Павел Поппандов играе сам в тв сериал - 19 роли!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6484099 Павел Поппандов играе сам в тв сериал - 19 роли! Павел Поппандов играе сам в тв сериал - 19 роли! www.24chasa.bg
На погребението на Георги Русев

Актьорът разказва за магията, наречена “Оркестър без име”

Около 125 роли, а не 200 е изиграл досега Павел Поппандов в дългогодишнита си кариера. Филмовата му гора е толкова гъста, че човек може да се загуби в нея или да обърка броя на героите, които е пресъздал. Но ако продължава с темпото на снимане от 70-те и 80-те години на миналия век, Павката ще стигне и 200 роли. Ще го следим внимателно.

Павел ми разказа за уникално свое постижение. През 1993 г. участва в тв сериала на БНТ “Деветте кръга на рая” по сценарий на Христо Бойчев и Иван Кулеков. Филмът е от 9 серии, а Павел играе абсолютно сам. Във всяка серия е папата, плюс двама герои от различни слоеве на народа - работник, селянин, политик, интелигент... Общо 19 роли!

Филмът, който го прави особено популярен, е “Оркестър без име” - може би най-обичаният от зрителите български филм. Той излиза на екран през 1981-а и вече над 35 години поколения българи го гледат с огромен интерес.

Разбира се, Павел Поппандов знае, че този филм се появява съвсем случайно, защото е пряк участник в тогавашните скандали. Павел е в ролята на Ванката във филма на Людмил Кирков “Кратко слънце” по сценарий на Станислав Стратиев.

И след него е трябвало почти същият творчески екип да започне снимките на “Равновесие”. В него Поппандов е Милко - несбъднат автомобилен състезател, сега таксиджия, който обслужва филмова продукция.

Но само седмица след премиерата му, “Кратко слънце” е спрян и забранен. Защото бил идеологически вреден - показвал “малката правда”, а не значението на “голямата правда” в изграждането на социализма. Тогава под сурдинка се говори, че ударът по филма е и

“жълт картон”

На баскитарата свири Павката, вокал - Рени.
На баскитарата свири Павката, вокал - Рени.

към целокупната

Катето Евро и Павката - ех, спомени, спомени...
Катето Евро и Павката - ех, спомени, спомени...

интелигенция

Прословутата група НЛО - от ляво на дясно: Велко Кънев, Георги Мамалев и Павел Поппандов, изнася концерт на Националния стадион “Васил Левски”.
Прословутата група НЛО - от ляво на дясно: Велко Кънев, Георги Мамалев и Павел Поппандов, изнася концерт на Националния стадион “Васил Левски”.

Но понеже в киностудия “Бояна” има пари “за усвояване”, предлагат на сценариста и режисьора да направят весела, смешна и жизнеутвърждаваща комедия. Станислав Стратиев споделя, че отдавна носи в себе си историята на група музиканти от родния му софийски квартал “Коньовица”.

С бащата на тримата глупаци Доньо Донев
С бащата на тримата глупаци Доньо Донев

С тях той се среща случайно в чужбина и те му разказват перипетиите си, докато напуснат България и пробият зад граница. Писателят разказва историята на Людмил Кирков, той я харесва и му предлага да напише ролите конкретно за четиримата актьори Велко Кънев, Павел Поппандов, Филип Трифонов и Георги Мамалев. Стратиев пише сценария буквално на един дъх - след петнайсетина дни е готов.

Като полицай в сръбския филм “Еуфорична трагедия”. В него арестува героя на Георги Калоянчев, който е черноборсаджия. Режисьор на филма е Горан Маркович, син на Оливера и Раде Маркович.
Като полицай в сръбския филм “Еуфорична трагедия”. В него арестува героя на Георги Калоянчев, който е черноборсаджия. Режисьор на филма е Горан Маркович, син на Оливера и Раде Маркович.

Така се ражда историята за четиримата музиканти от малко провинциално градче (снимките са правени в Айтос), които мечтаят през лятото групата им да свири в елитно заведение на морето и оттам да пробие в чужбина. На йониката и лидер на групата е Велко, на ударните - Жорето, баскитарист е Павката, на солокитарата - Филип.

28 юни 2006 г. Купон пред Народния театър, организиран от
28 юни 2006 г. Купон пред Народния театър, организиран от "24 часа", по повод 25 години от създаването на "Оркестър без име".

За ролята на певицата Рени пробват над 30 актриси, включително и телевизионни говорителки. Най-после екипът попада на Катерина Евро и тя моментално пасва за ролята. Снимането на филма е като приказка. И кеф. Все едно си на почивка и се забавляваш на плажа. Така преминават снимките, но българската слава на филма все още не е отминала...

Оркестърът без име в състав (от ляво на дясно): Филип, Павката, Жорето, певицата Рени и Велко.
Оркестърът без име в състав (от ляво на дясно): Филип, Павката, Жорето, певицата Рени и Велко.

Людмил Кирков обичал да “отпуска юздата на актьора” и да го остави да импровизира на воля. “Хайде сега да видим колко можеш да тичаш”. После снима дубли според своето виждане за развитие на действието и накрая при монтажа преценява кое е по-доброто и кои кадри да вземе. Никога не кърши мерака на артистите “да се вихрят”.

Павел Поппандов играе сам в тв сериал - 19 роли!

Например епизодите с италианеца (Николай Николаев) и после в хотелската му стая, където се е настанила певицата Рени, нямат почти нищо общо с текста. На актьорите е дадена абсолютна свобода. И се появяват словесни бисери като:

“И ние обичаме

бонбони тик-так”,

придружени с характерното движение на левачката на Поппандов с изпънат среден пръст. Или когато Рени се оплаква, че й е паднал гласът, Поппандов съвсем спонтанно казва: “Ами наведи се да си го вдигнеш...”

Според Павел едно от основните причини за успеха на “Оркестър без име” е умението на режисьора Кирков да реди актьорския пасианс. Тук освен четиримата в главните роли и останалите - Георги Русев, Димитър Манчев, Иван Цветарски, Пушо (Димитър Георгиев), Николай Николаев, който е предложение на Поппандов... И нещата стават.

Всеки от четиримата актьори има специален учител по музика. За около два месеца те, естествено, не се научават да свирят, но така ловко овладяват имитацията, че с изпълненията си във филма заблуждават дори опитни музиканти.

Най-лесно е на Велко Кънев, който като дете свирил на 24-басово акордеонче и за ролята си представя йониката като обърнат хоризонтално акордеон. Негов учител е композиторът Борис Карадимчев и във филма актьорът свири наистина.

Георги Мамалев веднага отива на тавана на композитора Асен Драгнев и започва здраво да блъска барабаните. Актьорът научава партитурата си наизуст, но все пак много внимава, когато от екрана се чува звук на тъпана, той да не удря чинелите.

Асен Драгнев е учител и на двамата китаристи от безименния оркестър. Пускат им на плейбек мелодиите от филма и той им показва къде по грифа да държат пръстите си и как да ги местят. Дотогава и Поппандов, и Трифонов не са свирили на никакъв инструмент, но за двата месеца така се изпедепсват, че във филма това въобще не им личи.

Освен че са добри приятели, Велко, Павел, Филип и Мамалев притежават и чувство за хумор, което няма граници. По време на снимките те си правят страхотни номера и въобще целият снимачен процес си е още една много смешна комедия.

Голям майтап става, когато снимат хората от оркестъра, които си поръчват нещо за пиене, докато чакат Велко, отишъл да търси “своя човек”.

Певицата Рени иска цитронада с малко лед (“за да не ми падне гласът”), Филип си поръчва коняк метакса, Гошето - също коняк, но малък, понеже и той самият е малък, а Павката Поппандов - 3 коли, щото е много жаден. Правят 4-5 дубъла на този епизод, но операторът Виктор Чичов не включва камерата, разбира се, със съгласието на Людмил Кирков.

И всеки път Поппандов

изпива на екс

по две чаши

Така в името на изкуството погълва почти два литра кока кола без да му мигне окото.

Поппандов обаче връща номера на оператора Чичов. Снимат кадър, в който той върви и камерата го следи. Всичко е отрепетирано, но когато започват снимките, актьорът изведнъж спира и камерата го “изпуска”. Виктор Чичов вдига скандал - “хвърчала” му лентата. “Ама преди не ти хвърчеше лентата, ти си я спестил от дублите, когато пиех кола”, казва му Поппандов.

Една вечер четиримата актьори решават да се направят на музиканти в казиното на Созопол. Пускат на плейбек “Ке сара” - хита на Рени от филма, а те грабват инструментите. Всички посетители, повечето от които са чужденци, онемяват: какъв е този нов оркестър, каква е тая шармантна певица, какво е това чудо? И почват да ги викат на бис. Наложило се да обясняват, че с тази песен само поздравили приятел за рождения му ден.

Въобще всичко около този филм става по най-добрия начин. За съжаление, не така стават нещата с втория сценарий на Станислав Стратиев - как се развиват житейските съдби на четиримата главни герои. Вече няма пари за кино.

След смъртта на Людмил Кирков, а по-късно и на Станко Стратиев се появяват

много мераклии

да продължат филма

по някакъв начин

Павел е готов да преговаря с тях, но когато на 31 юли 2011 г. честити рождения ден на Велко Кънев, той му казва: “Павка, остави тия глупости! Ще развалим всичко, което сме направили...” “Велко, прав си. Дотука!”, отвръща Павел. Това се оказва последният рожден ден на големия актьор и приятел Велко Кънев.

Павел пожела непременно да каже нещо, свързано с “Оркестър без име” и личния му живот. Ето монолога му:

“Наскоро в една многотиражка се появи текст, че моята колежка от “Оркестър без име” има дъщеря от мене, но не е сключила граждански брак. Писали са доста измишльотини за мене, включително и че съм крал часовници. Но! Тук става дума за следното: не можеш да си позволиш да напишеш такова нещо, защото, ако това момиче не знае кой е баща й? Просто майка й не й е споделила. И хората започнат да говорят, какво става тогава? Авторката на тази лъжа е добре да си спомни в “Щурец в ухото” историята с анонимника и да се постави на мястото на това момиче...”

“Равновесие”, който през 1983 г. все пак излиза на екран, е може би най-скъпият на сърцето филм на Павел. Той полага огромен труд, за да изгради образа на Милко. Актьорът е на 35-36 г., а във филма има ретроспекции, които го връщат във времето, когато още е ученик.

“Много говорихме със Станко Стратиев - спомня си Павел. - И тази линия във филма е моята лична житейска история с училището. Хвърлям си чантата, зарязвам учението, отивам да работя...”

Актьорът се подлага на страховита диета. А режисьорът му припомня за костюмчето, с което Павел, слаб, та кльощав, е облечен на уволнението от казармата. И уточнява: “Когато облечеш това костюмче, заповядай пред камерата!”

И Павел тръгва да тича, започва едни идиотски диети с лимони, яде по цяла седмица само кисело мляко. Налага му се да зареже светския живот и си ляга в 22 часа. Тогава, за да заспи, за първи път през живота си пие приспивателни хапчета.

Успява да влезе

в костюмчето

и в крайна сметка - и в ролята. И сега, 34 години след заснемането на “Равновесие”, актьорът определя участието си в него като професионален изпит - дали става за тази работа, или не.

Ако приемем холивудската максима, че филмова звезда е този актьор или актриса, който (която) може да отказва роли, значи Поппандов е звезда. Той отказва да се снима в тв сериала “Капитан Петко войвода”, където е поканен да играе втората мъжка роля - на малък Петко.

Във филма я изпълнява Пламен Дончев, който от години живее във Франция. А Поппандов не само че изпуска хонорар от 20 хил. лева, но и е наказан административно от Иван Попйорданов, директор на Киноцентъра.

Павел отказва ролята, защото с Никола Русев и Георги Стоянов, с които заедно снимат “Щурец в ухото”, трябвало да започнат друг филм - “Приказка за Стоедин”. Героят му е орисан да живее 101 години и тръгва да търси жива вода. По пътя среща всевъзможни типове, които му искат разни неща. Той ги няма и затова им дава от годините си.

Направен е кастинг, режисьорската книга е написана, гримьорът Коклин е взел гипсова отливка от лицето на Павел, за да работи с нея по състаряването на героя му...

Но в последния момент сценарият не е допуснат до снимачната площадка. След години Поппандов разбира защо той е спрян. В един от епизодите Стоедин попада на трима братя, всеки от които му взема по 9 години, и той се състарява с 27.

Братята се казват

Мальо, Кальо и Бальо

Намира се зорък разшифровчик, който алармира, че това е гавра с името на най-верния Живков паж - Милко Калев Балев. Павел е убеден, че и сега някой да вземе този сценарий, може да направи филм за чудо и приказ.

Най-новият филм на Павел Поппандов се казва “Прасето”. Темата му е насилието между децата в училищата. Режисьорът Драгомир Шолев също дава пълна свобода на актьора, което го мобилизира да влезе най-вярно в кожата на героя си. Павката признава, че въпреки толкова филми зад гърба си няма търпение да види какво се е получило...

СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ И “24 ЧАСА”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Белослава показа своя снимка като малка на плажа с родителите си

Белослава показа своя снимка като малка на плажа с родителите си

Белослава също се включи в предизвикателството в социалните мрежи да публикува своя снимка като малка. На кадъра певицата е с майка си - актрисата Анета Сотирова и баща си Борислав Стоянов. Споменът е от морска ваканция и семейството позира на

Васко Василев хвана машинката и се подстрига сам

Васко Василев хвана машинката и се подстрига сам

Цигуларят Васко Василев напоследък е много активен в социалните мрежи и непрекъснато пуска интересни видеа. В някои от тях свири сам, в други прави изпълнения с колегите си от "Ковънт Гардън", или показва занимания от всекидневието си. След като феновете му видяха как тренира, води битка с прането - зае се с простиране

Сашо Кадиев стана блондин и вече не му се налага да мисли за проблемите

Сашо Кадиев стана блондин и вече не му се налага да мисли за проблемите

Сашо Кадиев е с руса коса от няколко дни и вече започна да проявява чувството си за самоирония. В профила си в инстаграм той публикува няколко снимки, на които е направил смешни физиономии, а към тях написа: "Криза е, хора! Какво правим? Добре, че съм блондин да не мисля много за проблемите!" Актьорът и тв водещ цяла седмица се включва в

Снимка: Личен профил на Илиана Раевав във фейсбук

Илиана Раева благодарна на карантината, че може да прекарва много време с внучките си

Мила снимка, на която Илиана Раева лежи до малката си внучка Емили, зарадва феновете на шефката на Българската федерация по художествена гимнастика. Под фотоса тя написа: "Днес с моята малка, ненагледна красавица Емили! Вчера ми се обади скъпа приятелка от чужбина и ми каза: “ Каква Божия благословия за теб е тази карантина, Илиана

Снимка: Официален инстаграм профил на Гала

Гала с маска и само до вратата за рождения ден на майка си

С цветни маски и само пред вратата Гала, дъщеря й Мари и племенницата й отидоха да поздравят майката на Гала за рождения й ден. Снимка от трогателния момент Гала показа в профила си в инстаграм и написа под нея: "Една от големите благословии в живота ми е, че точно тя е моя майка. Сърцето и е океан и през целия си живот ни залива с любов!!

Американският актьор Робин Уилямс, признат за най-забавния човек на света, се обеси в дома си на 63 години.

Покойният актьор и комик Робин Уилямс вече има канал в Ютюб

Повече от пет години след смъртта на обичания комик, в Ютюб стартира канал на Робин Уилямс. В него феновете ще могат да гледат класически клипове от най-знаковите му стендъп шоута, съобщи Контактмюзик. Припомняме: Уилямс сложи край на живота си на 63-годишна възраст през август 2014 г. Преди две седмици в официалния канал на Робин Уилямс в Ютюб е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Актрисата Лейтън Мийстър, известна с ролята си в сериала “Клюкарката”

Лейтън Мийстър очаква второ дете

Актрисата Лейтън Мийстър, позната с ролята си в сериала "Клюкарката", изглежда очаква второ дете, съобщи Контактмюзик. Тридесет и три годишната Мийстър и съпругът й, 40-годишният актьор Адам Броуди ("Ориндж Каунти: Кварталът на богатите"), са били забелязани на семейна разходка в Лос Анджелис, предава БТА.  На снимки, с които разполага в

Въртене на 360 градуса с кола в „Един за друг“ по Нова тв

Въртене на 360 градуса с кола в „Един за друг“ по Нова тв

Качени в кола, въртяща се на 360 градуса, мъжете в любовното състезание „Един за друг“ ще трябва да отговарят на лични въпроси, чиито отговори ще доведат до правилното решение на уравнение. Това изпитание се пада на мъжете тази събота, а в неделя половинките им ще трябва да командват мъжете си, които без да виждат какво правят

Джъстин Бийбър СНИМКА: Инстаграм/justinbieber

Джъстин Бийбър отложи турнето си заради коронавирусa

Джъстин Бийбър отложи турнето си заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Конттактмюзк. То цели да популяризира новия му албум "Changes". Изпълнителят на хита "Yummy" възнамеряваше на 14 май да тръгне на първото си турне от почти три години, но бе принуден да отложи планираните 45 концерта на стадиони и в зали заради нарастващите опасения

Френската актриса Леа Седу

Френската актриса Леа Седу: Има много лицемерие около #MeToo

Френската актриса Леа Седу заяви, че има „много лицемерие“ около движението #MeToo. Тя твърди, че много жени са „се възползвали“ от широко известната кампания, за да попаднат под светлината на прожекторите, като разкриват своите преживявания за сексуални посегателства и смята, че те могат да бъдат истински герои само чрез „опрощение“ на мъжете

Николета и Валери с приказно тържество за рождения ден на дъщеря си (Видео)

Николета и Валери с приказно тържество за рождения ден на дъщеря си (Видео)

Николета Лозанова и Валери Божинов организираха приказно тържество за осмия рожден ден на дъщеря си. Макар на тържеството на момичето да няма други деца заради настоящата ситуация, атмосферата изглежда вълшебна. Най-популярната носителка на титлата "Мис Плеймейт" у нас сподели в официалната си инстаграм страница изображения и кратки видео клипове

Къванч Татлътуг

Тестът на Къванч Татлъту за коронавирус отрицателен

Тестът на турската звезда Къванч Татлъту за COVID-19 е отрицателен. Това съобщи самият актьор в профила си в туитър късно снощи. "В болницата, където дойдох с оплакване за висока температура и кашлица, след преглед откриха, че имам пневмония. Направиха ми още изследвания и ми назначиха лечение. Научих и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber