Трите забранени предавания на Слави Трифонов (много видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6146635 Трите забранени предавания на Слави Трифонов (много видео) Трите забранени предавания на Слави Трифонов (много видео) www.24chasa.bg
СЛАВИ ТРИФОНОВ

От 1994 г. насам е цензуриран два пъти от БНТ, за първи път и от Би Ти Ви

На 27 март - 16 години и половина след старта на “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви, телевизията за първи път спря готов епизод на предаването. Направи го “заради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание”.

Ден по-късно Слави Трифонов разказа на пресконференция какво има в забранения епизод. Диктор е прочел писмото, което тв водещият разпространи преди това до всички медии. В него настоява новоизбраният парламент да започне да работи по референдума, организиран от Трифонов, на който близо 2 милиона и половина души гласуваха за мажоритарен избор. В противен случай тв водещият твърди, че ще потърси гражданските си права пред Народното събрание.

След писмото звучи химнът, изпят от хиляди българи в Лондон на последния концерт на Слави и “Ку-ку бенд” там. Така патриотичната тематика приключва и водещият обявява актьорската вечер.

“Какви по-силни предавания сме правили и са били излъчвани, защо спряха това, не знаем”, каза човек от екипа на Слави пред “24 часа”.

Забраненият епизод все пак изобщо не е първият път, в който на Слави Трифонов е налагана цензура.

Първият път е още

в студентското

предаване

“Ку-ку” през 1994 г.

Спира го Хачо Бояджиев, тогава генерален директор на БНТ. Ето какво си спомня след време покойният днес режисьор: “На 14 октомври 1994 г. като генерален директор спрях “Ку-ку”. След това ги извиках да им кажа защо ги спирам. Казах им: “Това ви е най-доброто предаване, но имате две основни грешки, които са недопустими. Понеже аз съм генерален директор, не мога да допусна това.” Те играеха ролята на правнуци на “Мултигруп” и на “Трон” и предаването се казваше “Мултитрон”.

Жоро Торнев режисира и както си разговарят Камен и Слави, изведнъж на екрана виждаме кадър от “Панорама” с Илия Павлов, а в ръцете му чрез фокус (монтаж) поставили пистолет. После дадоха Краси Стойчев, пак в кадър от “Панорама”, в ръцете му сложили банкноти. Това е абсолютно забранено, когато се прави сатира. Казах: “Ето, затова ви спирам. А сега мислете и направете проект за ново предаване.”

След два месеца дойдоха с проект на “Каналето” – “Три води” - Трифонов, Воденичаров, Дилов (продуцентската компания на тримата - б.р.). Казах: “Това ви е договорът. Пускам ви на праймтайм. Вижте неустойката.” Тя беше един долар. Когато ми писнат, им давам един долар и те си отиват. Дадох им 7 минути рекламно време по 7200 долара. От които 60% взимаше телевизията, независимо дали те намират рекламата, или маркетингът е на БНТ.

Тогава тръгнаха големите им концерти из страната и те станаха богати. Единствено съвестността изчезна в “Шоуто на Слави”.

Когато тръгна “Каналето”, Слави Трифонов вече играеше ролята на Жорж Ганчев и на Жан Виденов. Актьорските игри бяха съвсем друго като сатира. Защото при истинските образи героите, които са показани на екран, могат да осъдят телевизията за безумни пари. Това беше причината да спра Слави. Бяха момченца, но разбраха.”

Така през есента на 1994 година предаването “Ку-ку” е спряно едностранно от БНТ, като договорът му с продуцента КИД ЕООД е прекъснат. Дотогава често са падали отделни предавания, но за пръв път частното предаване е с прекъснат договор. Поводът е точно това подготвено, но неизлъчено издание на “Ку-ку”, което представя България като разделена между две суперфирми – “Мултигруп” и “Трон”. В него обект на сатирична интерпретация са шефовете на фирмите – Илия Павлов и Красимир Стойчев, и техните връзки с политиката. Според екипа на предаването по онова време спирането на шоуто от страна на БНТ няма никакво правно основание и попада в раздела политически натиск върху медиите.

Вторият път, когато

цензура удря

Слави Трифонов,

е след края на “Каналето” и раздялата на Камен Воденичаров и Слави Трифонов и появата на новото предаване “Хъшове”.

Премиерата на “Каналето” е на 1 април 1995 г. - това е новият проект, който екипът на “Ку-ку” представя на Хачо Бояджиев. Продуцент на предаването е “Камен Во” ЕООД - собственост на Камен Воденичаров, който е част от основното ядро в екипа. В него влизат още Любен Дилов-син и Слави Трифонов. Сценаристите са Ивайло Вълчев, Иван Ангелов, Тошко Йорданов, Николай Русакиев (впоследствие се оттегля и става част от продуцентската компания “Телеман” (“Горещо” по Нова тв, днес прави “Ничия земя” - б.а.).

По-късно към сценаристите се присъединява и Росен Петров.

Вече го познават като автор, защото пише сценария на изданието “Мултитрон” на “Ку-ку”. При раздялата на екипа на студентското предаване той остава с Петър Курумбашев, после следва етап, в който завежда “Връзки с обществеността” на Нова телевизия. Тръгва си окончателно от екипа на Слави Трифонов през 2008 г., след като години наред двамата работят в безупречен тандем в “Шоуто на Слави”. Петров става част от екипа на Евтим Милошев и Любо Нейков в “Дрийм тийм” и е водещ на публицистичното токшоу “Нека говорят” по Би Ти Ви. Напуска и това предаване с публичен скандал в ефира, след което става депутат в 43-ото НС. За новото 44-о народно събрание изобщо не е кандидатствал.

Преди да се стигне до “Хъшове”, има още едно знаково тв предаване - на 17 ноември 1996 г.

по БНТ е излъчено

шоуто “Пътнико

виден, пътнико оff”

Няколко месеца преди това - през лятото, е създаден и албумът “Хъшове”, чиито песни звучат като революционни химни през януарските събития следващата година. Например “Тайсън” (“Седем, осем и ще си паднала…”), замислена като пародия на кючек, внезапно започва да звучи бунтарски, когато за пръв път е изпята от ромски митинг пред сградата на БСП в Лом. По-късно тази песен се прехвърля и в Сърбия, където преведена е пеят на митингите срещу Милошевич в Белград.

За да се стигне до предаването на 17 ноември, след като “Каналето” е било спряно за няколко месеца, Слави Трифонов дава почти непрекъснато обещания към всевъзможни крила в БСП и така издейства връщането на екрана, разказват хора от екипа. Затова пък искат да произведат толкова ярко шоу, че евентуалното му спиране след това да бъде възприето от обществото като недвусмислена цензура.

След предаването на 17 ноември месец по-късно - на 18 декември, в Пловдив е първата ярка антиправителствена публична проява – факелно шествие срещу управлението на Жан Виденов!

Кабинетът пада през януари, а

година по-късно

пада и “Хъшове”

На 8 февруари 1998 г. след излъчването на пилотното предаване “Хъшове” по БНТ националната медия свали шоуто от екран. Когато се подготвяло първото му излъчване, Слави и екипът му били наясно, че една остра политическа сатира ще бъде посрещната на нож от новото ръководство на БНТ и от новото правителство на Иван Костов. Въпреки това те не само че правят остро предаване, но не се поколебават да дадат съгласието си “ТриВоДи” ООД (фирмата на Любен Дилов и Слави Трифонов), която е продуцент на “Хъшове”, да приеме за рекламодател “Овергаз”. Правителството вече е разпознало фирмата за яростен свой противник поради отказа ѝ да се поддаде на политическия натиск и да продаде на безценица дела си в смесеното българо-руско дружество “Топенерджи”, което е един от най-големите доставчици на природен газ за производствени нужди в България. Този период е известен и като “Газовата война”, която е подхваната от тогавашния министър-председател Иван Костов срещу “Газпром” и “Мултигруп”.

Единственото издание на “Хъшове” в ефира на БНТ е повече от скандално. Излъчен е монтаж, в който премиерът Костов краде часовника на Хелмут Кол, и видеоскеч, в който Надежда Михайлова “танцува с кол”. Един от членовете на СЕМ -

Димитър Коруджиев,

дори определя Слави

Трифонов за “сатана”

Нещо повече, предаването не само е изгонено от БНТ, но никой друг не иска да го приеме. Театър “Сълза и смях” първо се съгласява и подписва договор с продуцента да се прави в залата му, но идва нов шеф - Бойко Богданов, и го спира. Преди това предаването върви от клуб-дискотека “Империал”, но е изпъдено от там. Плевенският театър също не го иска, както и софийският Театър “Зад канала”. Отказват го и няколко читалища в столични квартали.

Тогава “Хъшове” е приютено в мазето на хотел “България” и се излъчва по Тв 7 по кабел в понеделник. На следващия ден го преповтарят и други кабеларки. В. “24 часа” също подкрепя предаването и кани негов екип да списва по 2 страници “Хъшове”, които се публикуват всяка събота във вестника.

Цяла година обаче има натиск върху всеки рекламодател, осмелил се да пусне реклама в предаването.

След време авторите на предаванията ще опишат част от историята си така: “И “Ку-ку”, и “Каналето”, и “Хъшове” не си позволяваха да лъжат. И то не от любов към честността, а поради простата причина, че в шоубизнеса всичко се крепи върху доверието на аудиторията.

Веднъж излъгани, зрителите престават да гледат, пада рейтингът, падат рекламите, няма приходи, които да се реинвестират в нов продукт на шоубизнеса. Тази простичка верига на взаимосвързаности в крайна сметка донесе много повече вярност към линията на антиконформизма в “Ку-ку” – “Каналето” – “Хъшове”, отколкото каквито и да е било иделогически постановки или политически възгледи. Успоредно с порастването на българското общество порастваше и неговото присмехулно отражение. Не Робин Худ, а Тил Ойленшпигел. Не революционери, а присмехулници!!!”

Няколко месеца след

старта на Би Ти Ви

- първата частна национална телевизия у нас, през 2000 г. Слави Трифонов започва да прави “Шоуто на Слави” в нейния ефир. На 27 ноември 2000 г. от 22,30 ч е първото издание на първото всекидневно вечерно телевизионно шоу в България.

В телевизията ги кани Светлана Василева - тогава неин изпълнителен директор. Стартът на Би Ти Ви е на 1 юни 2000 г. и малко по-късно Василева обявява на пресконференция част от бъдещата програмна схема на медията. Очевидно вече е имала съгласието на Слави Трифонов, но не го съобщава публично, а тайнствено разказва, че е намерила екип, който всяка вечер ще прави вечерно токшоу.

Факт е, че “24 часа” първи се досеща кой тв екип може да се нагърби с подобна тежка задача, и го пише на страниците си, след като получава потвърждение от телевизията.

“Шоуто на Слави” започва да се излъчва всеки делничен ден от зала 12 на НДК, където и днес са студиата на Би Ти Ви. Сред публиката на първото издание са изпълнителните директори Светлана Василева и американецът Албърт Парсънс, представител на тогавашния собственик - медийната компания “Нюз корпорейшън” на Рупърт Мърдок.

Гост в първото шоу е Кеворк Кеворкян. Още със старта си предаването има изключително висок рейтинг, като през първите години го гледат между два и три милиона зрители. Медийни експерти отбелязват, че “Шоуто на Слави” трайно разширява праймтайма на Би Ти Ви до 23,30 часа.

Заплаха за Слави на първия

му концерт в Лондон през 2004 г.

През май 2016 г. Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” изнасят поредния си концерт в Лондон. Цялата публика пее с тях всичките им песни, а накрая - и химна. Точно това изпълнение на хиляди българи, които живеят в чужбина, Трифонов е включил в предаването си на 27 март тази година. То обаче е спряно от Би Ти Ви.

Преди 12 години пак през май Трифонов прави първия си концерт в английската столица. Тогава той е не по-малко развълнуван от зрителите, не знае дали залата ще се напълни, въпреки че местата са разпродадени месеци преди това. А часове преди концерта пред лондонската зала “Астория” се вие огромна опашка на хората, дошли да го видят и чуят. Половината остават навън - места няма. Това “24 часа” го вижда с очите си, тъй като е единствената медия, която е поканена от екипа на Слави да отразява концерта.

За да влязат в залата, звездите минават на щателна проверка от английски полицаи. Други трима, облечени в черно и със слушалки в ушите, стоят на официалния вход на залата и претърсват всеки от зрителите, дори и малките деца.

Охраната е засилена, освен униформените има и цивилни офицери от Скотланд ярд. Някъде около 30 души е охраната вътре в залата. “Това е 3 пъти повече отколкото нашата охрана, която идва на турнетата ни в България”, казват от екипа. Причина за засилените мерки е получената заплаха към Слави

в английското

министерство

на вътрешните

работи

В деня, в който Слави и още 27 души от екипа му пристигнаха в Лондон, на летището ги посрещнаха детектив и сержант от Скотланд ярд.

Двамата пристигнаха и в хотела, където се отделиха със Слави и двамата му бодигардове, за да обсъдят ситуацията.

“Предложиха ми охрана, но отказах. Няма смисъл, никой от нас не се чувства застрашен. Ще има обаче охрана в залата”, каза Слави след разговора.

Никой от публиката не разбра колко сериозно е пазен той тази вечер. Никой не се уплаши, но пък всички плакаха и пяха със Слави.

В 20,05 ч на сцената излязоха актьорите Любомир Нейков, Руслан Мъйнов и Виктор Калев - по онова време и тримата работят в шоуто. 15 минути те подгряваха публиката със скечове.

С акапелно изпълнение на народната песен “Домачине” започна концертът, заради който зала “Астория” побра над 2000 души, предимно българи. Десетината мъже - Слави Трифонов и “Ку-ку бенд”, застанаха в редица и запяха. Всички до един бяха сложили фланелки с надпис на английски “Освободете българските медици в Либия”. И още в началото разплакаха публиката.

На “Кога зашумят буките” вече плачеше и певицата Алекс Раева, а Слави тежко преглъщаше. Оттук насетне публиката пригласяше на всяка песен. Хората, повечето от които от години живеят в Лондон, знаеха всяка дума от текста.

“Не съм дошъл

за пари,

а заради вас,

затова ще ви изпеем няколко български песни”, каза Слави и предизвика бурни ръкопляскания.

“Мога да ви пея, докато имам глас. Но тук мога да пея само до 22,20 ч. Сега е точно толкова, знаете за английската точност. Но аз ще ви изпея още една песен и тя е най-хубавата, която знам за любов. Какво още да ви кажа, имате си родина и тя ви обича.” Това бяха последните думи и последната песен на Слави.

Докато пееше, 27-годишната Гергана Панайотова подаде някакъв плик на човек от екипа. “Взех му парфюм, не знам какво харесва и затова е толкова тривиално. Написах му и писмо.” Гергана живее от 10 години в Лондон, продава недвижими имоти и всяка вечер гледа “Шоуто на Слави” по сателита.

През цялото време Скотланд ярд бдеше над българите. Веднага след края на концерта от службата се обадиха, за да попитат дали всичко е нормално.

Въпреки неволите, които му се струпват на главата по време на управлението на Иван Костов, Слави Трифонов отива на рождения му ден през декември 1999 г.
Въпреки неволите, които му се струпват на главата по време на управлението на Иван Костов, Слави Трифонов отива на рождения му ден през декември 1999 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

Слави Трифонов на концерта на Орлов мост през октомври 2016 г. в подкрепа на референдума.
Слави Трифонов на концерта на Орлов мост през октомври 2016 г. в подкрепа на референдума. СНИМКА: Надежда Гърбова

Слави Трифонов посреща първия гост  в “Шоуто на Слави” - тв легендата  Кеворк  Кеворкян.
Слави Трифонов посреща първия гост в “Шоуто на Слави” - тв легендата Кеворк Кеворкян. СНИМКА: Николай Литов

След спирането на “Хъшове” Слави Трифонов публично счупи телевизор с брадва, за да покаже силата на цензурата у нас.
След спирането на “Хъшове” Слави Трифонов публично счупи телевизор с брадва, за да покаже силата на цензурата у нас. СНИМКА: Николай Литов

Зуека, Стефан Рядков, Август Попов и Слави Трифонов (от ляво на дясно) на концерт на “Хъшове” през 1999 г.
Зуека, Стефан Рядков, Август Попов и Слави Трифонов (от ляво на дясно) на концерт на “Хъшове” през 1999 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

Зад кулисите на “Шоуто на Слави” - гримират водещия, а до него са Алекс  Раева и Евгени  Димитров-Маестрото.
Зад кулисите на “Шоуто на Слави” - гримират водещия, а до него са Алекс Раева и Евгени Димитров-Маестрото. СНИМКА: Пиер Петров

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Добри прогнози за Бакалова

Букмейкърите сочат Мария Бакалова като абсолютен фаворит за "Златен глобус"

Младата американска поп звезда Били Айлиш СНИМКА: Ройтерс

Били Айлиш разказа за връзката си с рапър

Джан Яман е роден на 8 ноември 1989 г.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

В Рим Джан Яман за 60 дни завъртя саби и Дилета Леота - сгоди се и май скоро ще е татко

Тази вечер раздават "Златните глобуси". Мария Бакалова е сред номинираните

Тази вечер раздават "Златните глобуси". Мария Бакалова е сред номинираните

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков прие академичния оскар  за 23 отлични направления

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков прие академичния оскар за 23 отлични направления

Яна със сина си Никола по време на разходка до Седемте рилски езера
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Родът на Яна Маринова тръгва от строителя на Рилския манастир

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber