Човешкият мозък - най-фино настроената жива мрежа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10290156 Човешкият мозък - най-фино настроената жива мрежа Човешкият мозък - най-фино настроената жива мрежа www.24chasa.bg
Човешкият мозък - най-фино настроената жива мрежа

За великолепното явление в биологията пише Дейвид Игълман

ИК "Сиела" предлага още ценни съвети как да възпитаваме спокойни и уверени деца и пътеводител из лабиринта на живота от Веселина Седларска

Когато си мислим за човешкия мозък, си представяме орган с няколко ясно разграничени области. Този опростен модел обаче пропуска най-интересната част от дейността на мозъка, а именно сложните взаимодействия, които се образуват в микроскопичния космос на черепа ни. 

В новата си книга “Жива мрежа” (ИК “Сиела”), номинирана за наградата “Пулицър” през 2020 г., световноизвестният невробиолог Дейвид Игълман (“Мозъкът. Това си ти”) се заема с подробно изследване на същността на мозъка не в отделните му съставни елементи, а в начина, по който те се преустройват и променят, за да образуват една динамична жива мрежа.   Живата мрежа е това, което ни свързва със света около нас. Тя е саморегулираща се пластична система, но какви са нейните правила? 

Като нейни притежатели ние се впускаме в света и усвояваме всичко - поглъщаме жадно нашите местни езици, култури, моди и политики. А с всеки нов импулс, който мозъкът ни регистрира, нашата същност минимално се променя.  “Жива мрежа” е единствена по рода си книга, която изследва в детайли точно как се случва това. Дейвид Игълман разглежда живото свързване като “най-великолепното явление в биологията”, което позволява съществуването на паметта, интелекта и цивилизациите. 

Той предлага нова теория за значението на сънищата - един от най-големите научни въпроси без отговор, и задава още много любопитни въпроси. Възможно ли е човек да съществува с половин мозък? Какво става, ако човек загуби ръката си или оглушее? Защо Айнщайн е станал Айнщайн? Как успява мозъкът да асимилира света - затворен в тишина и тъмнина? В тази книга ще откриете смайващи медицински случаи, заболявания и научни казуси, описани увлекателно и достъпно за всеки читател, който иска да опознае сложния механизъм на съзнанието ни. 

Д-р Дейвид Игълман е невробиолог и автор на бестселъри. Той преподава мозъчна пластичност в Станфордския университет и е създател и водещ на номинираната за награда “Еми” телевизионна поредица “Мозъкът”. Игълман е и изпълнителен директор на Neosensory – компания, която създава следващото поколение хардуер за неврология.

Още предложения от ИК "Сиела"

18 ценни съвета как да възпитаме

спокойни и уверени деца

Важните уроци, които да предадем на децата си и кои са те ще научите от новото издание на знаковия труд “Всяко дете е герой” (ИК “Сиела”). Книгата на изтъкнатия детски педагог и семеен консултант е не просто ръководство с възпитателни практики, а верен спътник по пътя на родителството. Посветени на идеята да развият пълния потенциал на децата си, често родителите забелязват предимно пораженията - критикуват, наказват, изискват все повече и повече, като пропускат да виждат детските малки стъпки напред. Кои са уроците, на които трябва да се научат самите те, и как да ги предадат на своите деца?

Базирайки изследването си на интервюта с около 500 семейства, Стела Даскалова успява да даде отговор на тези въпроси в 18 ценни съвета, проследяващи пътя на всяко дете от момента на неговото раждане до тийнейджърска възраст.

Усещането за сигурност в най-ранна детска възраст е тясно свързано с умението да поддържаме здравословни и зрели взаимоотношения. С примери от собствената си практика авторката илюстрира как изграждането на вътрешния свят на човека започва именно в детството, когато родителите полагат основите на бъдещото ни самочувствие. От това зависи дали и как ще обичаме и какви ще бъдат страховете ни.

Засягайки наболели теми като отношенията на децата с технологиите, култа към оценките в училищна възраст, детската ревност, междуличностните конфликти в първите години, развода като преломно събитие във възпитанието на детето, изданието дава отговори на някои от най-честите въпроси, пред които се изправят родителите по пътя си.

С опита си като детски педагог и консултант Стела Даскалова предлага разумни и постижими практики, с чиято помощ да възпитаме и отгледаме спокойни, уверени и хармонични личности.

Защото у всяко дете живее герой, но за да се прояви, е нужно да го виждаме, да го подкрепяме, да му дадем свобода да се развива. Когато детето си повярва, може да надскочи и най-смелите си мечти. 

“Всяко дете е герой”  е не просто книга, тя е истински житейски приятел. Приятел, който ни хваща за ръка и ни води по пътя на родителството, разкривайки ни най-хубавата му страна. Учейки ни да се отърсим от страхове и предразсъдъци, да се отървем от остарели догми и клишета и да се вслушаме в собственото си сърце.

На пазара може да откриете нови издания и на другите две книги на Стела Даскалова – “Какво се случва с любовта” и “Всичко започва от детството”.

Стела Даскалова е дългогодишен лектор в “Училище за родители”. Автор и продуцент е на два документални филма с интервюта с деца, в които те разказват за свои отношения с родителите, за училището, приятелите си, мечтите си и любовта. Тя е и един от създателите на сдружение  “Успешни в България”.

Калейдоскоп от съдби,

животи и светове

Журналистът и писател Веселина Седларска ще зарадва читателите си с нов сборник с разкази. “Гладни сърца” (ИК “Сиела”) е пътеводител из лабиринта на живота. Страници, населени с истински истории, случили се с реални хора, търсещи смисъл, топлина и завършеност.

Малък сборник, населен с човешки истории, които изкривяват времето и пространството и ги превръщат в нещо друго - не във физични, а в човешки величини.

Седмична класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Явор Борисов и Красимир Куцупаров в ролите си

"Адиос, мучачос" в Сатирата - смях през сълзи

Меморандумът за сътрудничество при изграждането на опера в Пловдив е подписан.

Още се търси място за опера в Пловдив, но намериха пари за проектирането

Бившият министър на културата, известният скулптор Вежди Рашидов, ще отбележи 70-годишнина.

Вежди Рашидов: За 70-годишнината си правя "Жертвоприношение"

ВЕЖДИ РАШИДОВ

Филма „Вежди Рашидов на 70 години“ на Димитър Шарков пуска БНТ довечера

Почина знаменит композитор

Почина знаменит композитор

Открит бе Третият форум за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в областта на изкуството

Открит бе Третият форум за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в областта на изкуството

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber