Защо френски булдог и бостънски териер често се бъркат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10292799 Защо френски булдог и бостънски териер често се бъркат Защо френски булдог и бостънски териер често се бъркат www.24chasa.bg
Френски булдог (вляво) и бостънски териер (вдясно)

Приликите на двете породи затрудняват дори ветеринарите, които често ги записват в паспортите само като „френски булдог“

През последните няколко години една от най-модерните породи за домашен любимец в България стана френският булдог. Много от т.нар. на жаргон „френчите“ обаче се оказват не галски, а презокеански от породата „бостънски териер“. Нищо, че дядото е един – достолепният английски булдог.

За френските булдози се знае много, те са изключително разпространени, но „американският джентълмен“ както го наричат е по-скоро непознат за широката публика. Първичните прилики на двете породи затрудняват дори мнозинството ветеринари, които не ги отличават или просто ги записват в паспортите като „френски булдог“. А разликите не са никак малки. Само трябва да бъдат открити.

Окраската при бостънския териер почти винаги е черно-бяла. При над 90% от случаите тя е отсечена с правилни черти разграничаващи една от друга зона на тялото – глава, тяло, опашка. Именно заради черно-бялото облекло, напомнящо фраковете на старите аристократи бостънците са наричани „джентълмени“.

Породата е селектирана в Бостън през втората половина на XIX век. Отглеждана е и във фабриките, където е използвана за ловене на плъхове. Именно тук идва една от големи разлики, по които да определите какво куче имате. Териерът е изключително бърз на къси разстояния и се изстрелва като куршум по движещ се обект. При френчите няма скорост и динамика на тичането, докато бостънците са наистина много eнергични в преследването на топки, котки или дребни животни. Не се учудвайте, ако ги пуснете на вилата или на разходка в полето и ви донесат полска мишка или малка птица. Инстинктът им на ловец е силно развит.

Друг сигурен белег за различаване на двете породи е скачането. Да накарате френски булдог да скача е трудна работа, докато бостънският териер е като на пружина, особено щом хареса някой. Повечето скачат с лекота над 50-60 сантиметра. Ако си играе с вас може десетки пъти да пружинира на задните си крака без да докосне земята.

Разликата в телосложението също може да бъде установена. Френските булдози са малко по-ниски, по-набити и трътлести, докато териерите по-високи, по-вталени, с по-издължени крака. Особено видно е при задните крака, които при териерите са направени за тичане и скачане, докато при булдозите, за да не отстъпват и крачка назад. Походката им е различна – едните пружинират, докато другите набиват крак. Тежест срещу лекота. Загледайте се!

Различия има в главите, които при френчитата са по-кръгли, сплескани и набръчкани, докато бостънците са по-квадратни, с малко бръчки на челюстите и имат по-остро носле. Френските уши са леко по-закръглени като на мече, докато американските остри и вертикални.

Казват, че бостънците миришат по-малко, но някои твърдят, че и Елвис Пресли е жив, така че всеки трябва да прецени сам. Често са агресивни към други кучета, което не се наблюдава при „французите“. Първите са по-емоционални – хем забавни и комедийни, хем обидчиви. Вторите по-спокойни и уравновесени. Бостънците имат склонност от време на време да лаят. При компаньоните на Мария Антоанета това е по-скоро рядкост. Общото между братовчедите е, че се привързват към семейството, обичат стопаните, гушливи са и особено харесват деца.

Раждането е проблемно при териерите, защото имат малък таз. Опасно е да не умрат при раждането. Във Великобритания при 90 % от бостънските териери се прилага цезарово сечение.

И двете породи не обичат екстремното време, което налага да ги пазате от лятната жега и зимния студ. Бостънецът има нужда от повече разходки и пространство да тича, което налага поне две по-дълги и динамични разходки на ден.

У нас Фейсбук групите „Френски булдог“ са много и имат десетки хиляди членове, докато бостънския териер се е събрал само в една с трицифрен брой последователи. Втори поглед във френските групи, обаче ще разкрие дълбокото и тайно проникване на бостънци във френските редици. Само се вгледайте!

Ако с тази статия съм породил съмнения може да използвате мобилни приложения (apps), които са леки и се инсталират за секунди. Качвате снимка на любимеца си (пробвайте с поне няколко) и ще ви даде какъв процент от каква порода е. Или с инструмента гугъл се пуснете в морето от снимки, за да сравнявате сами.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Джордж Буш - младши

Джордж Буш сбърка Украйна с Ирак

Статуетките "Оскар" СНИМКА: Ройтерс

Промениха правилата за наградите "Оскар"

Володимир Зеленски

Животът на Зеленски в комикс

Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал

Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал

WINBET с приятни бонус изненади за своите клиенти в новия WINBOX

WINBET с приятни бонус изненади за своите клиенти в новия WINBOX

Трейлърът на „Аватар 2“ разпали ентусиазма на китайската публика

Трейлърът на „Аватар 2“ разпали ентусиазма на китайската публика

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave