С 2х100 точки по математика и физика Тодор Тодоров ще учи в University College London

Английската гимназия е фабриката за отличници в София - праща в Англия
двама младежи с топрезултати

Първа английска гимназия в София е фабрика за отличници. Казват, че магията е в учениците, учителите им и духа на училището. Тази година именно оттам излезе единственият абитуриент в столицата, който

изкара максималните

100 точки

на две от трите матури, на които се е явил.

Тодор Тодоров ги е заковал на зрелостните изпити по математика и физика. 92 точки е резултатът му по български език и литература. Отличникът е син на Веселин Тодоров, шеф на издателска къща “Сиела”.

Миналата седмица “24 часа” описа друг отличник от Първа английска - Атанас Марков, който има 99 точки по английски език и 95,5 по български. Всъщност потърсихме младежа с две по 100, но поради леко объркване ръководството посочило Атанас вместо Тодор. Вероятно защото дипломата на Наско е 6,00.

Така че ето ти двама отличници на страниците на “24 часа”. Младежите се познават, защото са в общия профил по математика. И двамата ще учат във Великобритания.

Тодор Тодоров, заковал 100-те точки на двете матури, заминава наесен в

престижния University

College London, който

е в топ 10 в света Кандидатства за специалността “Математика с физика”. Висшето училище, отгледало много нобелови лауреати, поискало от Тодор именно резултати от матурите по математика и физика.

За рекордните резултати Тодор е признателен на амбициозните си учители от гимназията, които събудили интереса му към предметите. От 8-и клас тръгнал по олимпиади по математика и състезания по физика. Две години ходил на летните школи на прочутия майстор, учителя по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък. “Освен че е много умен, успява и да задържи вниманието на човек, защото от време на време пуска скандални шегички, докато преподава. Много въздействаща личност е”, разказва 19-годишният младеж. Преди самите изпити пък решил тестовете от миналите досега матури.

Всеки отговор се проверява по 5 пъти, за да няма тъпи грешки, казва още Тодор. Времето му стигнало, въпреки че абитуриентите масово се оплакваха, че дължината на модулите била твърде недостатъчна и от министерството на образованието обмислят промяна за догодина.

Тодор мрази

зубренето

“Ако ще учиш математика, трябва да ти харесва, за да може освен да я разбереш и да си вдигнеш нивото. Не става да разбереш две задачи от учебника и като ти дадат трета, да се чудиш какво е това. Трябва да имаш въображение, за да я сглобиш”, обяснява абитуриентът с интерес към точните науки.

Отвори ли му се възможност да работи в Англия, поне десетина години има намерение да остане. Сестра му обаче не устояла на носталгията. Следвала право във Виена, но вече е в Софийския университет, защото избрала да се върне при приятелите и близките си.

Тъй като не си пада по зубренето, Тодор не се е лишил от много, за да изкара 100-те точки на всяка цена. Ходи по купони, но скъсал с гаджето си преди време. За сметка на това

на абитуриентския

бал кавалерствал

не на една, а

на две дами

- Тереза и Милена. Тренира тенис. Много обича да кара колело на дълги разстояния - по 30-40 километра. Има и шофьорска книжка от половин година.

Откакто минаха матурите и всички се радват на блестящите резултати, Тодор се е отдал на почивка. С приятели ще ходи първо в Китен. През август ще почива в Гърция. През втората половина на юли с родителите си ще отиде на екскурзия в Русия, за да разгледа Москва и Санкт Петербург.

Автор на статията

Ярослава Прохазкова Ярослава Прохазкова


Споделете статията

Четете още