Ленард Бърнстейн слуша филхармония "Пионер" и пише: Това е върхът на цивилизацията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4767313 Ленард Бърнстейн слуша филхармония "Пионер" и пише: Това е върхът на цивилизацията Ленард Бърнстейн слуша филхармония "Пионер" и пише: Това е върхът на цивилизацията www.24chasa.bg
Българските деца свирят пред 70-хилядна публика в Рио де Жанейро през 1984 г.

Залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е пълна с момичета и момчета, които репетират за предстоящия си концерт. Те са българчета и заедно с диригента си Влади Симеонов са поканени да закрият Международната година на детето на голям спектакъл на 10 декември 1979 г. Докато репетират за него, към диригента се приближава пианистката Павлина Доковска и му представя един човек, който през цялото време е слушал как оркестърът репетира. Оказва се, че това е самият Ленард Бърнстейн - прочутият американски композитор, който вече се е оттеглил от диригентския пулт. Но приема поканата на Симеонов да дирижира младите музиканти. Без да има палка,

Бърнстейн взема

молив, само замахва

и оркестърът

започва да свири

трета част на Седма симфония на Бетховен като един - сякаш цял живот пред него е стоял Бърнстейн.

Американецът е толкова впечатлен, че веднага след това пише: “Това не е пионерки оркестър, това е върхът на цивилизацията.”

“Няма да забравя този момент никога, това беше най-паметната ни изява”, разказва едно от момчетата в залата тогава, а сега доцент по ортопедия д-р Александър Пешев. Той е сред музикантите от филхармония “Пионер”, която е избрана лично от генералния секретар на ООН Курт Валдхайм да участва в концерта пред представители на 140 страни.

Всъщност това не е първата изява на оркестъра в чужбина, на която представя страната ни. Защото само няколко години след създаването си през 1952 г. филхармония “Пионер” вече е по сцените в бившия Съветски съюз, Белгия, Австрия, Германия, Румъния. А името идва от критиката в Италия, за която той е “пионер” в симфоничното изкуство, защото досега не е имало толкова добър оркестър, в който свирят деца и юноши до 18 г.

Ето затова и през 2008 г., когато няколко бивши оркестранти решават да възстановят филхармонията, те държат тя да се казва пак така. Филхармония “Пионер” е не защото там са свирили пионерчета, а защото това е първият в света детско-юношески оркестър”, разказва доц. Пешев.

Той самият свири на цигулка от 5-годишен, докато живее във Варна. Когато се мести в София, много иска да продължи да се занимава с това. И се явява на изпит за музикалната школа към Двореца на пионерите, който днес е Дворец на децата. Комисия от 7-8 човека прослушва малките музиканти и определя дали да влязат в школата. Там за първи път той среща и Влади Симеонов. На края на всяка учебна година има изпит, с който диригентът и основател на филхармонията решава кой е готов да влезе в нея. Така в “Пионер” влиза и Александър Пешев. В началото той свири на цигулка, а после - на виола. На концерта в Ню Йорк дори е водач на вииоловата група.

“Школата подхранваше оркестъра с инструменталисти. Имаше преподаватели по медни и дървени духови инструменти, по цигулка, виола, виолончело. Идваха деца, които свиреха в музикалното училище, но повече от 50% бяха извън него, като мен, като

Татяна Дончева, която

свиреше на цигулка,

и заедно бяхме в Ню Йорк, Париж”, обяснява доц. Пешев.

Филхармонията обикаля света и навсякъде обира овациите на публиката. През нея минават цели семейства като Веселин Панталеев и брат му Мартин, братовчедите им Хари и Максим. Оттам тръгват хора, които днес са се доказали и като преподаватели и са вече професори, като Владислав Григоров, Росен Идеалов, Марин Вълчанов и много други.

След смъртта на Влади Симеонов през януари 1990 г. начело на оркестъра застават Георги Димитров, Константин Патронев, Григор Паликаров. Докато през 2002 г. не се взема решението той да бъде закрит.

Малко след това бившите оркестранти от филхармонията решават, че тя трябва да продължи да създава музиканти. И правят фондация на името на Влади Симеонов. “Основната ни цел беше да възстановим филхармонията, да се подпомагат младите хора. Обърнахме се към директора на Двореца на децата, където винаги е било мястото на “Пионер”, да питаме дали може да се възстанови оркестърът”, обяснява доц. Пешев. И след утвърдителния отговор се захващат за работа.

На 8 юни 2008 г.

филхармонията е

възстановена с

нов състав

от деца и юноши на възраст между 9 и 18 г. Приемът в оркестъра става след прослушване за всички специалности. Успоредно с филхармонията доц. Пешев и приятелите му връщат и школата към нея - пак в Националния дворец на децата.

Първата изява не закъснява и на 29 март 2009 г. детско-юношеската филхармония “Пионер” изнася съвместен концерт с Младежки симфоничен оркестър на префектура Чиба - Япония, в зала “България”. “Три месеца след това беше първият ни самостоятелен концерт. Малко по-късно заминахме на фестивал на младежките оркестри във Франция. Всяка година имаме по 5-6 изяви”, разказва доц. Пешев.

С възстановения оркестър трябва и нов диригент. Първо на това място застава Борис Спасов, а сега вече е Любомир Денев-син. “Ходихме на концерти в Консерваторията и го забелязахме - той се открояваше от всички други студенти. В началото беше дете, но израсна”, разказва за избора му доц. Пешев.

Миналата година правят и балкански младежки симфоничен оркестър, в основата на който е филхармония “Пионер”. Той ще се повтори и това лято. Преди това тя ще открие Софийските музикални седмици в Деня на българската писменост и просвета 24 май. На 31 май има концерт в Пловдив, на 2 юли - в Свети Влас, а на 12 юли - в рамките на фестивала “Варненско лято”. “После ще имаме почивка, а от септември започваме тежки репетиции, защото на 4 декември ще участваме в големия спектакъл за 65-годишнината на Националния дворец на децата”, разказва доц. Пешев.

Той самият сега рядко свири. “Но е като карането на колело - не се забравя, но се губи техника, а Влади Симеонов искаше всичко да е перфектно.” Последно доц. Пешев хваща цигулката през декември, когато с другите бивши оркестранти отбелязват 35 г. от концерта в ООН. И няма да забравят тръпката нито от него, нито от концерта в зала 1 в сградата на ЮНЕСКО за 1300-годишнината от създаването на българската държава или усещането да свирят пред 70 000 души публика в Рио де Жанейро през 1984 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Николова обсъди с дует "Ритон" концертния туризъм

Николова обсъди с дует "Ритон" концертния туризъм

Грешките на баба Ванга

Грешките на баба Ванга

Виж как Путин се потопи в ледени води за руското Богоявление (Видео)

Виж как Путин се потопи в ледени води за руското Богоявление (Видео)

Асен Блатечки като Коста Паница и Захари Бахаров като Стамболов в сцена от новия филм на Светослав Овчаров “Залог”
СНИМКА: АРХИВ НА ПРОДУКЦИЯТА

Стамболов мръзне на -10° край Кокаляне

Певицата Селена Гомес СНИМКА: Ройтерс

Селена Гомес представи първата си песен на испански (Видео)

ТЕСТ: С кое качество печелите хората

ТЕСТ: С кое качество печелите хората

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber