Енциклопедия от 416 стр. със 700 снимки разказва историята на столицата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6448214 Енциклопедия от 416 стр. със 700 снимки разказва историята на столицата Енциклопедия от 416 стр. със 700 снимки разказва историята на столицата www.24chasa.bg

Откъде идва името Сердика? Защо градът не е бил опожарен, колко са къщите в София през 1878 г.

Уникалното издание излиза с марката на КК "Труд" - дело е на екип на БАН

Големият салон на Българската академия на науките. Най-авторитетното място за представяне на ценно издание. И точно там се разгръща енциклопедия “София” на цели 416 стр! Дело на екип на БАН и КК “Труд” - премиера на един том, който няма аналогия. На премиерата присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Том, който разказва с факти за един многовековен град, за една столица с нейните възходи и падения. Оказва се, че по-малко знаем, отколкото не знаем.

-  Римският военен лагер, създаден на мястото на днешна София, се превръща в цветущ град, административно и търговско средище. Наречен е Сердика по името на тракийското племе серди. Статут на град получава след 105 г. и е преименуван Улпия Сердика в чест на император Марк Улпий Траян.

-  При настъпването на руските войски към София Осман Нури паша дава заповед градът да бъде опожарен. Турското население е евакуирано, а чуждите дипломати и поданици са предупредени да напуснат града. Благодарение на застъпничеството на вицеконсулите Вито Позитано (Италия), Луи дьо Марикур (Франция) и Йозеф фон Валдхарт (Австро-Унгария) и отказа им да се изселят София е спасена.

- През 1878 г. София разполага с 3306 къщи, 2 училища, 7 църкви, 30 джамии и текета, 10 хана, 120 дюкяна и 19 фурни, скупчени в 82 малки махали. Големите двуетажни къщи с чардаци на софийските първенци не са повече от стотина. Останалата част от населението живее в схлупени едноетажни къщички.

-  В резултат на англо-американските бомбардировки през 1943 г. и през януари и март 1944 г. загиват над 2000 души. Нанесени са непоправими поражения на центъра на столицата.

-  Деривационната водноелектрическа централа в България е построена в Панчарево. Така София става една от първите електрифицирани столици.

За повечето от нас, дори жители на София, тези факти са неизвестни, но могат да станат познати от двуезичната енциклопедия “София” - съвместно издание на Научноинформационен център “Българска енциклопедия” при Българската академия на науките и Книгоиздателска къща “Труд” , е реализирано с подкрепата на Столична програма “Култура” на Столичната община. То бе представено вчера в големия салон на БАН.

Изданието е

луксозно,

в албумен формат, на гланцова хартия, богато илюстрирано с около 700 цветни снимки и схеми. То е предназначено за широк кръг читатели - гости на София и любознателни софиянци, които искат да научат повече за столицата на България. През последните години София се превърна в привлекателна туристическа дестинация и е посещавана от все повече чуждестранни гости.

Очаква се те да нарастнат около българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Енциклопедия “София”

достойно

представя

хилядолетната

история

и богатото културно-историческо наследство на града и едновременно с това го показва като модерна европейска столица с богат културен живот. Тя е значимо културно събитие за столицата ни, отразяващо времето и епохата.

Енциклопедия “София” се различава съществено от другите издания на НИЦ “Българска енциклопедия” - както от азбучните, така и от тематичните. Тя е различна не само като тематика (посветена е само на София и област София-столица), но и като структура.

Енциклопедията

започва с

обширен обзор, който заема почти една четвърт от книгата и разглежда природната среда, проследява историята на града, акцентира на важни събития от миналото, на развитието, изграждането и днешното състояние на управлението, обществения и духовен живот на София и региона. Заглавието му (София - път във времето) отразява стремежа да се проследи хилядолетното развитие на града до днес. Очертани са етапите от развитието на София - от неолита и първите поселения на територията му, през разцвета на антична Сердика и превръщането ѝ в процъфтяващ град, българския Средец и последвалия упадък по време на османското владичество, възкръсването на София за нов живот като столица на България и устремното ѝ развитие в първите десетилетия след Освобождението.

Изтъкната е

заслугата на

значими

исторически

личности

и държавни институции. Отразени са ролята на София в историята и културата на страната ни, духовната значимост на манастирите на софийската Мала Света гора и многобройните храмове в София през Средновековието, софийските светци, загинали за Христовата вяра, дарителите, проветителската роля на Софийската книжовна школа и първите училища, зараждането на първите културни институции в страната и първите културни прояви.

София от А до Я - основна енциклопедична част с азбучно подредени статии. Стремежът на авторите е бил да се събере на едно място цялото богатство от информация за столицата ни. Заради сравнително ограничения обем в рамките на един том статиите са сведени до 450, а изложението е стегнато. Включени са азбучни статии за планини, реки, софийски квартали и населени места в Столична община, стопански обекти и транспортни съоръжения, паркове, градини, спортни зали и стадиони, висши училища, театри и музеи, фестивали и др. национални и международни събития в областта на музиката, театъра, спорта. Обхванати са културните ценности (материални и нематериални, недвижими и движими), които носят историческата памет на София, свързани са с националната идентичност, имат научна или културна стойност. Включени са всички културни ценности с национално и световно значение.

София един от най-старите градове в Европа, и районът има с какво да се гордеят. В

Списъка на

световното

наследство

са Боянската църква, като недвижима културна ценност, и автентичните песни на Бистришките баби – част от нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Поради ограничения обем в енциклопедията не са предвидени самостоятелни биографични статии за личности - българи и чужденци. Това отчасти е компенсирано с включването на показалец на личните имена, който препраща към статиите за конкретни събития или обекти, в които са споменати лицата. Единствено кметовете на София - общо 57 на брой, са изредени в отделна таблица.

Третата част - “Разходка из София”, запознава със знакови софийски булеварди, улици и площади, които дават облика на града и допринасят за неповторимата му атмосфера. Повечето улици и площади са проектирани в края на ХIХ век, по време на бързото урбанизиране на София и превръщането ѝ в модерен град, но има и такива, които водят началото си от Античността и Средновековието. Представени са историята на улицата, археологическите находки под уличната настилка, както и съвременното състояние - представителни частни и обществени сгради, градини, паркове, скулптурни и архитектурни паметници, за повечето от които има самостоятелни статии в азбучната част.

Търсенето на допълнителен материал е улеснено чрез препратки между статиите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Нина Николина представи новия си албум в Берлин

В навечерието на най-светлия български празник, Денят на писмеността, новият си албум в Берлин представи Нина Николина. „Jazz and Traditions“ e уникален проект, в който певицата смесва фолклорното пеене с джаз музиката. Тя и музикантите Ясен Велчев, пиано, Калин Вельов, барабани, Мартин Ташев, тромпет и вокал,

Борисов: Ще говорим с Ермитажа да направим отливки на меча и пръстена на хан Кубрат (Видео)

Премиерът Бойко Борисов слага началото на тържествата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Той е на с откриването на изложба в Националната галерия с министъра на културата Боил Банов. В Дните на Ермитажа в София всеки желаещ ще може да види емблематичните за българската история предмети – мечът на

Малко известни факти и версии за създаването на "Върви, народе възродени"

Малко известни факти и версии за създаването на химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" е разкрил в книга ловешкият учител Христо Борисов. Той е бил преподавател по история в училището в кв. "Вароша" в Ловеч, където на 9 май 1901 г. в час по музика учителят Панайот Пипков написва на черната дъска музиката на химна по

Министър Банов открива изложбата „Мечът на Хан Кубрат“

Министърът на културата Боил Банов ще открие официално изложбата „Мечът на хан Кубрат“, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Участие в церемонията ще вземе и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Мечът, както и пръстен с монограм, принадлежали на хан Кубрат, ще бъдат изложени в Балната зала на Двореца - Национална галерия до 30

За първи път български музиканти на феста “Франкофоли” в Ла Рошел

Никола Груев-Котарашки и колегите му са първите български музиканти, избрани да свирят на един от най-старите и популярни фестивали в Европа - “Франкофоли” в Ла Рошел, Франция. Изявата им ще е на 14 юли, в последния ден на феста и национален празник на страната. У нас за пета година също се организира “Франкофоли”.

Проф. Герджиков възпя правото в рими

Проблемите на правото в рими описа проф. Огнян Герджиков. Бившият парламентарен шеф и служебен премиер представи новите си две правни поеми - "Вещноправна поема" и "Облигационноправна поема" на специално подбрано място - най-голямата аудитория на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Палитра от носии в центъра на Разград за юбилейното издание на „Капанска китка"

Палитра от народни носии оживи Разград по случай 10-ото, юбилейно издание на националния фестивал на клубовете и школите за народни хора „Капанска китка”. В него участие взеха над 450 любители-танцьори от цялата страна. Те представиха автентични и съвременни народни хора на сцената на Общинския културен център,

Валентин Ганев с премиера на пиеса за гениален двоен агент - изобретател

„ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“ излиза на Камерна сцена в Народния театър на 29 и 30 май, авторът Петър Зеленка идва у нас за премиерата Историята на великия изобретател, музикант и двоен агент Лев Теремин ще оживее в Народния театър „Иван Вазов“ в най-новия спектакъл „ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“.

Срещи с акад. Светлин Русев в галерия “Арте”

През май се навършва година от загубата на маестро Светлин Русев. Експозицията “Срещи със Светлин Русев” в галерия “Арте” включва живопис и рисунки. Има ретроспективен характер, без да претендира за цялостно представяне на огромното му творчество. “Защото всеки е преживял посвоему както личността на Светлин Русев, така и произведенията му,

Мила Георгиева и Максим Ешкенази с първи общ концерт

Цигуларката Мила Георгиева и диригентът Максим Ешкенази за първи път ще направят общ концерт. Въпреки че двамата се познават от деца и са били съученици в Музикалното училище в София, те ще дебютират на една сцена със съвместно участие на 31 май в зала “България”. Танго и класическа музика ще изпълнява Мила Георгиева заедно с оркестъра на Класик

Вижте как Фандъкова представи София във Виена (Снимки)

Експозиция "В сърцето на София", посветена на 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България, показва европейското присъствие в архитектурата на града, съобщиха от Столична община. Изложбата откри снощи кметът на София Йорданка Фандъкова във Виена. На събитието присъстваха Н.Пр.посланикът на България Иван Сираков, интелектуалци,

Боил Банов: Театърът в Плевен трябва да се съхрани, изключителен е

Министърът на културата Боил Банов посети Плевенския театър във връзка с предстоящия ремонт на сградата, съобщиха от театъра. Банов се е срещнал с кмета на Плевен Георг Спартански, заместник-кмета Стефан Милев и директора на театъра Васил Василев. Министърът е заявил, че според него театърът в Плевен е изключителен като художествена стойност,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber