Актриса от Народния театър преразказа достъпно класиката за ученици в 6 книжки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10309087 Актриса от Народния театър преразказа достъпно класиката за ученици в 6 книжки Актриса от Народния театър преразказа достъпно класиката за ученици в 6 книжки www.24chasa.bg
Виктория Колева СНИМКА: Личен архив

Нова поредица от ценни помагала за ученика от Книгоиздателство “Труд”

Знаете ли какво означава думата “бачка”, когато я употребява големият писател и руски възпитаник Алеко Константинов?

Не, не е упорита и тежка работа, а... да си правиш лаф мухабет, сладка приказка.

Това разбира актрисата от Народния театър Виктория Колева след цял ден ровене в разни речници, когато се посвещава на мисията да разкаже на днешните деца текстовете на класиците, които ще учат, но няма да разбират. И да им помогне да се докоснат до един свят век преди раждането и на прадедите им.

Виктория е прекрасна и уважавана дама от Първата трупа, играе в премиерната пиеса “Пиано в тревата” на Франсоаз Саган - първа постановка у нас, в “Три високи жени”, в “Майстори”... но въпреки това има и друга мисия. “Има на какво да научим децата. Това се нарича предаване на щафетата!”, казва тя за инициативата съвременното поколение деца да усети красотата на българската литература. Не е лесно!

В поредицата на “Класиките, преразказани за ученици” - амбициозното заглавие на новата поредица на Книгоиздателска къща “Труд”, тя подбира откъси от задължително изучавани призведения, към тях има и нейни коментари. За героите, за историческите моменти, дума след дума да се обясни на малкия читател. “Ние им предаваме знание, не е редно да им пълним главата с думи. Да се научат да разбират, дълбоко вярвам в знанието”, казва актрисата.

Поредицата на КК “Труд” включва шест книги, в които всеки ученик от 7-и до 12-и клас ще открие преразкази на изучаваните творби по литература. За пръв път на книжния пазар се появяват от български автор толкова полезни помагала. Целта на автора и издателя е да се предаде на учениците съдържанието на изучаваната от тях класическа литература по начин, който да акцентира основните достойнства на произведението - да се научат учениците да разказват голямо по обем съдържание, като безусловно се придържат към оригинала по творчески начин.

Книгата, която излиза най-напред, съдържа материала за 7-и клас - Иван Вазов с повестта “Немили-недраги”: I, II, III, V, X глава, епилог; романа “Под игото”: главите “Представлението” и “Радини вълнения“; разказа “Една българка”; Алеко Константинов с пътеписа “До Чикаго и назад”: откъса от “Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?” до “На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко “рядкости” в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по-заможните американци ще посетят изложението”; романа “Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин”: главата “Бай Ганьо пътува”; Елин Пелин и разказите му “По жътва” и “Косачи”; Йордан Йовков с разказите “По жицата” и “Серафим”.

Следващата книга ще обхваща материала за 12-и клас. Очаквайте я до края на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Сашо Кадиев със сезонен грип, Катето Евро му дала желе от дюли с мед за имунитет

Сашо Кадиев със сезонен грип, Катето Евро му дала желе от дюли с мед за имунитет

Снежна София
Снимки: Йордан Симеонов

Снежна София през обектива на "24 часа" (Снимки)

Актрисата на рождения си ден миналия месец

Канадската актриса Шийла Ша показва дъждовна София, докато снима “Непобедимите”

Снимка Ройтерс

Снимка на Тръмп краси елхата на Джо Байдън

Николай Нанков и съпругата му Елена с дъщеричката си в светата обител

Николай Нанков и съпругата му Елена въведоха дъщеря си в църквата

СНИМКА: ФЕЙСБУК

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber