Топцигуларят Павел Минев посвети албум на майка си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10541415 Топцигуларят Павел Минев посвети албум на майка си Топцигуларят Павел Минев посвети албум на майка си www.24chasa.bg
Павел Минев СНИМКА: Личен архив

Топцигуларят Павел Минев посвети албум на майка си Йова Йорданова. Тя е и неговата първа учителка по цигулка. Тази година тя празнува юбилей. Това съобщи пред "24 часа" Павел Минев - първият български цигулар-солист в световната топлиста на великите музиканти.

Снимката от обложката на албума представя Павел Минев на сцената на Карнеги хол. Дебютът му там се превръща във фурор - публиката го държи на сцената с 3 биса. В рецензиите за концертните му премиери и гастроли в различни краища на света той е наричан "съвременният Паганини".

Йова Йорданова
Йова Йорданова СНИМКА: Буряна Божинова

На 13 г. със стипендия на фондация "Св. св. Кирил и Методий" Павел е изпратен да учи в Русия. Продължава образованието си в Московската консерватория при проф. Ирина Бочкова. В трети курс, докато свири на концерт, го открива американският диригент маестро Константин Орбелян.

На 23 г. Павел Минев става първият чужденец щатен солист на Московската филхармония в 75-годишната й история редом с големите Светослав Рихтер и Юри Башмет.

Голямото творческо израстване Павел Минев дължи и на майка си, известната цигулкова педагожка Йова Йорданова. Станал неин ученик, когато бил на 4 г. Тогава тя е преподавател по цигулка в музикалната гимназия в родния Плевен. Като нейн ученик синът помага в дългогодишния й труд - Йорданова създава своя методика за подреждане на пръстите на лявата ръка върху струните на цигулката. Историята на цигулковото обучение сочи, че още през 1741 и 1748 г. педагози като Франческо Джеминиани и Компаньоли са умували как да освободят лявата ръка за музика. Системата на Йова Йорданова е първият в света революционен пробив в преподаването на цигулка. При нея децата започват обучението на три и половина - четири години. След 6 месеца вече свирят с оркестри - камерни и симфонични. Първото "Букварче за цигуларче е издадено в София през 1986 г. По-късно Йова Йорданова събира уроците си в преработен и допълнен вариант в "Буквар за малкия цигулар", издаден в Москва. Този творчески труд е признат за изобретение, защитен е с авторско свидетелство. Преиздаван е безброй пъти в превод на 5 езика - български, английски, руски, полски, хърватски. Учителка на виртуози - така е известна Йова Йорданова на 4 континента - Европа, Америка, Азия, Африка, където е представяла постигнатото със свои ученици.

Повече от 30 г. тя работи в Централното музикално училище към Московската консерватория и в академията. Днес нейни ученици са концерт майстори на големи симфонични оркестри и преподаватели в музикални вузове в Москва, Европа, Азия и Америка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Григор Вачков, който иска нечовешки роли, не обича Митко Бомбата

Григор Вачков, който иска нечовешки роли, не обича Митко Бомбата

Цветана Манева с наградата “Аскеер” за цялостен принос в развитието на театралното изкуство

Цветана Манева се сбогува с театъра от сцената на аскеерите

Състудентите се събират за празника

Марта Вачкова и Владо Пенев с класа си от НАТФИЗ за 40 г. от завършването

Георги Господинов

Георги Господинов: Шведският нобелов комитет отговаря на предложенията през есента

КЕЙТ МОС

Кейт Мос отрече Деп да я бутал по стълбите, докато били заедно

Снимка: РУО в София-град

Международен успех на езиков конкурс постигна шестокласник от София

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave