Премахнете влагата в дома с торбички от органза, пълни с ориз, сол или захар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10388821 Премахнете влагата в дома с торбички от органза, пълни с ориз, сол или захар Премахнете влагата в дома с торбички от органза, пълни с ориз, сол или захар www.24chasa.bg
Премахнете влагата в дома с торбички от органза, пълни с ориз, сол или захар

За да овлажните въздуха, сложете в стаята кана

с вода и няколко капки етерично масло

Нивото на влажност в дома много често не е тема на дневен ред за много семейства. Покрай другите си проблеми хората не се замислят дали е прекалено влажен, или пък твърде сух въздухът вкъщи. Но влажността е много важен фактор както за състоянието на жилището, така и за здравето. Заради прекомерната влажност по стените се появява плесен, която трудно може да бъде премахната, мазилката се напуква, пада или боята избледнява. А недостатъчната влажност може да доведе до много здравословни проблеми, като постоянно главоболие, уморено и сънливо състояние, сухи очи, запушване на носа и затруднено дишане.

Все пак нивото на влажност в помещенията, в които се спи, зависи от личните предпочитания. Важното е да се поддържа умерено ниво, което да не повлиява нито на здравословното състояние, нито на жилището. Есента и зимата са сезоните, в които трябва най-много да следите какъв е въздухът в стаята и да контролирате влажността му. Включването на отоплителни уреди води до изсушаване на въздуха. А това може да причини напукване на боята по стените, повреждане на дървени мебели и пода дори, както и по-голяма податливост към настинки и респираторни заболявания. Ако спите на включен климатик, например сутринта ще се събудите със запушен нос и изсъхнало гърло.

Универсалният начин и за повишаване, и за намаляване на влажността в една стая е отглеждането на повече стайни растения. Водата се изпарява през листата и влажността в помещението се повишава. Ще са ви полезни поне 3-4 саксии с цветя с възможо по-големи листа. Овлажняването на въздуха става чрез изпарението на влагата от почвата през листата на растенията. Най-ефективните растения за повишаване на влажността в помещението са циперус, домашна папрат, фикус, хибискус, нефролиза. Същият ефект има и наличието на аквариуми или декоративни малки фонтани.

Има няколко начина да повишите влажността във вашия дом, като най-лесният е редовното проветряване. Поне три пъти на ден в продължение на 10-15 минути оставяйте прозорците отворени, ако не във всички стаи едновременно, то поне ги редувайте. Хубаво е и да почиствате пода с влажен моп възможно най-често.

Може да си направите сами овлажнители за въздух, които да имат и ароматизиращ ефект. Напълнете една красива кана, ваза или чаша с вода и сложете няколко капки етерично масло по ваш избор. Може да използвате лимонов сок също.

Друг лесен начин е да прибирате мокрото пране в стаята вътре поне веднъж в седмицата. Дори и тогава може да отваряте често прозореца, за да излезе навън излишната влага.

Ако обаче във вашия дом има прекалено много влага, трябва да проветрявате всеки ден по няколко пъти. Много често от влагата се появяват черни петна от плесен по стените, проблеми с дървената дограма, конденз по стените. Може да си направите сами няколко абсорбатора, които ще са хем красиви, хем ефективни. Сложете в красива купичка сол, захар, ориз или кафе на зърна. Може да си направите и малки торбички от органза, пълни с тези продукти, които да завържете с красива панделка. Поставете ги на различни места в стаята.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Кралица Елизабет Втора е на трона вече 70 години.

Кралските юбилеи - хроника на променяща се Великобритания

Силви Вартан

Силви Вартан до Петър Стоянов: Буди възхищение приносът ви за бъдещето на българския народ

В своя рай в Трудовец посреща рождения си ден Нешка Робева

В своя рай в Трудовец посреща рождения си ден Нешка Робева

"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс.

Първият секс с нов партньор – от среща №1 до поне след месец

Премиер-солистите Боряна Петрова и Никола Хаджитанев в сцена от балета.

Приказките на Шехеразада оживяват в азерски балет

Книгата на рекордите на Гинес 2021

Учител рапира над 39 часа и подобри световния рекорд на Гинес

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave