Когато любовта към жена е по-силна от вярата в Бог

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10518972 Когато любовта към жена е по-силна от вярата в Бог Когато любовта към жена е по-силна от вярата в Бог www.24chasa.bg
Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в Испания, но след 11 г. се отказа от епархията си.
Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в Испания, но след 11 г. се отказа от епархията си.

Испански епископ напусна църквата, за да се ожени за писателка на еротични романи

Само преди 11 години Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в родната си Испания. Тогава той е на 41 г. и оглавява епархията Солсона в североизточните части на Каталуня, в която през 1997 г. е ръкоположен за свещеник. Хавиер се обрича на църковна служба, след като получава бакалавърска степен в Папския Григориански университет в Рим, дал просвещение на много видни представители на римокатолическото духовенство и от който той ще получи и докторска степен през 2004 г. На младия епископ се възлагат големи надежди, тъй като той изглежда изцяло отдаден на службата си към Бог.

Затова, когато наскоро е съобщено, че 52-годишният Хавиер Новел е бил отстранен от църковна работа, тъй като се е оженил, много хора са объркани. Още повече че той се е врекъл във вярност на авторката на еротични романи Силвия Кабайол. 38-годишната писателка е известна в Испания с разискването на разнообразни теми в своите книги като лудост, садизъм, съблазън, борба между добро и зло и между Бог и Сатаната. Някои от тях не се препоръчват за лица под 18-годишна възраст. Силвия, която е разведена майка на две деца, е завършила психология. Твърди се, че се е омъжила за епископа на 22 ноември. И макар това да се е случило на гражданска церемония, е взето решение да му се отнеме правото да служи на Бог, тъй като Католическата църква забранява на свещениците си да влизат в брачни съюзи.

“От момента, в който епископ Новел е сключил граждански брак, му бе забранено да извършва всякакви действия, присъщи на епископската му служба. Забранена му е проповедническа дейност - както публична, така и частна”, обяснява епархиалният администратор на Солсона епископ Рома Казанова. Той допълва, че всички тези действия произтичат от кодекса на каноническото право и макар Хавиер Новел да не губи автоматично епископския си сан, той няма повече право на нито едно от правомощията, произтичащи от него.

Изглежда, че той е бил напълно наясно какво го очаква, ако последва любовта, защото още на 23 август подава оставка с мотив лични причини. От епархията му тогава обясняват лаконично, че решението е взето свободно и в съответствие с канона, който изисква от епископите да се оттеглят, когато станат по-малко способни да изпълняват службата си поради влошено здраве или друга сериозна причина. Няколко дни по-късно испанските медии обаче разкриват, че Новел се е преместил в Манреса, за да живее със Силвия Кабайол.

Решението му бързо се превръща в световна новина, тъй като отново повдига въпроса дали не трябва да се отмени съществуващият от векове целибат, изискващ от духовните лица да спазват сексуално въздържание и безбрачие. Някои от критиците му твърдят, че точно той е виновен за част от проблемите, пред които Римокатолическата църква се изправя през последните години, включително разкритията за сексуална злоупотреба с деца. На редица места по света се наблюдава криза за свещенослужители заради задължението за безбрачие. През 2019 г. църквата в Амазония официално поиска от Ватикана да разреши на по-възрастни женени мъже да стават свещеници, за да отговори на религиозни нужди на местните хора, от които 85% не могат да ходят на редовни седмични църковни служби, тъй като няма кой да ги води. И въпреки че искането ѝ бе подкрепено от голяма част от епископите от тази част на света, при вземането на решение надделя консервативното крило в Католическата църква, което се опасява, че това може да доведе до глобално премахване на безбрачието.

Самият папа Франциск също е заявявал, че вярва в целибата, но все пак е признавал, че темата не е еднозначна. Защитниците на премахването му твърдят, че тази дръзка стъпка е наложителна в XXI век, когато хората имат много повече информация и право на избор. Те често цитират и факта, че в Библията никъде не се говори за целибат, следователно брачният обет по никакъв начин не би трябвало да влияе негативно на вярата в Бога, а да я засилва в рамките на свещения съюз, признат от църквата.

Испанският епископ Хавиер Новел, който отново превърна въпроса за безбрачието на свещениците в горещ, все още не е коментирал своите виждания по него въпреки отправени оферти от медии от цял свят. Би Би Си коментира, че историята с неговия брак с писателка на сатанинско-еротична фантастика се развива така, че да обърка ценностите и религиозните вярвания на човек. Епископът е познат в епархията си като много отдаден на службата към Бог човек. Подкрепял е и е провеждал терапии за отказ от хомосексуализъм и за екзорсизъм, сравнявал е абортите с геноцид. Твърди се, че се е срещал няколко пъти с представители на Ватикана, както и със самия папа, преди да вземе решение за сключването на брак. Той бил помолен от тях да изгони демоните от себе си и да се освободи от изкушението, но епископът отказал.

До момента нито той, нито Силвия Кабайло са потвърдили, че са станали семейство. “Гардиан” обаче цитира негови приятели, пред които признал: “Влюбих се в жена за първи път в живота си и искам да върша нещата както трябва”. Изданието разкрива, че Ноел се е върнал към практикуване на първото си образование по селско стопанство и работи за компания, която извлича и продава свинска сперма. В по-ранни свои изказвания той е споделял, че в младостта си изпитвал чувства към 18-годишно момиче, искал да се ожени и да има деца, но се отказал от тези свои желания, когато взел решение да посвети живота си на Бог.

Ако Хавиер Новел в скоро време не проговори по стряскащото си решение да напусне църквата, вероятно Силвия Кабайло ще го стори. Позовавайки се на нейния издател – компанията Lacre, Си Ен Ен я представя като писател, която е издълбала ниша за себе си в трънливия литературен свят, за да преобърне всичките ни морални и етични съображения с главата надолу. Един от романите ѝ е озаглавен “Адът на похотта на Габриел” и обещава да пренесе читателя в свят, където ще открие психопатия, секти, садизъм, лудост, грубата борба между Бог и Сатаната и ангелите и демоните. Освен клинична психология Силвия Кабайло е изучавала сексология, католицизъм, ислям и йога, става ясно от сайта на нейния издател. Той я описва като човек, който копнее да живее пълноценно и търси нови емоции и усещания. Със сигурност световният интерес към сватбата ѝ с Хавиер Новел ще ѝ предостави такива, тъй като разпалва проблем, за който от години се говори, но се бяга от радикална промяна.

Свещеник в Италия отрече Дядо Коледа, разстрои деца

Римокатолическата епархия в Сицилия се наложи да се извини официално на местната общественост, след като неин представител отрече съществуването на Дядо Коледа. Докато разговарял с деца по време на празника Никулден, епископ Антонио Сталиано им обяснил, че белобрадият старец е измислен персонаж. “И дори бих добавил, че червеният костюм, в който е облечен, е избран от компанията “Кока-Кола” единствено с рекламна цел”, обяснил свещеникът. Тези му думи много разстроили присъстващите малчугани, а родителите им го критикували в социалните мрежи.

Говорителят на епархията Алесандро Паолино побързал да им се извини, като заявил, че колегата му не е искал да обиди никого, а се опитвал да привлече вниманието към култа към консумацията, който отчуждава сегашната фигура на Дядо Коледа от предполагаемия ѝ прототип - свети Никола. “Ако всички ние, възрастни и деца, можем да научим нещо от Дядо Коледа, то трябва да бъде следното: харчете по-малко за консумиране и споделяйте повече с нуждаещите се”, посочва Паолино.

Самият Антонио Сталиано в серия от интервюта също разяснява, че е искал да обясни как културата на консуматорството, включително подаръците, е различна от културата на даването, когато споделяш това, което имаш, с другите. От “Кока-Кола” обаче са се почувствали засегнати и съобщават, че не те са създали легендата за Дядо Коледа, но рекламите на компанията са изиграли огромна роля за оформяне на веселия му характер, който познаваме днес. Започнали са да го представят така за първи път през 1931 г., преди това изглеждал като висок и мършав мъж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Семейство 24

Трудните въпроси между партньорите най-добре се решават след закуска.

Как да сверим часовниците с половинката си

Заради изобилието от плодове и зеленчуци лятото е подходящо за веганска диета.

Ползите да си веган за 3 месеца

След пандемията младите хора се чувстват толкова изтощени, че искат само да си легнат

Как с деца да забавим темпото

Продажбите на сутиени за бъдещи майки се повишиха, след като певицата го носи под прозрачна туника.

Риана променя модата за бременни

Все повече международни компании плащат за курсове по йога и медитация на служителите си, за да повишат тяхната производителност.

Защо шефът да инвестира и в духовността на служителите

Много деца не познават предците си заради тенденцията да се ражда все по-късно.

Шанс или риск е да си млада баба

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave