Михалис Гарудис с юбилейна изложба в галерия "Арте"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10255265 Михалис Гарудис с юбилейна изложба в галерия "Арте" Михалис Гарудис с юбилейна изложба в галерия "Арте" www.24chasa.bg
Плакатът на изложбата на Михалис Гарудис СНИМКА: Галерия "Арте"

Художникът стана на 80 и малко отгоре, изложбата може да се види до 19 октомври

Защо се отложи с една година неговата планирана за 2020г. изложба е ясно за всички. За връстниците и приятелите е ясно също и защо именно в България той държи да отбележи тази своя привилегия – да прехвърли осем десетилетия и да се отправи е деветото, пише в словото си по повод изложбата в столичната галерия "Арте" (ул. "Бузлуджа" 31) известната изкуствоведка Ясиния Джурова. Тя се откри тази вечер (5.10.).

Дете на Беломорието, отрано сблъскало се с ужасите на гръцката гражданска война (1946-1949) и принудително емигрантство (Унгария, България) Михалис носи през целия си живот и изкуство драмата за собствената си идентичност. Не случайно в едно интервю, което взех от него споделя:

„По софийските павета си търся собствената младост. Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и присадя на другото“. 

Изложените платна в галерия "Арте" разкриват само част от житейския и творчески път на Михалис – от бохемството до драматизма на чужденеца във втората му родина – България, а по-късно и неговата собствена – Гърция.

Но не само това, те са продукт на изконните духовни маркери на неговата същност: от включването в картините му на конкретни образи от античността до камъчетата очертаващи се на дъното на морето, изхвърлените на брега дъски, пирони и счупени черупки от миди, органично влезли в композиционната структура на картините му чрез преплитане на похвати от чистата класическа живопис до колажа и обогатяваща се през годините релефна фактура на живописната повърхност.

В изложбата в галерия "Арте" са включени още два цикъла: „Маслини“ като продължител на една запомняща се от неговото начало картина (70-те години на XX век) омотана във въжета „Нике-Победата“ и „Пеперуди“, тези все по-рядко срещащи се в природата създания, които някога в нашето детство ни омайваха с цветовите съчетания на крилете си. В една от картините на Михалис те са с обгорели крила съвсем не случайно.

И ако тогава в ранните му години колажите от предмети, открити в морето и пясъка отдавахме на страстната му привързаност към морския риболов и свят, то днес, можем да кажем, че тази негова тематика и естетска живопис, извадена от наследството на гръцката античност и Византия, със своята образност и дух е част от драматизма на художника Михалис Гарудис, търсещ между две родини и два народа, носещи общи духовни корени, своята идентичност.

Този творчески изказ, примирил дихотомията на неговото съществуване в запомняща се изящна живопис, днес наричаме „стилът Михалис Гарудис“, този който кожем да видим в галерия "Арте".
Септември 2021 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Момент от спектакъла "Евгений Онегин"

Драматичната любов между Татяна и Онегин на 18 февруари в Софийската опера

За 40-годишния си юбилей "Оркестър без име" оживява на варненска сцена с неочакван финал

За 40-годишния си юбилей "Оркестър без име" оживява на варненска сцена с неочакван финал

Чудомировите героини на проба на костюмите 

Снимка: МДТ "Константин Кисимов"

Героите на Чудомир оживяват в спектакъла „Не сме от тях“ на търновска сцена

Досегашният директор на пловдивската опера доц. Нина Найденова отново е фаворит за поста
Снимка Архив

Двама се борят за директор на Пловдивската опера - сегашната шефка и баритон пред пенсия

СНИМКА: Община Добрич

Шести областен конкурс за рецитал "За да я има България" обяви община Добрич

Стоянка Мутафова “оживява” с холограма в Сатирата

Стоянка Мутафова “оживява” с холограма в Сатирата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber