25 разказа на Виктор Меламед, илюстрирани от Греди Асса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10211196 25 разказа на Виктор Меламед, илюстрирани от Греди Асса 25 разказа на Виктор Меламед, илюстрирани от Греди Асса www.24chasa.bg
25 разказа на Виктор Меламед, илюстрирани от Греди Асса

Премиерата на книгата “Дива луна” е

на 30 септември  в “Перото”

В края на месец август 2021 г. на българския пазар изгря луксозното издание на “Дива луна” - сборник с разкази от почетния консул на Кралство Тайланд и автор Виктор Меламед.

Премиерата на тези 25 разказа - пъстър калейдоскоп от герои, емоции, копнежи и съдби, ще се състои на 30 септември от 18, 30 ч в литературен клуб “Перото” (при НДК), като събитието е част от програмата на Държавния културен институт “Пишещите дипломати”.

Книгата ще представи актьорът и театровед Юрий Дачев, a в разговора ще се включи и авторът на илюстрациите, поместени в книгата – проф. Греди Асса.

А в света на тези истории ще ни пренесат великолепните актьори Силвия Лулчева и Васил Бинев.

Заповядайте, за да поговорим за копнежа - копнежа по нещо трудно за описване, по дивата луна, по онова, което кара сърцето ни да бие и ни помага всяка сутрин да ставаме и да продължаваме.

И много често това нещо е любовта в най-различни форми.

“Дива луна” (ИК “Сиела”) е сборник от разкази за богатството на живота. Фино и все пак категорично напомняне, че има “безброй начини да разкажеш една история”.

Любовта и изневярата. Радостта и тъгата. Фаталното закъснение. Иронията на случайностите. Това са темите на тези разкази и ако нещо ги прави още по-човешки от човешките им сюжети, то е, че авторът ги разказва, без да съди.

Веселина Седларска

Други предложения на ИК "Сиела"

Цената на думите

“Писатели и любовници - за изкуството да пишеш и цената на думите” - новият роман на Лили Кинг разказва интригуващата история на млада писателка (ИК “Сиела”). Роман медитация и обяснение в любов към литературата и силата на думите. Кейси Пийбоди се опитва да завърши първия си роман под тежестта на студентски дългове и скръбта по скорошната смърт на майка си.

Реални събития в “Пепел в снега”

“Пепел в снега” е базирана на реални събития за страховити престъпления и силата на човешкия дух (ИК “Сиела”).

Американската писателка от литовски произход Рута Сепетис завладя сърцата на българските читатели с романите “Сол при солта” и “Фонтани на мълчанието”. Номинираната за медала “Карнеги” авторка ще разкрие пред българските читатели и своята лична семейна история в романа “Пепел в снега”. Роман за едно мъчително пътешествие, проточило се над 10 години и на хиляди километри.

През 1940 година Съветският съюз окупира Литва, Латвия и Естония. Малко по-късно Кремъл изготвя списъци на хората, за които се смята, че са настроени срещу съветската държава, за да бъдат екзекутирани, хвърлени в затвора или пратени на заточение в Сибир. Първите депортации започват на 14 юни 1941 година.

Лина е петнайсетгодишно момиче - рисува, заяжда се с брат си, влюбва се силно. Докато една съдбовна нощ офицерите на чудовищната съветска военна полиция - НКВД, нахлуват в дома им и разбиват на парчета семейството и живота, който познава.

Баща ѝ, уважаваният ректор на университета в столицата Вилнюс, изчезва безследно, а Лина, майка ѝ и по-малкият ѝ брат са натъпкани във вагон за добитък заедно с други жертви, сред които адвокати, учители и лекари. По заповед на Сталин безкрайният влак поема на север, към Сибир. Пътешествието е бавно и мъчително, мнозина умират – убити от глад, изтощение или ликвидирани от безмилостните руснаци.

Лина намира утеха само в рисуването. С риск за живота си и въоръжена с парченца въглен, тя документира зловещите събития около себе си.

“Този исторически период ме засяга лично, тъй като баща ми е син на офицер от литовската армия. Както Йоана той успява да избяга със семейството си през Германия. След като напуска Литва, прекарва девет години в бежански лагери. Както Лина, някои от членовете на семейството му са депортирани или хвърлени в затвор“, разказва Сепетис, която предприема две дълги пътувания до Литва, докато пише романа. По време на престоя в бащината си родина авторката се среща със семейства, оцелели от депортациите, от ГУЛаг, психолози, историци и държавни представители. Много от ситуациите и събитията, описани в книгата, са разказани от очевидци или техните семейства.

Вдъхновена от семейството на Сепетис и техния сблъсък със сталинисткия режим, “Пепел в снега” разказва за страховити престъпления и силата на човешкия дух, за надеждата и за спасителната мощ на изкуството.

Класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Явор Борисов и Красимир Куцупаров в ролите си

"Адиос, мучачос" в Сатирата - смях през сълзи

Меморандумът за сътрудничество при изграждането на опера в Пловдив е подписан.

Още се търси място за опера в Пловдив, но намериха пари за проектирането

Бившият министър на културата, известният скулптор Вежди Рашидов, ще отбележи 70-годишнина.

Вежди Рашидов: За 70-годишнината си правя "Жертвоприношение"

ВЕЖДИ РАШИДОВ

Филма „Вежди Рашидов на 70 години“ на Димитър Шарков пуска БНТ довечера

Почина знаменит композитор

Почина знаменит композитор

Открит бе Третият форум за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в областта на изкуството

Открит бе Третият форум за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в областта на изкуството

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber