Откриването на галерия "Вежди" почти спря движението по "Симеоновско шосе"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10244048 Откриването на галерия "Вежди" почти спря движението по "Симеоновско шосе" Откриването на галерия "Вежди" почти спря движението по "Симеоновско шосе" www.24chasa.bg
Галерия "Вежди" СНИМКА: Личен архив

Три часа продължи официалното откриване на най-новото арт пространство в София - галерия "Вежди" на ул. "Симеоновско шосе" 97к. Тя е в партера на кокетен блок недалеч от дома и ателието на твореца. Ще я познаете от пръв поглед, защото на фасадата е запазеният знак на Рашидов - неговият подпис.

Както винаги, бившият министър на културата, наредил десетки изложби, е вложил усета си за разполагане на творби и този път. В експозицията в продължение на няколко седмици ще могат да се видят 30 негови произведения - акварели, които той започна да рисува, когато лекарите му забраниха да работи с бронз заради заболяване на гърлото, но и пластики. При едно от посещенията в ателието му видяхме, че Рашидов е купил захвърлени духови инструменти от селско училище, чийто материал влага в новите си творби. Да припомним, че негови акварели бяха моментално разпродадени при изложба в галерия "Арте", а приходите бяха дарени на детската онкология.

Изкуствоведите са категорични: "Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите (една от най-трудните техники, която не търпи грешки - б.а), често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се съчетае силата на формите и играта на хармония на цветовете, но е оставено място и на въображението.

В скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност.

Творческата биография на Рашидов е богата. Включва изложби както у нас, така и в чужбина - Русия, Полша, Унгария, Испания, Италия, Франция, Германия, Белгия, Кувейт, Япония, Индия и др.

В навечерието на 70-годишнината си художникът издаде изключително луксозен албум с над свои 500 творби.

На 14 декември 2021 г. е неговата юбилейна годишнина, а той обещава на своите приятели и почитатели, че все повече време посвещава на изкуството.

Галерия "Вежди" е подарък за предстоящия му рожден от съпругата му д-р Снежана Бахарова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Холограма на любимата Лейла с лицето на актрисата Пламена Иванова

Деян Донков стана на холограма в "Камбаната"

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

В Камено не е скучно

В Камено не е скучно

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber