Виктор Меламед: Очаквайте още книги!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10237689 Виктор Меламед: Очаквайте още книги! Виктор Меламед: Очаквайте още книги! www.24chasa.bg
Виктор Меламед на премиерата на книгата си разкази "Дива луна СНИМКА: Йордан Симеонов

Премиера на сборника му с разкази "Дива луна"

С рецитал на 7-годишната цигуларка Катерина Михайлова започна премиерата на новата книга на Виктор Меламед "Дива луна" (ИК "Сиела") в литературен клуб "Перото" при НДК в четвъртък (30.9.).

Поводът бе, че много от творбите на дипломата включват музикален мотив. На първия ред беше Иван Тодоров - редовен автор на "24 часа" и собственик на издателството.

"На любимия вестник "24 часа" с благодарност за приятелството". Обичам ви", написа г-н Меламед на титулната страница на томчето от 26 разказа. В словото си той не скри, че лично управителката на Вестникарска група "България" Венелина Гочева го е поощрила го с думите: "Ето ти една нова роля!"

На премиерата присъстваха Греди Асса - художник на книгата, Елена Вълчева - пиар експерт, журналистът Константин Каменаров, актьорите Силвия Лулчева и Васил Бинев, които прочетоха един прекрасен разказ от "Дива луна" - "Телефон на доверието".

Книгата представи литературният критик и драматург Юрий Дачев. Той каза, че любим автор на Меламед е О, Хенри, който казва: "Първо правило - пишете разкази, които ви харесват. Второ правило - няма!". 

"Виктор е верен на разказите, неизмислен, дискретен, от особена планета, деликатен и ненатрапчив. Разказите, които ни чакат, са неотделими от рисунките на Греди Асса. Той умее да оценява историите с лекота, да усеща случайностите, които определят всички тези животи и ги променят. Да се оглеждаме за случайноста!  Животът не е само черно-бяло, той е като дъга, търсете го в цялата му пълнота и пъстрота, както това се случа в "Дива луна", казва Юрий Дачев.

Художникът Греди Асса, който илюстрира и първата книга на Виктор Меламед "Сънища", призна, че този път му е било по-трудно, защото разказите са по-директни, съветват да се вглеждаме в улицата и показват истини, които много ще разберат.

Журналистът Константин Каменаров бе гост на премиерата.
Журналистът Константин Каменаров бе гост на премиерата. СНИМКА: Йордан Симeонов

Редакторката на томчето Веселина Седларска нарича Меламед "безхитростен разказвач".

А самият той обещава: "Харесва ми да пиша! Обещавам, че ще пиша още! Трета, четвърта книга... Знам, че е важно да се намери първото изречения - за мен то е лесно, по-трудно е следващото". Меламед благодари на Министерството на външните работи за програмата "Пишещи дипломати", благодарение на която излиза сборника "Дива луна". И сподели, че еврейско-арменския му произход го е направил по-любопитен към света, че е израстнал в любов в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Плакатът на изложбата

Изложбата "120 години Илия Бешков" пристига в София

Изложба показва историята на Месебрия под вода

Изложба показва историята на Месебрия под вода

Холограма на любимата Лейла с лицето на актрисата Пламена Иванова

Деян Донков стана на холограма в "Камбаната"

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

В Камено не е скучно

В Камено не е скучно

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber