За риба с Цанко: Дебели заргани вървят от Шабла до Акра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10169047 За риба с Цанко: Дебели заргани вървят от Шабла до Акра За риба с Цанко: Дебели заргани вървят от Шабла до Акра www.24chasa.bg

Сафриди се самоубиват ритуално на плажа в Турция, причината - топлата вода

Студенолюбивият зарган явно не се влияе от топлата вода и почна да преследва стръвта. По 20-30 риби хващат най-упоритите за има-няма няколко часа. При това става дума за дебели.

Засега се лови на прозрачна полупотъваща бомбарда с метър и двайсет повод от 0,16 флуорокарбон и кукичка десетка с морски червей. Това обаче, както и сините бомбарди от същия вид, е евтиният вариант. По 2 лева за бройка.

Има маниаци, които ползват маркови бомбарди от 6, 7, 9 лева. Болката при тяхното скъсване обаче е доста голяма. Става дума за бомбарди, които са черни и имат различни по цвят ивици, които показват на каква дълбочина от дъното се водят. Но рибата понякога е на дъното, друг път в средния слой на водата, в трети - на повърхността, когато трябва да се ползва плаваща бомбарда.

Сензацията, че край Галата сафридът сам скача в лодките, за която писахме миналата събота, се оказа, че може да се наблюдава и у съседите. На плажа Гьочкун, на североизток от Истанбул, турците събират чували със сафрид, който излиза по пясъка на брега.

Според турския журналист Идрис Казгук явлението се дължи на резки температурни промени в черноморските води. Той твърди, че те се случват от години и на други места по черноморския бряг на Турция.

В момента край Варна градусите на водата са различни. Това накара Милен Велинов да призове към изследване на стойностите им от рибарите със сонари.

“Питам, защото на теория морският бриз би трябвало да загрява по-слабо морската вода пред Галата или Фичоза, отколкото вътре във Варненския залив. А и практическият ми опит потвърждава донякъде предположенията ми, защото, като плувам на централния плаж на Галата, водата преди няколко дни си беше направо хладна. А като ловя сафрид на вълнолома, констатирам, че рибите са топли, все едно са били в чаша горещ чай или в чорба. На Зеления фар пипнах водата - топла! С две думи, като осезание температурната разлика на водата около вълнолома и около Галата на юг от носа е шокираща. Затова се надявам да се отзоват ентусиасти със сонари, които просто да проверят показанията за температурата на водата на тези две места. Защото явно температурата е причина да има повече риба около Галата”, заключава Велинов. А всъщност наблюденията му съвпадат напълно с обясненията на турците за самоубиващия се сафрид.

През най-горещите дни на август и по българския бряг е имало явления като в Турция. Имало е случаи, когато високата температура изяжда кислорода във водата. Тогава рибите изплуват на повърхността, гърчейки се за повече кислород.

Беше шоу да се наблюдава как международният майстор по шах и известен преподавател по пиано Спиро Иванов се хвърля пред вълнолома, за да преследва изплувал на повърхността голям калкан. С голи ръце, естествено. Калкани преди години събираха с ръце и пред плажа на Балчик. Дори попчетата се хвърлят във въздуха в такава ситуация.

Излизането на рибите на брега обаче може да е лош знак. През 30-те години на миналия век във Варна са събирали хамсия с кошници по брега. Причината тогава е била голямо земетресение в Турция.

Тайнствен сом преследват рибари

Павлин Петков и Иван Петков, двама от най-известните столични риболовци, се отдадоха на преследването на мистериозен сом. Рибата вече няколко пъти къса такъмите им и още повече настървява ветераните.

“Набарахме го на едно от водоемчетата, което доскоро беше платено. Сега обаче е изоставено и там върлуват големи щуки от 5 кила нагоре. Бяхме хвърлили на рибка точно за такава риба. Нещо обаче издрънча, поведох го, но направо тръсна глава и си замина с куката”, обяснява Павлин.

Двамата учители са решили да търсят задължителна победа над коварния сом. Наш консултант ги съветва да пробват на голямо парче свински черен дроб. В нета има достатъчно видеоклипове от руснаци, които успешно ловят на грамадни късове дроб големи сомове. Номерът е стръвта да се опакова добре и да се държи на няколко грамадни куки, за да стои на място.

На двамата въдичари им минават и скверни мисли да купят от супера няколко печени пилета и да ги пробват за стръв. Те са търсили около водоема водна змия, защото знаят, че закачена на куката и пусната да се гърчи във водата, задължително ще привлече апетита на сома. Като доказателство двамата сочат, че със закачен за гърба жив зарган в Италия ловят риба тон.

“Веднъж на Дуранкулак ударих сом, който бе над 50 кила. Съжалих въобще, че го засякох. Скъса 0,40 като нишка от стъклен памук. По принцип голям сом трудно може да се извади без лодка и дълго преследване. Майсторите накрая бъркат с ръкавици в устата на сома, за да го хванат за хрилете и да го изтеглят в лодката”, въздъхва Павлин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

СНИМКА: Pixabay

Жена в Ирак роди шестзнаци

И кучето е част от двойката влюбени

Испански съд даде съвместно попечителство върху куче на разделени партньори

Зузибини Тунзи една от последните “Мис Вселена 2019”. СНИМКА: РОЙТЕРС

ОАЕ за първи път излъчи участничка в конкурса "Мис Вселена"

HUAWEI nova 9 е голямата награда в локалното издание на NEXT-IMAGE Awards 2021

HUAWEI nova 9 е голямата награда в локалното издание на NEXT-IMAGE Awards 2021

Съпругата на емира на Дубай шейх Мохамед бин ал Мактум - принцеса Хая, избяга в Англия с децата си.

Да те хакнат по време на развод

"Черното пени"   Снимка: Ройтерс

Продават на търг първата в света пощенска марка, струва над 8 млн. долара

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber