтини и се предлагат като наши. От юг се внасят още хамсия и средиземноморска скумрия.

Тази година по пазарите пък се появи

роден паламуд

по 12 лева за

кило, който е бил

замразен м.г.,

когато вреше от него и цената му бе паднала до 5 лева. Леферът сега стигна рекордните 40 лева и стана по-скъп от калкана. Той пък по традиция е изнасян за Турция чрез Гърция и претоварване в Егейско море. Определена фирма изкупува всичките квоти за улов и изнася здраво, тъй като у нас няма кой да даде по 28-30 лева за кило. По-добре си купи едно агне, отколкото да даваш толкова пари, съветват дори самите продавачи по пазарите.

“Преди 10 г. внасях по 10 тона различни риби от Нова Зеландия. Там океанът е студен, природата прави рибите вкусни. Големите вериги обаче си внасят огромни количества замразена риба и убиха дребните вносители като мен. Дяволската риба я давах по 15 лева за килограм на едро, сега ресторантите я купуват от веригите по 40 лева”, добавя собственик на варненски магазин.

Продължава

боядисването

на рибите,

въпреки че влезе официална забрана от ЕС. “Сьомгата в Норвегия я дават 15-16 лева за килограм заедно с главата, тук филето трябва да се продава за 30 лева. Слагат доста керотин, за да стане рибата червена. Същото правят и у нас с американската пъстърва и после я наричат сьомгова пъстърва. Сьомгата обаче трябва да е 3-4 кг, по-дребната е суха, а по-едрата става прекалено мазна”, твърдят спецове.

Сладководният пангасиус, който бе много популярен падна като прадажба, защото престанаха да го боядисват. Тази риба живее почти без вода, в Тайланд я пускат в оризищата да яде корените на ориза след прибирането на реколтата. За 3 месеца става килограм. В Азия обаче слагат фосфати, за да стане рибата по-крехка, като шибнат и 300 г вода на едно кило, рибата уж евтина, пък излиза скъпо.

У нас бяха правени опити за отглеждане на сладководно барабунди, което вирее в реките в Австралия и бе любимо за улов на филмовия герой Дънди Крокодила. Въпреки големите инвестиции обаче рибите миришеха на тиня и бяха спрени като производство. Правени бяха опити за отглеждане на африкански сом в Карловско. Рибата обаче живее при 30 градуса температура и все пак става за ядене, но няма вкуса на родния сом. Сега на мода е отглеждането на китайската риба тилапия, която също бързо нараства. Рибата има кафява кожа с люспи и прилича на родната таранка. Под Балкана се отглеждаха изкуствено и малки количества лин, но и този опит замря. В България

най-масово се

отглеждат

американската

пъстърва и

шаранът,

който е 6-7 лева за килограм. Търговските вериги внасят шарани от Унгария и ги пускат по 4,50 лева за Никулден, но тази риба не е вкусна, твърдят родните търговци.

По морето цацата си остава най-масова. Корабите на пристана в Несебър я продават по 1-2 лева на едро. Тази година сафрид и чернокоп няма, има дребни тънки екземпляри, които вървят по 7 лева на борсата във Варна. За сравнение - при миналогодишното изобилие чернокопи по 200-300 грама се продаваха по 4-5 лева за килограм.

Калканите си остават на високата цена от 25-30 лева за килограм. “Не е като едно време. Дядо ми е влизал до колене в морето край Кранево с един шиш и е бучил риби по 10-12 кг до самия бряг напролет. После ги е влачил до реката, за да може да ги изкара. Отива в кръчмата и който платял една ракия на дядо ми, получавал един калкан от 10 кг. С магарешка каруца ги е носил вкъщи. През 1948 г. нямаше какво да ядем, правехме хляб от картофи и карахме само на калкани, казваше пък баща ми”, свидетелства Радослав Русев.

РЕЦЕПТИ

Опашка от дяволска

риба по премиерски

Любимото ястие на премиера Бойко Борисов, което му сервират в най-елитния рибен ресторант във Варна, е опашка от дяволска риба. Приготвянето ѝ обаче е различно от това, което знаем - по норвежки. Скандинавците запържват бялото твърдо месо със слънчогледово олио и после го пекат на 180 градуса във фурна. Ние предлагаме друга, варненска рецепта.

Опашката се одира и се запазва. Вземаме месото, правим дупки в него и в тях шпиковаме с парчета пушена аншоа от консерва. След това месото се връща обратно в кожата и се пече на фурна. За по-добро задушаване слагаме и зелеви листа.

Шаран върху морска сол

Шаран от 2-3 килограма се заравя обилно в 3-4 кг морска сол. Престоява около час в солта и после се вади. Слага се на скара и се пече, докато кристалчетата сол престанат да пукат по него. После се консумира с различни сосове и гарнитури.

Печенето с морска сол е известен рибарски трик. Той се прилага и при едър сафрид. Рибата се заравя в солта, без да се чисти от вътрешностите. След престоя се изтръсква леко от солта и се слага на скарата. Докато е топла, се вадят само двете странични филета. Трябва да се внимава, защото, ако попаднем на вътрешностите, ще загорчи доста неприятно.

В Средния изток шаранът се прави осолен и опушен, както при нас океанската скумрия. Това основно ястие за номадите обаче е непознато у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната?

„Не само паметен ден, знаменателен. Аз бих казал епохален в областта на космонавтиката. Велико постижение на човешкия род”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия историческия полет към Луната. Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс чл.- кор. на БАН проф. дтн Петър Гецов. Днес се навършват 50 години историческото кацане на 20 юли 1969

Първият български шериф в САЩ сбъднал детската си мечта

Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта – да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, предава Би Ти Ви. През 1998 г. Георги Андреев заминава със семейството си за Америка, защото съпругата му печели Зелена карта. Тръгват с 10-годишната им дъщеря, шест куфара,

С деца на море? Защо не

Щедрото лято в „Марина Кейп” може да осигури релаксираща ваканция за семейства и техните малки и големи деца. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в „Марина Кейп” е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

Стефан Данаилов, Аня Пенчева и Асен Блатечки се изнасят в Царево за артмаратон

Радина Кърджилова и Деян Донков ще играят пиесата “Любовникът” Царево се превръща в морска столица на културата до края на месеца и ще събере край морето звездите на българския театър и именити художници в рамките на фестивала “Арт Поток”. Той се откри вчера и ще продължи до 30 юли. Форумът, който се организира за четвърто лято под патронажа на

Холандец завърши "най-дългото пътуване в света" с електрически автомобил

Холандски привърженик на устойчивия транспорт приключи околосветското си пътешествие в Нова Зеландия, след като шофира три години през повече от 30 държави с електрически автомобил, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  Вибе Вакер тръгва от Холандия през март 2016 г. с модифицирания си автомобил "Син бандит".

Британка стяга сватба с любимия си полилей Люмиер (Видео)

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата си с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно е кръстила Люмиер, пише в. "Метро". 34-годишната гражданка от Лийдс изпитва полово привличане към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл. Аманда е променила и фамилното си име,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Германски артист инициирал Световния ден на скачането, отбелязваме го за втори път у нас

Световният ден на скачането, 20 юли, ще бъде отбелязан за втори път в България на най-големия трамплин парк на Балканите, съобщиха от екипа на събитието. Всеки начинаещ, който за първи път направи трик във въздуха или се научи на салто, специален скок или премятане на близо 80 батута, ще спечели специален подарък.

Браковете се увеличават, „Пещерска“ финансира още три сватби тази година

В предишните издания на конкурса „Просто кажи „Да“ бяха подадени близо 2000 кандидатури от младоженци Според официалните данни на Националния статистически институт през 2018 г. броят на сключените бракове се увеличава. Те са 28 961 - с 368 повече в сравнение с предишната година (28593 през 2017 г. и 26803 през 2016 г.).

Продадоха страници от летателния план на "Аполо 11" за над 60 000 долара

Страници от летателния план на мисията "Аполо 11", която пред 50 години Кацна на Луната, бяха продадени от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 62,5 хиляди долара, предаде ТАСС. Заедно с двете страници, на които са нанесени подписите на Бъз Олдрин и работните отметки на астронавтите, купувачи намериха още над 130 лота, предава БТА.

Пациенти, медици и приятели отбелязаха патронния празник на болница „Св. Марина“ във Варна

С празнична литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и богата музикално-артистична програма отбеляза патронния си празник 17 юли УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Ръководството на болницата посрещна гостите под звуците на духовата музика на военноморските сили в парка пред южния вход на лечебното заведение.

На Рожен разгърнаха 320-метрово българско знаме

Българският флаг с дължина 320 метра бе разгърнат днес на Роженските поляни. Поставянето на националния трибагреник е инициатива на организаторите на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019", който се открива утре в емблематичната родопска местност. Известните български спортисти Екатерина Дафовска, Радослав Янков,

Фолклорни танци от 4 континента в София до събота

23-ият международен фолклорен фестивал “Витоша” се откри вчера в София. Участват танцьори от 11 държави от 4 континента. Пищното събитие е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Фестивалът има и конкурсна част - състезават се само чуждестранните състави. Домакин е фолклорният ансамбъл “София-6”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber