Проф. Огнян Герджиков възпя частното право в рими

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10352021 Проф. Огнян Герджиков възпя частното право в рими Проф. Огнян Герджиков възпя частното право в рими www.24chasa.bg
Проф. Огнян Герджиков представи пред колеги и приятели в БТА новата си книга “Частното право в рими”.
СНИМКА: БТА
Проф. Огнян Герджиков представи пред колеги и приятели в БТА новата си книга “Частното право в рими”. СНИМКА: БТА

Може ли да има нещо поетично в правото? Колкото и невероятно да звучи, проф. Огнян Герджиков доказва, че е възможно. Само преди дни той представи новата си книга “Частното право в рими” в клуба на БТА пред колеги и приятели. Изданието е събрало шестте поеми, които професорът създава през годините, вдъхновен от различните области на правото.

“Творих с хъс, с обич, с наслада. Това го казвам искрено накрая. Успял ли съм, не знам, но се надявам да съм предал на правото омая.” С тези думи завършва предговора си към книгата проф. Герджиков. Бившият парламентарен шеф се изкушава за първи път да представи вижданията си за правото в рими преди години по примера на австрийския адвокат д-р Август Плещнер фон Айхщед, който преди 125 г. пресъздал австрийския Граждански кодекс от 1502 текста в мерена реч и това е определено като един от шедьоврите на световната правна литература. Защо австрийците да го могат, ние не, зачовъркало го отвътре Герджиков и хванал химикалката, въодушевен от идеята да реди стихове.

“С гражданското право аз наченах, то първата любов ръжда не хваща”, казва Герджиков и написва “Гражданскоправна поема”. Поощрен от съпругата си в това “лудо начинание”, от колежката си Камелия Касабова, от проф. Васил Мръчков и от поета Недялко Йорданов, продължава нататък – “Вещноправна поема”, “Облигационноправна поема”, следват семейното, наследственото и търговското право.

Бившият парламентарен шеф и служебен премиер често реди рими по наболели проблеми от всекидневието. Има няколко стихосбирки и поеми. Таланта си открил още като дете и оттогава, като му дойде вдъхновението, грабва лист и молив и пише. Творчеството му е много разнотематично. Направи на пух и прах здравната реформа с поемата “По клиничната пътека”. Написа стихотворение дори за запека на внука си. Издаде и детската книжка “История с мечо, с патоци и с лиса - история, дето съвсем ще ви слиса”.

Пиронът на литературното му творчество обаче е автобиографичната му книга “Аз не бях политик”, в която откровено и дори самоиронично разказва и за пребиваването си в политиката, и за академичната си кариера, и за всичко останало, с което се е занимавал и което не е никак малко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

На 22 юли м.г. Илия Карагонов навърши 96 години и вдигна наздравица с домашна ракия.

Заговорник с Горуня си тръгна от този свят със съжалението, че не свалили Тодор Живков през 1965 г.

СНИМКА: Инстаграм/Приянка Чопра

Ник Джонас и Приянка станаха родители

Юлиан Вергов горд с ролята на дъщеря си в "Петя на моята Петя"

Юлиан Вергов горд с ролята на дъщеря си в "Петя на моята Петя"

Румен Радев

Президентски лексикон: 11 важни и любими неща за Радев

Мария Игнатова и Алекс Раева

Алекс Раева и Мария Игнатова с първа обща песен

Крис се бори със заразата

Крис Костов болен за втори път: Щях да умра от COVID!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber