МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10201640 МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември www.24chasa.bg
МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември

Спокойствие и транс, екзалтация и изтощение, сън и реалност – с тази нова програма, наречена Goldberg Nights (по аналогия с прочутия цикъл вариации на Й. С. Бах), момчетата от Саксофонния квартет SIGNUM, сравнявани често с четиримата от Бийтълс, се впускат в една одисея от образи и звуци на 21 септември (вторник). Този път музикантите ще свирят заедно с един от най-екстравагантните пианисти на немската музикална сцена днес – пианистът Кай Шумахер, чиито солови изпълнения днес се превръщат в акт на чиста музикална алхимия. Очаква ни един истински инструментален театър, една наистина опияняваща смес от класика, авангард, джаз, техно и пост рок култура с музика от Й. С. Бах през Шуберт, Дебюси, Гершуин, Телониус Монк, Стив Райх, до музиката на немската супергрупа за електронна музика Moderat.

От 17:00 ч. на 21 септември, в рамките на фестивала, ще бъде открита и изложбата-конкурс за съвременни визуални изкуства „Пауза“. Домакин на събитието е Художествената галерия в Русе.

Гостуването на оркестъра на Българското национално радио на 22 септември (сряда), под диригентството на Маестро Марк Кадин, предлага репертоарна инвенция на тема „Рапсодии“ – с любими жанрови творби от В. Стоянов, Дебюси, Лист, Владигеров и Енеску.

Фестивалната програма продължава на 23 септември (четвъртък) с „Концерт без оркестър“ на френския пианист Люка Дебарг, лауреат на международния конкурс „Чайковски“ в Москва, който представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах до Скрябин.

Днес Люка е канен като изпълнител не само на рецитали, но и като солист на водещи оркестри в най-престижните зали по света, като тези на Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, Театъра на Шанз-Елизе и Парижката филхармония, Уигмор Хол и Роял Фестивал Хол в Лондон, Алте Опер във Франкфурт, Кьолнската филхармония, Сантъри Хол в Токио, концертните зали в Пекин, Шанхай, Тайпей, Сеул и разбира се, Голямата зала на консерваторията Чайковски в Москва, концертната зала на Марийнския театър в Санк Петербург и Карнеги Хол в Ню Йорк. Участва и в летните фестивали на Ла Руж д’Антерон и Вербие.

Младият музикант посвещава голяма част от времето си за композиране и вече е създал около 20 творби за соло пиано и камерна музика. Сред тях са Orpheo – Концертино за пиано, ударни и струнен оркестър, чиято премиера е направена от Кремерата Балтика и клавирно трио, създадено под патронажа на фондация Louis Vuitton в Париж. Като постоянен гост-артист на Кремерата Балтика, Люка получава поръчка за написването на камерна опера.

Ансамбловата музика в „Мартенски музикални дни“ продължава на 24 септември (петък) с участието на Струнен квартет „Фрош“ и по един естествен начин свързва неспокойната лирика на прочутия клавирен квинтет на Шуман с експресията на създадения почти век по-късно струнен квартет на Цемлински. Тази програма ще срещне фестивалната публика с изключително надарения млад български пианист Емануил Иванов, абсолютен победител от Международния конкурс „Феручо Бузони“ в Италия, чийто дебют на русенска сцена се очаква с голям интерес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

СНИМКА: АНТОН МАРКОВ

Пет са премиерните дати за представлението “Бурята” на Робърт Уилсън

СНИМКА: Pixabay

Филм по случай световния ден на балета

Софийската опера и балет ще отбележи 85 г. от рождението на Никола Гюзелев

Софийската опера и балет ще отбележи 85 г. от рождението на Никола Гюзелев

Софийската филхармония СНИМКА: Архив

Маестро Денис Ръсел Дейвис и виртуозният пианист Александър Улман гостуват на Софийската филхармония

Мюзикълът "Шрек"
Снимки: Софийска опера и балет

„Шрек“ отново на сцената на Софийската опера

Иван Вазов

Операта бележи 100 г. от рождението на Лазар Николов с "Чичовци" на Вазов

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber