За 30-ата си годишнина издателство „Хермес” започва нова поредица „Седемте хълма” за историята на Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10459871 За 30-ата си годишнина издателство „Хермес” започва нова поредица „Седемте хълма” за историята на Пловдив За 30-ата си годишнина издателство „Хермес” започва нова поредица „Седемте хълма” за историята на Пловдив www.24chasa.bg
Стойо Вартоломеев показва корицата на първата книга от новата поредица, която ще е романизирана биография на Хр. Г. Данов.
Стойо Вартоломеев показва корицата на първата книга от новата поредица, която ще е романизирана биография на Хр. Г. Данов.

 Хванах последния влак с вас, казал писателят Георги Мишев на Стойо Вартоломеев, който печата български автори в големи тиражи

На 30-ата си годишнина пловдивското издателство „Хермес” вече има план за следващите 30 и първа точка в него е новата поредица „Седемте хълма”, посветена на историята на Пловдив. Първото издание в нея ще е книгата на Димитър Мантов „Родолюбецът” – романизирана биография на големия издател Христо Г. Данов. Втората ще е „Да живее Съединението” на Георги Пашев. „Посягаме към книги, издавани преди 50-60-80 години, и се опитваме да възстановим историческата памет за Пловдив чрез словото. Едно е да четеш в учебника по история какво пише за Пловдив, друго е познанието да минава през художествения факт”, обясни собственикът на „Хермес” Стойо Вартоломеев. Издателството отбеляза годишнината си в къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив, защото, по думите на Вартоломеев, тя е храм на българското книгоиздаване.

Първата книга на издателство „Хермес” е отпечатана на 20 ноември 1991 г. и е езотерична – „Тайнствените сили в природата” на Камий Фламарион. „Идеята ми даде пловдивският лекар д-р Тодор Янчев, който беше енциклопедист. Тогава нищо не разбирах от езотерика, но с годините се понаучих”, разказа Вартоломеев. Първите дни на издателството били трудни и на третия месец то било пред фалит, когато Вартоломеев решил да рискува с издаването на поредицата „31 забравени любовни романа”. „Тогава банките раздаваха куфарчета с пари, но не на такива като мен. И трябва много да вярваш, за да предприемеш такава стъпка, трябва да имаш нещо от Дон Кихот. Затова и до ден днешен това е една от трите книги, които са на особена почит в моя живот”, допълни издателят. Другите две са Библията и „Малкият принц”.

След успеха на забравените любовни сюжети издателството се обръща към нови романтични автори като Сандра Браун и Нора Робъртс, следва прескачането в други полета, както се изразява Вартоломеев. Това са детската и учебната литература, съвременните български и чужди автори. „Ние не просто издаваме една книга на някой роден автор, а всичко, написано от него. Така преди години Георги Мишев ми каза: ”Хванах последния влак с вас”, каза още Вартоломеев. „Хермес” издава в големи тиражи книгите на Блага Димитрова, Георги Божинов, Ивинела Самуилова и др. От „Калуня Каля” на Георги Божинов например са отпечанати 35 000 екземпляра.

На това издателство дължат известността си у нас писатели като Хорхе Букай и Жозе Родригеш душ Сантуш. Стойо Вартоломеев не може да отличи един или двама автори от издадените в 30-те години на „Хермес” творци и споделя, че винаги се е чудил на журитата в конкурси как сравняват различни книги и преценяват коя тежи повече.

Инициативите за 30-ата годишнина на „Хермес” са много. В пловдивския район „Тракия” вече е засадена алея от 60 липи с кътове за четене, а 10 библиотеки у нас ще получат по 300 книги като дарение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Кметът на Монтана Златко Живков почете паметта на великия български писател, като заедно с директора на регионалната библиотека Анелия Иванова поднесе цветя пред паметника на Йордан Радичков в центъра на града.

Навършват се 18 години от смъртта на Йордан Радичков

Приятелството спасява две самотни жени

Приятелството спасява две самотни жени

Радичкови сцени на художника Венелин Захариев озариха библиотеката в Монтана

Радичкови сцени на художника Венелин Захариев озариха библиотеката в Монтана

В битката за любовта никой не е невинен

В битката за любовта никой не е невинен

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Момент от спектакъла "Хъшове"  на МДТ"Константин Кисимов"

Снимка: МДТ "К.Кисимов"

Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber