Хитовият "Одисей" се завръща на сцената в Пловдивския театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10641252 Хитовият "Одисей" се завръща на сцената в Пловдивския театър Хитовият "Одисей" се завръща на сцената в Пловдивския театър www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла "Одисей" 

Снимка: ДТ Пловдив
Сцена от спектакъла "Одисей" Снимка: ДТ Пловдив

Мащабната театрална продукция „Одисей“ по текстове на Омир се завръща на сцената на Драматичен театър-Пловдив след повече от година и половина прекъсване. Спектакълът има две заложени дати  -  14 и 15 януари. От екипа казват, че той ще се играе до края на сезона.

„Одисей” е сценичен проект на Драматичния театър и беше един от гвоздеите на "Пловдив –Европейска столица на културата 2019". Спектакълът беше създаден в сътрудничество с Националния театър на Гърция, в него участваха музикантът и композитор Янис Пантазис и режисьорът Тео Абазис, както и творци от други балкански и средиземноморски страни.

Още на премиерата му беше забелязана космическата визия на представлението и естетиката на режисьорката Диана Добрева и драматургът Александър Секулов.

Заради настъпването на пандемията пиесата беше свалена. От една страна - поради ограничения брой зрители в салона, от друга - заради многото участници в нея.

„Бяхме загубили надежда, че някога ще дойде мигът, в който да възстановим постановката. Но с Божията помощ, се надявам да се случи този празник. Говоря за нас, които сме го създали и той ни е толкова свиден“, признава писателят Александър Секулов, който адаптира античните текстове за сцена.

Постановката е резултат от огромния труд на екипа на Пловдивския театър, тъй като в създаването й са участвали над 250 души, изработени са над 100 костюма и е създадена специална мултимедия.

В главната роля е младият актьор Константин Еленков, който по мнението на публиката и театроведите се справи брилянтно.

Спектакълът е отличен с награда „Пловдив“ в раздел „Театър“. Драматургът  Александър Секулов от своя страна получи наградата в раздел „Художествена литература“, както и „Икар“ за майсторско техническо осъществяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Нови творби обогатиха Софийската градска художествена галерия

Нови творби обогатиха Софийската градска художествена галерия

Георги Чапкънов (вляво) до статуята на Славейкови

Наричат София “Града на Георги Чапкънов”

14 наши фотографи  с изложба в Рим

14 наши фотографи с изложба в Рим

Кметът на Монтана Златко Живков почете паметта на великия български писател, като заедно с директора на регионалната библиотека Анелия Иванова поднесе цветя пред паметника на Йордан Радичков в центъра на града.

Навършват се 18 години от смъртта на Йордан Радичков

Приятелството спасява две самотни жени

Приятелството спасява две самотни жени

В битката за любовта никой не е невинен

В битката за любовта никой не е невинен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber