Гибона харесал Кремена на 6-часово кафе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5169752 Гибона харесал Кремена на 6-часово кафе Гибона харесал Кремена на 6-часово кафе www.24chasa.bg
Щастливите младоженци

Божидар Искренов вече е старозагорец, съпругата му взе неговата фамилия без тире

Дни след сватбата треньорката по художествена гимнастика и бивша състезателка Кремена Ангелова и прочутият футболист, известен и като Радостта на народа, Божидар Искренов бързат да подадат документите си в община Стара Загора. Скоро те ще получат нови лични карти, според които тя вече ще бъде Кремена Искренова, а той ще има за постоянен адрес града на липите.

"Божидар сам пожела да стане от софиянец старозагорец. А аз нямах никакви колебания за бъдещата си фамилия и приех да стана Искренова без никакви тирета. След като се омъжих за личност като Божидар, редно е да взема и името му. Почти 40 години нося фамилията на баща си и покрай дейността си я направих доста известна, но повече няма смисъл. От години нося своя вътрешна болка: той е разведен отдавна с майка ми Ганка Рачева, но не ме е потърсил и до днес. Не е показал отношение към мен, дори не познава внука си от първия ми брак", разкрива Кремена пред "24 часа".

Това, че е дете на разведени родители, се оказало значим фактор и в спортната й кариера. Записали я да тренира художествена гимнастика още като била на 6 годинки. Но заради семейното положение на родителите й нейната първа треньорка гледала на нея като на състезателка второ качество. Не я включвала дори в ансамбъла. И така до едно състезание във Варна, преди което едно от момичетата - дъщеря на известни адвокати, се разболяло и Кремена трябвало да я смени по спешност. Тогава бях на 9 години, в трети клас.

"Там ме забелязали треньорките на три клуба - "Славия" /София/, "Тракия" /Пловдив/ и "Хебър" /Пазарджик/. После казваха, че ме харесали, защото съм играела много усмихната и съм имала бъдеще. Треньорката ми се опитала да обясни, че аз съм едва ли не случайно там и предложила да вземат други момичета, но те държали на своето. От София и от Пловдив се обадили по телефона на майка ми, но от Пазарджик бяха особено настоятелни да стана тяхна състезателка. Помня, че тогава дядо ми Иван Рачев - доста влиятелен за времето си човек, шеф на Пътното управление, смяташе, че трябва да уча друго, че спортът не може да бъде моето поприще. Но мама ме попита какво мисля, а аз, макар и да бях много малка, казах, че ако не ме пусне, ще ми провали бъдещето.

По това време старши треньор в Пазарджик беше Виолета Бахчийска, майка на известната гимнастичка Диляна Георгиева. Тя увери майка ми, че ще ме гледа като своя дъщеря, да бъдела спокойна, и аз станах ученичка в пазарджишкото спортно училище, настаниха ме в общежитие. Бахчийска удържа на думата си: грижеше се за мен, всяка събота и неделя прекарват у тях, а тя ми даваше за пример в спорта постиженията на дъщеря си. И нещата потръгнаха... 

Сега си давам сметка, че всъщност в Пазарджик научих какво е художествена гимнастика, там научих да правя шпагати. По състезания започнах да се класирам в първата шестица все сред състезателки от София. А от "Левски" не можеха да понесат, че едно момиче от провинцията бие техните и ме поканиха при тях. Приех и станах състезателка на Нешка Робева, с която поддържаме и досега близки връзки. Когато тя трябва да гостува в Стара Загора с танцовата си формация, аз й помагам в уреждането на спектаклите", разказва за себе си Кремена, вече Искренова.

И тогава, и сега, уредите, които най-много обича, са лентата и бухалките. "Досега с тях поставям най-добрите си композиции като треньор. Най-трудно ми е въжето. Всъщност, не че не обичам топката, въжето и обръча, но си мисля, че с тях могат да играят и децата от улицата. Е, не професионално, но ще играят. Докато лентата и бухалките са специфични уреди в художествената гимнастика, тях не всеки може да управлява", смята Кремена.

И в София заживяла на общежитие, тренирала на Герена. "Един ден доведоха едно момиче от Пловдив. Казаха, че е дъщеря на треньор по спортна гимнастика, че ще тренира в "Левски" и го настаниха да живее при мен в стаята ми в общежитието. Така се запознах с Мария Петрова, съпругата на президента на БФС Борислав Михайлов", спомня си някогашната състезателка на "Левски". 

Двете са приятелки и досега, Мария и Борислав бяха и сред най-личните гости на сватбата й с Божидар Искренов. Предварително бе обявено, че на тържеството ще присъства още едно звездно семейство - на Илиана Раева и Наско Сираков, но те не пристигнаха по семейни причини. Но Кремена и Илиана са заедно дори и в политиката - преди време старозагорката напусна партия ГЕРБ, където беше активист на младежката им организация, за да се присъедини към партията на Раева "Обединена България" и дори да бъде кандидат за депутат от нейната листа на последните парламентарни избори. 

"С Мария Петрова живяхме много години в една стая. Заедно тренирахме, заедно ходехме по състезания. Аз все я побеждавах, тя се амбицираше и работеше повече, бяхме с нея в постоянна гонитба... През 1991 г. аз станах вицебалканска шампионка на многобой и шампионка на обръч, бях в основния състав на националния ни отбор за европейското първенство за девойки.

На 16 години бях в апогея си, но точно тогава получих много тежка травма. 7 дни преди първенството ми се сви кръвоносен съд в мозъка. Имах тежка мигрена, схвана се лявата страна на тялото ми, бях като парализирана. Приеха ме в ИСУЛ, минах редица нежки изследвания и лекарите предупредиха, че ако продължавам да се занимаван активно с гимнастика, нещата може много да се усложнят. Дори майка ми трябваше да подпише документ, че ако продължа да се състезавам, тя ще носи отговорността за моето здраве. Тя подписа, защото аз имах огромното желание да продължа, но й обещах, че това вече няма да бъде на толкова високо ниво", връща се към най-трудните моменти от състезателния си живот Кремена. 

През 2003 г. в родната Стара Загора тя основава спортния клуб по художествена гимнастика "Елит" като сдружение с нестопанска цел и е треньор в него. В момента в него тренират 50-60 деца. Сред най-изявените му състезателки през годините са Мартина Грозева, която стана балкански шампион, и Мирела Георгиева, играла в ансамбъла на националния отбор на България.

"Мисля, че не всеки състезател може след това да стане добър треньор, защото спортът взема толкова много от теб, че после амбицията вече не е същата. За себе си мога да кажа, че съм работила честно с всички деца, не съм ги делила спроед това от какви семейства са. Като треньор сигурно мога да дам още на Стара Загора, но е време да отворя път на младите треньорки. Има едно поколение деца, с което искам да завърша работата си и след това да се отдам изцяло на семейния си живот с Божидар", разкрива плановете си треньорката. 

И за нея, и за Искренов, това е втори брак. Като по ирония на съдбата спортът се намесил и при създаването на това спортно семейство.

"С Божидар се запознахме покрай сина ми Денис Караиванов, дете от първия ми брак, който тренира футбол и е вратар в старозагорския отбор "Верея". Беше преди около 3 години, имах някакви планове да го преместя в София, но първо реших да се допитам до специалисти във футбола. Оказа се, че с Искренов имаме общи познати, които ми уредиха среща с него. Тогава той беше на лечение в Павел баня и се уговорихме за разговор в едно тамошно кафене. Срещнахме се уж за едно кафе, а то излезе 5-6 часа, оказа се, че имаме много общи теми за разговор. След това се разделихме, но започнахме да се чуваме по телефона", спомня си първите им срещи Кремена.

Освен общи теми за разговор, двамата открили и много сходни черти в характерите си. "Като състезатели и двамата сме били бързи и динамични - аз нямах бавни съчетания в гимнастиката, той играеше крило. В него ми хареса кавалерството, нещо, което убягва на младото поколение, това, че ме зачита като жена", разкрива младата булка.

На сватбата водещият им организирал една игра, за да се види доколко бъдещите съпрузи се познават. Задавали им различни въпроси - от това кой държи парите вкъщи и кой раздига масата след ядене до кой е по-темпераментен във връзката им и кой - по-отговорен. "Отговорихме на въпросите абсолютно еднакво, разминахме се само на 2-3 места", разкриха двамата пред "24 часа". Щастливи са и от това, че синовете им - Денис на Кремена и Георги на Божидар, вече са добри приятели. 

Когато решили да заживеят заедно, в началото Божидар пътувал от София, но след около половин година, през февруари, се преместил окончателно в Стара Загора. "Но не е вярно, че са го изгонили от школата на "Левски", както бе тиражирано. Той сам напусна, дори пазя молбата му за напускане", държи да се знае Кремена.

Засега е ясно, че тя ще остане още около година на работа в спортния си клуб "Елит", след което най-вероятно ще замине със съпруга си за САЩ - в Сан Франциско Божидар Искренов от години има свой бизнес, за който не иска да разказва. Категоричен е само, че плановете му не са свързани с България, а и в Стара Загора например никой не го е потърсил по какъвто и да е футболен въпрос. "В България много хора, които дори не са се събличали в часовете по физическо, станаха фактори в спорта, защото били президенти и собственици на клубове. Нещата няма да се оправят, ако държавата не застане зад всеки един спорт", смята Божидар.

А Кремена има, по думите й скрита идея, да създаде и в Америка свой клуб по художествена гимнастика. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Хористи от 12 държави идват във Варна с музиката на Петър Дънов

Международен хор "Виделина" ще гостува във Варна на 8 юли 2019, от 20 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. Съставът с хористи от 12 държави ще поднесе концерт с песни на Учителя Петър Дънов, по аранжимент на Йордан Камджалов, с диригенти Сесил Астрюк и Филип Фало. Концертното турне ще продължи и в други градове и е част от програмата на

Радина Кърджилова си пожелава светъл творчески път и много любов

“Здраве за мен и близките ми хора, хубави срещи на сцената, светъл творчески път и много любов”, си пожелава актрисата Радина Кърджилова за днешния си рожден ден. Докато си говорихме, гледаше филмчета със синчето си и му обясняваше и изиграваше ролите. Късметлия е Христо! Носителката на наградата “Аскеер” за главна женска роля ще празнува у дома

ТЕСТ: Склонни ли сте към хранителни разстройства? Какво не знаете за тях?

1. Изпитвате ли силен страх, че може да надебелеете? а) Не, защото се стремя да ям здравословно и да спортувам, така че страховете са излишни. б) Силен страх е малко преувеличено, но когато кача няколко излишни килограма, веднага ограничавам храната. в) Да, всеки път, когато ям нещо калорично, си мисля колко трудно ще ми бъде да го изразходвам. 2.

Поли Генова, Дара и Михаела Филева пяха на една сцена в Благоевград

Поли Генова, Дара и Михаела Филева бяха част от певците, който излязоха на откритата сцена в Благоевград в парк “Македония” пред многохилядна публика. Заедно с тях в събота вечерта пяха Павел и Венци Венц, Деница Караславова, Дивна, Искрен Тончев-Искрата, Стефан Илчев и носителките на наградата БГ дебют за 2019 г. 4Magic.

Графа и Белослава записват клип към песента “Да” на морето

Владимир Ампов-Графа записва клип към дуета си с Белослава “Да”. Кадрите към видеото ще бъдат от Българското Черноморие. Песента е част от новия албум на певеца “Страничен наблюдател”. Това не е първата им обща колаборация. Двамата изпълняват и песента

Ники Илиев с две рани под брадичката - куче го ухапа по време на снимки в Пловдив

С колегите си вече повече от седмица работи по “Завръщане” Двегодишен лабрадор нахапа Ники Илиев в Пловдив, докато работи по новата си лента “Завръщане”. Инцидентът станал във вторник, когато заедно с колегите си снимал сцени в къща в Стария град под тепетата. “Още по време на предварителните огледи на локациите за снимки бяхме в тази къща,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Турнето на "Спайс гърлс" приключи с концерт на стадион "Уембли"

Турнето на група "Спайс гърлс", събрало отново четири от петте изпълнителки от популярната формация - Мелани Чизхолм, Мелани Браун, Ема Бънтън и Гери Хорнър, приключи с концерт на стадион "Уембли" в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.  В един от емоционалните моменти на шоуто Гери Хорнър, известна като Джинджър Спайс,

Бебето на Петя Дикова вече почти звезда

Аня Пенчева качи малкия Александър на сцената на Народния театър “22-ма души преброих, които ме попитаха: “Ти луда ли си да родиш?” Това бяха популярни хора, колеги, защото явно професията телевизионер е много примамлива в тая държава. Щяла съм да загубя мястото си едва ли не, ще сляза от трона. Истината е, че след 20 години в телевизията,

Царят избра тази година да е в България за рождения си ден

В България ще посрещне 82-ия си рожден ден цар Симеон Втори. Той обича на празник да е със семейството си, затова обикновено, когато децата и внуците му не могат да дойдат в София, царят пътува до Мадрид. Тази година обаче предпочел да си остане тук - във “Врана” или на “Царска Бистрица”, в зависимост от времето и настроението му,

Реставраторката на Желязната църква учи български в неделното училище в Истанбул

От 7- до 70-годишни учат българско четмо и писмо и всичко, свързано с техните родови корени “Жeлязната църква ме вдъхнови да започна да уча български език. Докато реставрирахме храма, се сближих с българската общност. И оттам тръгна - записах се в курса по български език към неделното училище в Българската екзархия.

Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени” свирят в София през юли

Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени” ще свирят в столичен клуб на 18 юли.Вълдобрев ще изпълни любимите на публиката песни заедно с Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов. Билетите вече са в продажба, като за деца под 7-годишна възраст входът е

Орлин Горанов, Росица Кирилова и “Сигнал” тръгват на национално турне

Орлин Горанов, Росица Кирилова, “Сигнал”, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и още 10 от големите имена на българската естрада тръгват на национално турне, като ще минат през 9 града. Звездите на българската музикална сцена се събират за пета поредна година, като концертите им носят името “Най-големите хитове”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber