"168 часа": Историята на завещан от роднина от САЩ апартамент през 1978 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10239391 "168 часа": Историята на завещан от роднина от САЩ апартамент през 1978 г. "168 часа": Историята на завещан от роднина от САЩ апартамент през 1978 г. www.24chasa.bg
Като американски гражданин Георги Примов е участвал в мисии в Ирак и Афганистан като специалист по киберсигурност. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

При “невъзвращенеца”, изготвил завещанието, работил бащата на Богдана Карадочева

Цар Борис III реже лентата на първата частна железница,
построена от моя дядо, Асеновград - Крумово

Внукът участвал в мисии в Ирак и Афганистан като експерт по киберсигурност

Читател на "168 часа" се свърза с нас с разказ, че преди 1989 г. е узаконил и живял в получен чрез завещание апартамент в София от свой роднина от САЩ. След промените жилището по думите му се озовава от едни ръце в други, докато Георги Примов работи като експерт по киберсигурност във Вашингтон. През последните 30 години е наемал множество адвокати и всеки му обещавал, че най-накрая ще приключи сагата с наследството, но резултат няма. Оказва се, че е минал давностният срок и българинът не може да претендира за наследеното жилище.

Моята история е симптоматична за кардиналните различия в понятията законност и правов ред и тяхното тълкуване и прилагане преди и след промените от 1989 година.

Семейната сага, която ви разказвам, е достойна за филм с всички необходими елементи на реалната драма – наследство от далечен дядо от Америка като в приказките,

завещание със стойност на

музеен експонат

(с восъчни печати, подписи на видни държавници и т.н.), суперапетитен апартамент в самия географски център на София, узаконяване при комунистическото законодателство, ограничителни наредби, след това при настъпване на "демонокрадцията” поточното му прехвърляне с помощта на подкупени нотариуси и още по-корумпирани съдии, безспорно замесени в трибуквените силови групировки на деня. Имам около 150 оригинални документа, които показват цялостната хронология на този апартамент.

Историята започва някъде в далечната 1966 - 1968 година, когато на едно събиране на големия ни род в Асеновград се получи екзотична картичка от тогава загадъчната, далечна и мистериозна Венецуела. Там, с разкривения почерк на човек, напуснал отдавна България и живял дълго време в чужбина, и написано със стария правопис отпреди 9.9.1944 г. имаше топло послание до покойната ми баба от далечен сродник на семейството ни (първи братовчед на дядо ми по бащина линия – и двамата мои съименници).

Тук вметвам една скоба - аз съм от стар асеновградски род. Дядо ми е бил кмет на града в края на 20-те години на XX век и в мандата му е построена първата частна железница до село Крумово. Лично цар Борис III е ходил да реже лентата. Чувал съм, че двамата са били приятели и тази информация е потвърдена от Николай Хайтов.

Завещанието е подпечатано с червен печат от Държавния департамент на САЩ.
Завещанието е подпечатано с червен печат от Държавния департамент на САЩ.

Дядото от САЩ – също Георги Примов, пък е един от основателите на кожухарската промишленост в България. Преди около 30 години се бях запознал с Богдана Карадочева и когато чу фамилията ми, тя ми каза, че нейният баща е работил при моя далечен роднина.

Връщам се отново към дядото от САЩ. Той се изселва от България около 1957 г. Има спекулации, че е бил богат и

се е откупил,

за да не замине с еднопосочен билет за известните лагери

Установява се във Венецуела. Именно оттам пише картичката на баба ми, която е вдовица, тъй като дядо ми и негов братовчед са убити в засада през 1944 г., малко след установяването на комунистическото управление в Асеновград.

Какво се случва по-нататък и как наследникът установява, че жилището му е препродадено 4 пъти през 90-те години, през какви перипетии минава, четете ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Ефрем Ефремов говори в Аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Наследникът на Ефрем Каранфилов, Ефрем Ефремов - първи професор сред спортните журналисти

През 1949 г. Лолобриджида се омъжва за словенския лекар Милко Скофич, който става и кинопродуцент.

Джина Лолобриджида в люта битка за имущество срещу сина и внука си

Празнува проф. Стефан Габровски, който вярва, че без човечност нещо не достига да си истински добър лекар

Празнува проф. Стефан Габровски, който вярва, че без човечност нещо не достига да си истински добър лекар

Николай Василев събира за празника голямото си фирмено семейство

Николай Василев събира за празника голямото си фирмено семейство

За да стане BG министър, Иван Станчов се отказва от американското си гражданство

За да стане BG министър, Иван Станчов се отказва от американското си гражданство

Алексчето има много последователи в социалните мрежи.
СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА МОМИЧЕТО

Алексчето събра половин млн. последователи с клипове на танци и скечове

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber