Виенски музей представя изложба на Модиляни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10193639 Виенски музей представя изложба на Модиляни Виенски музей представя изложба на Модиляни www.24chasa.bg
Великите Пикасо и Модиляни
Великите Пикасо и Модиляни СНИМКА: Снимка: Архив

От днес до началото на януари австрийският музей "Албертина" представя изложбата "Модиляни. Революция на примитивизма". Изложбата, отбелязваща 100-годишнината от смъртта на художника, беше запланувана за 2020 г., но беше отложена заради ковид пандемията.

Роденият в Ливорно Амедео Модиляни, починал едва 35-годишен през 1920 г. в Париж, днес е един от най-скъпоструващите творци в света. Приживе художникът тъне в нищета, жизненият му път е белязан от удари на съдбата, употреба на наркотици и тежка болест. С помощта на изкуството си Модиляни успява да си плати наема и да си осигури прехраната.

Виенската експозиция включва 130 произведения от три континента, съчетани във впечатляваща ретроспектива. Представени са характерни творби от най-реномирани музеи и частни колекции от САЩ до Сингапур, от Великобритания до Русия. Особено място заемат творбите от музея "Пикасо" в Париж и от колекцията на Йонас Натер - най-големият меценат на Модиляни. Художникът е представен в кръга на авангардистите от времето, в което твори.

Изкуството на Модиляни се простира между древността и авангарда, от едра страна черпи вдъхновение от Ренесанса, от друга страна - от африканското, египетското, източноазиатското и гръцкото древни изкуства.

Особен акцент в експозицията на "Албертина" е поставен върху конфронтацията на Модиляни с древните извори на изкуството.

Произведенията му са съпоставени с произведения на Пикасо и други изявени творци от онова време, както и с артефакти от праисторически и извъневропейски световни култури.

Животът на Модиляни, който по здравословни причини изоставя скулптурата още на младини, е изключително драматичен: едва 11-годишен заболява тежко от плеврит, на 14 години се разболява от тиф, по-късно страда от хронична туберкулоза, която му коства живота. Два дни след смъртта му се самоубива и бременната в осми месец негова годеница, любима, муза и майка на дъщерята на художника, която остава без родители едва на година и половина.

Обвеяният с легенди живот на Модиляни и неговото художествено творчество заемат особено място в историята на изкуството, без да проправя път или да е предтеча, коментира Клаус Шрьодер, директор на музея "Албертина". Той е в центъра на живота в парижкия Монмартър, общува с големите творци на онова време и прави забележителни портрети на Пабло Пикасо, Константин Бранкузи и Диего Ривера, но остава незабелязан приживе.

Скандали за уж порнографските му актови произведения спъват успеха на художника. Модиляни си остава аутсайдер и единак, преследващ своя стил. Но всъщност с творчеството си хвърля мост между модерното изкуство и отдавна отминали епохи, което и до днес е актуален, ярък и изцяло индивидуален приносът му в историята на изкуството.

Изложбата е организирана с подкрепата на музея "Пикасо" в Париж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Община Берковица пусна снимка на лауреатите.

Елена Алексиева спечели наградата на името на Йордан Радичков

„Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens”

„Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens”

Първият за сезона балет – посветен на 90-годишнината на Петър Луканов

Първият за сезона балет – посветен на 90-годишнината на Петър Луканов

Изложба с картини на Никола Гюзелев за 85-ата годишнина от рождението му

Изложба с картини на Никола Гюзелев за 85-ата годишнина от рождението му

Пет поколения майки и дъщери търсят
по-добър живот

Пет поколения майки и дъщери търсят по-добър живот

Пада ограничението за 50% зрители в театъра и операта в Пловдив, ще влизат със сертификати

Пада ограничението за 50% зрители в театъра и операта в Пловдив, ще влизат със сертификати

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber