Рибари чистят каналите на Ченгене скеле, археолози откриха там венецианско стъкло

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10140041 Рибари чистят каналите на Ченгене скеле, археолози откриха там венецианско стъкло Рибари чистят каналите на Ченгене скеле, археолози откриха там венецианско стъкло www.24chasa.bg
Не е далече времето, когато по каналите на Ченгене скеле ще плават лодки с туристи.
Не е далече времето, когато по каналите на Ченгене скеле ще плават лодки с туристи.

Община Бургас организира екоакция и подводни проучвания

От 1995 г. селището е защитена местност заради хабитата на редки видове птици

Рибарите на Ченгене скеле ще ловят и боклуци в каналите на селището. Такава екоакция по инициатива на община Бургас ще продължи до края на септември.

Целта е селището на 20 км южно от Бургас да се почисти и да стане по-приветливо за посетителите. До Ченгенето
предстои
да тръгне
и ново корабче
от Бургас, което ще увеличи потока от туристи.

Екоакцията е наречена “Риболов на отпадъци”, като идеята е всеки рибар да извади от морето колкото е възможно повече боклук. Изхвърлянето му ще става в специален контейнер. Рибарите с най-богат “улов” ще получат ваучери за ловно-рибарски магазин.

Инициативата е част от проекта “Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив”, който се изпълнява в партньорство с фондация “Шанс за децата и природата на България”, както и с The Blue Army от Исландия.

Финансирането му е по програма “Опазване на околната среда и климатични промени”.

С дейностите по проекта се целят подобряване на екологичния статус на Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване на морските отпадъци.

Продължителността на проекта е 14 месеца. Освен почиставенe на рибарското селище екомерките включват и закупуване на специални
устройства за
премахване на
плаващи боклуци
на пристанищата в Бургас, Крайморие и Сарафово, ограничаване използването на пластмасови прибори, почистване на морското дъно на различни места в залива, включително и образователни кампании за превенция на замърсяването на морето.

Преди месец при две от акциите водолазите от центъра “Приятели на морето” извадиха купища боклуци от морското дъно около моста на Бургас и бреговете на остров Света Анастасия. Сред улова имаше и джиесеми, които туристите използват да запечатат красиви мигове от посещението на тези места.

На Ченгенето обаче се очаква по-богат урожай, тъй като
двата канала
не са били
чистени досега,
а през годините са трупани много боклуци.

Уникалното селище съществува от 1970 г., след като рибарите са прогонени от пристанището в Бургас заради разширяването му. Оттогава то постоянно се разраства, като по-голямата част от обитателите му са постоянно живеещи там.

През 1995 г. Ченгенето е обявено за защитена местност заради хабитата на редки видове птици, включени в Червената книга на България и в списъка на застрашените видове в Европа. Тази година общината го облагороди с инфраструктура и го превърна в туристическа дестинации с етнографски комплекс, показващ в детайли рибарския бит.

Междувременно археологическият музей в Бургас изложи близо 2 хил. фрагмента от чаши, кани и други изящни съдове, открити при подводните проучвания на залива Ченгене скеле.

Те са включени в експозицията “Стъкленото съкровище от Черно море”. Според ръководителя на подводните проучвания д-р Найден Прахов
впечатляващата
находка няма
аналог
на Черноморието и Балканския полуостров. Вероятно съдовете са венецианско производство от XVI-XVII век.

“Тази находка е свидетелство за ранен внос на луксозни стоки в Османската империя, за което досега имаше много малко информация. Най-вероятно съдовете са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция”, обясни проф. Прахов.

Подводните проучвания в залива на Ченгене са финансирани от общината и се провеждат за втора поредна година от Регионалния исторически музей, НИМ и Центъра по подводна археология в Созопол.
“Находките са изключително впечатляващи. Подкрепата ни за работата на археолозите тук ще продължи”, заяви зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Откриха реликви в древни гробници в Пекин

Откриха реликви в древни гробници в Пекин

Цветът на 2022-а насърчава личната изобретателност и креативност (Видео)

Цветът на 2022-а насърчава личната изобретателност и креативност (Видео)

Баби изпращат на децата си зад граница кисело зеле, сланина, подправки за Коледа.

Кисело зеле в колет лети от Пловдив за Париж

Перегрин разследва убийства в средата на 60-те години в Мелбърн.

Племенницата на мис Фишър наследява не само богатството, но и занаята - става детектив

Автопортрет на Рембранд от 1629 г. СНИМКА: Уикипедия

Скрита скица е намерена под картината "Нощна стража" на Рембранд

Конкурс за красота на камили. Снимка: Архив

Десетки камили бяха спрени от участие в конкурс за красота в Саудитска Арабия заради ботокс

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber