Филм за Фани Попова-Мутафова, която не убиха след 1944 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10308953 Филм за Фани Попова-Мутафова, която не убиха след 1944 г. Филм за Фани Попова-Мутафова, която не убиха след 1944 г. www.24chasa.bg
Ирина Митева в ролята на Фани Попова-Мутафова
Ирина Митева в ролята на Фани Попова-Мутафова

“Малката маркиза” разказва без грим

трагичния живот на писателката

“С дълбока благодарност отправяме мисъл към фюрера Адолф Хитлер - гениалния водач на нова Германия, който подобно на светеца - покровител на нашата войска - Георги Победоносец, се бори със злото в света, като го сразява навсякъде, където го намери, и който от висотата на Райхстага отправя към нашия народ думи, каквито никой чужд държавен глава не би ни казал...”

Знаете ли кой е авторът на тези редове? Те са от текст на Фани Попова-Мутафова, публикуван във “Вестник за жената” през 1941 г.

Писателката е титулувана като “първата дама на историческия роман”. Извисена е от поета Кирил Христов до “шеметен връх сред жените писателки”. Съпруга е на ерудита и писателя Чавдар Мутафов, който нежно я нарича “малката маркиза”.

“Малката маркиза” е заглавието и на документалния филм, който почитателите на романите на писателката ще могат да видят в рамките на кино-литературния фестивал “Синелибри” - на 23 и 26 октомври във Френския културен институт, на 28-и - в кино “Одеон”, и на 30 октомври - в Casa Libri.

Въпреки че е подпомогнат от НФЦ със субсидия за документален, филмът е обогатен с игрални епизоди, заснети на впечатляващи места в София.

Чрез подбрани цитати от творби на писателката и от нейни лични писма сложната й житейска и творческа съдба се разкрива по достъпен и ненатрапчив начин.

Фани Попова-Мутафова учи музика в Мюнхен през 1922-1923 г., но след завръщането си в България се отдава на писателството. То ще ѝ донесе слава, но и много мъка и трагизъм.

До 9 септември 1944 г.написва 35 книги, от които 28 са на историческа тематика. Но на 13 октомври 1944 г. е арестувана и наречена “най-ярко проявената фашистка писателка у нас”. Дори само тази квалификация е предостатъчна за смъртна присъда. Цяло чудо е, че не я разстрелват.

Народният съд проявява “милост” и я осъжда на 7 години строг тъмничен затвор, 10 хиляди лева глоба и лишаване от граждански права за 10 г.

Младата, но очевидно талантлива актриса Ирина Митева влиза в образа на Фани Попова-Мутафова - физическата ѝ прилика с писателката е удивителна. Разказвач е актьорът Васил Бинев, който увлекателно и уверено превежда зрителите през лабиринтите на миналите времена.

Епизодите с Бинев са заснети във величествената сграда на Съдебната палата, част от тях и в залата, в която през 1945 г. заседава 1-и състав на Народния съд.

Успешната реализация на филма се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов.

Продуцентът “Геополи филм” не е жалил средства и сили и предоставя компетентна помощ в обработването на важни за изобразителното въздействие архивни материали.

За да осигури историческата достоверност на филма, екипът си осигурява три консултантки: Катя Зографова, Дивна Гоцева и Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Зрителите ще бъдат впечатлени от камерата на Мартин Димитров, който е изградил стилен визуален портрет на историческата епоха и вълнуващи портрети на изпълнителите на общо 16-те актьорски епизодични роли и задачи.

По време на снимките продуцентът открива точното местоположение на гроба на писателката, потънал в забрава.

През септември 2021 г. “Малката маркиза” участва в състезателната програма на  4-ото издание на Международния фестивал за документално историческо кино - DOCK,  и е удостоен с приза  “Специална награда на историческата гилдия”,  която се връчва за първи път.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

“10 задължителни четива по мениджмънт в условия на криза”

“10 задължителни четива по мениджмънт в условия на криза”

Книгите се завръщат на площад Славейков в аудио празник по случай 24 май

Книгите се завръщат на площад Славейков в аудио празник по случай 24 май

“Един мъж” – най-силната творба на Ориана Фалачи

“Един мъж” – най-силната творба на Ориана Фалачи

СНИМКА Аукционна къща "Кристис"

Рисунка на Микеланджело продадена за над 23 милиона евро на търг

Софийската филхармония свири "Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов във Виена

Софийската филхармония свири "Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов във Виена

Изложбата предизвика голям интерес

Търново показва шедьоври на Дали и най-доброто от визуалното изкуство на XX век

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave