Пътеписи от душата на Източните Родопи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10151823 Пътеписи от душата на Източните Родопи Пътеписи от душата на Източните Родопи www.24chasa.bg
Пътеписи от душата на Източните Родопи

В книгата на Иво Георгиев има 21 истории и 150 цветни фотографии

Още от ИК "Сиела"

Ново издание на класически трилър на Патриша Хайсмит "Дълбока вода"

"Торта в небето" на Джани Родари

Редица туристи, пътешественици, фотографи и откриватели попадат под омайващото влияние на Родопите - родната планина, която сякаш никога не може да бъде напълно опозната. По нейните неутъпкани пътеки повежда и “Мистичните Родопи” от пътешественика Иво Георгиев - богато илюстриран с цветни фотографии пътепис, който “разголва” душата на това божествено кътче (ИК “Сиела”).

От Шан кая през неразгаданите скали край Дъждовница до тайнствения саркофаг край Душка – в тази книга няма да откриете само напътствия как да достигнете едно или друго място, но и най-съкровените ѝ извивки и усойни долини.

Пътуването на Иво Георгиев е бавно, понякога дори летаргично, наситено с картини, истински хора, върхове, спомени и мечти. Неговата красота се крие не в изреждането на факти, които могат да бъдат открити във всеки един пътеводител, а в преживяването на всяка гледка, по детски възторженото клатушкане по моста на думите, с които авторът разказва за своите приключения.

Със своите 150 цветни фотографии изданието успява да улови пайзажи, закл*инания, свещенодействия, езически ритуали, останали и до днес.

“Мистичните Родопи” е книга родопис. Пътешествие, което пресъздава магията на планината, подслонила вярвания и култури, които са се наслагвали, диплели, преплитали една в друга.

Иво Георгиев е автор на две стихосбирки и на албума с авторски песни – „ГрАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”, с който става лауреат на националната среща “Поетични струни” в Харманли.

Автор е и на сборниците с разкази “Исус ми прати SMS” и “Дневникът на кралския гъделичкар”, както и на романа “Уроборос”.

През 2017 г. неговият разказ Arda longa, vita brevis е включен в представителната антология на българския разказ на арабски - “В началото беше епилогът”, със съставител поета и преводач Хайри Хамдан.

От няколко години поддържа личен блог iv0georgiev. blogspot.com със свои статии, снимки, отзиви за книги, пътеписи от Родопите.

***

Ново издание на класически трилър на

Патриша Хайсмит "Дълбока вода"

Заможен мъж, който търпи любовниците на жена си, за да запази брака си, става основен заподозрян, когато един от тях изчезва, в трилъра “Дълбока вода” на Патриша Хайсмит (ИК “Сиела”). Класическият психологически трилър е разказ за двама съпрузи на прага на раздялата.

Първият роман на Хайсмит - “Непознати във влака”, става основа за хитовата филмова адаптация на Алфред Хичкок. Друг неин роман - “Талантливият мистър Рипли” , е екранизиран от Антъни Мингела с участието на Мат Деймън.

“Дълбока вода” - вторият роман на Хайсмит, получава похвалите на критиката за тънката психологизация на героите си и е екранизиран няколко пъти. Нов филм с участието на Бен Афлек и Ана де Армас в главните роли е планиран за премиера по кината през 2022 г. Негов режисьор е култовият Ейдриън Лайн, познат със скандални филми като “Девет седмици и половина”, “Фатално привличане” и “Лолита”.

Вик Ван Алън от три години спи в гаража си. Това е по-скоро удобство обаче – там той може да се буди през нощта и да се движи спокойно, без да се притеснява, че пречи на жена си Мелинда. Там са и неговите книги, хороскопите му, всичките му вълнуващи експерименти, които занимават любознателния му ум.

Първият път, когато Вик се нанася в гаража, е, когато Мелинда се залавя с първия си любовник. След като аферата приключва, Мелинда не моли съпруга си да се върне... и той не пожелава. Нещата обаче далеч не са трагични и Вик не страда особено. Любовта между него и Мелинда може да си е отишла, но удобствата на брака допадат и на двама им. Дъщеря им няма да расте в разбито семейство, хорските езици няма да обсъждат развода им. Ако това означава Мелинда да води вкъщи различни любовници, нека така да бъде.

Само да не бяха толкова глупави и самодоволни... За да се отърве от последното особено досадно попълнение в колекцията на жена си, Вик на шега му казва, че е отговорен за убийството на един от предните ѝ любовници. Случаят е останал неразрешен, извършителят никога не е хванат, колко му е идиотът да повярва във вината на Вик...

Ала слуховете и подозренията пътуват със собствена скорост. А скоро нещата излизат извън контрол... Колко дълбока може да бъде тихата вода?

Патриша Хайсмит е най-смъртоносният екзистенциалист на криминалната литература. Тя едновременно ни кара да се подсмихваме несъзнателно... и да ни побиват тръпки. Бостън Глоуб

* * * 

За силата на детското въображение

“Торта в небето” е роман от италианския майстор на приказките Джани Родари (ИК “Сиела”). В една пролетна утрин в краен квартал на Рим се появява неидентифициран летящ обект. Той очевидно е летяща чиния! Възрастните са безпомощни. Само двете деца могат да стигнат до дъното на летящата мистерия... която се оказва нещо далеч по-неочаквано (и сладко!), отколкото някой си е представял.

Чудесни са илюстрациите на Киара Балиони.

Класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Холограма на любимата Лейла с лицето на актрисата Пламена Иванова

Деян Донков стана на холограма в "Камбаната"

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

Журналист написа книга за жената-шофьор и мъжа-домакиня

В Камено не е скучно

В Камено не е скучно

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber