За риба с Цанко: Сафриди скачат в лодките край Галата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10122565 За риба с Цанко: Сафриди скачат в лодките край Галата За риба с Цанко: Сафриди скачат в лодките край Галата www.24chasa.bg

Хората ги ловят с чепарета по плажовете

Царят на буната на Ной бай Георги вади платерина.
Царят на буната на Ной бай Георги вади платерина.

Рекордната на сафриди 2021-а продължава. От юни насам по целия ни бряг гъмжи от тази риба. Подобно изобилие е имало за последен път през 60-те години на миналия век, твърдят риболовни ветерани.

Рибар виси за илария на варненския плаж.
Рибар виси за илария на варненския плаж.

Старец се похвали, че сафриди направо скачали в лодката му. “Май се появиха делфини наблизо или отдолу ги натиснаха големи лефери и циганки и няколко риби паднаха директно в лодката, докато ловях. Такова нещо съм виждал само по телевизията”, каза той. В сряда бе хванал 10 килограма пред плаж Фичоза до Варна. Рибата бе разграбена за минути от съседите му в квартал “Чайка” по 6 лева за килограм.

Есенно време сафридите могат да дойдат до самия пясък на плажа. Достатъчна е една въдица с едно чепаре с 10 куки и замятане. Често се хващат по 10 риби наведнъж. Само лек полъх на вятъра обаче може да измести пасажа навътре в морето, за голямо разочарование на замятащите. Тези дни на Офицерския плаж във Варна хората буквално плуваха между сафридите. Досега подобно нещо се бе случвало само с пасажи от хамсия.

В момента продължава манията по търсене на най-удачните чепарета. Постоянно се появяват нови и нови майстори, които работят денонощно за големия улов. Преди десетилетия чепаретата бяха правени задължително от перушина от черно бърне. Понякога рибите кълвяха на синьо перо от гларус. После започна добавянето на нишки от сребърно ламе, а в момента се ползват какви ли не материали. От цена 1,50 лева за чепаре с 10 куки в момента се искат 15 лева за чепаре, което е само с лак, но работи перфектно при клатене нощно време в светещо петно от фенер във водата. От 7 до 10 лева вървят чепарета със светещи нишки, които обаче често се оказват най-обикновени изделия.

По принцип е най-добре да се ползват куки с различни перушини и да се гледа на коя от тях кълве сафридът. На зелено, черно, розово, жълто, тиквено или червено. Хамсията обича най-вече синия цвят, а карагьозът налита най-много на тиквен. За чернокопа и паламуда са задължителни и сега черните пера, към които може да се добавят всякакви ламета и цветове. Голяма сензация този сезон са чепаретата със силиконови скариди. Някои ловят дори на желирани бонбони, които имитират калмарчета или скариди и червеи.

Пред Маслен нос продължава гъмжилото от сафрид, което е предизвикало появата на големи лефери и на циганки. На юг тръгна и уловът на морски кефал в устието на реките. Успех има на пружина с хляб във Велека, Дяволската река и Караагач.

На север от Емине пак царства сафридът. Все още чернокопчетата са дребни и отиват на сафридените чепарета. Опитите на вълнолома и на Морската гара за улов на филе от сафрид са неуспешни. Пред Камчия обаче лодкар набара на рапала ято от лефери над 500 грама.

Продължава настъплението на заргана. Дори на юг от Бургас, където се лови най-вече през есента, има уловени по 100 заргана от ранна сутрин до обяд. Слуката обаче спохожда само ако човек набара пасажа, защото масовите риби ги няма. Има отделни успехи и на Агалината, където са се появили големи риби.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Съпругата на емира на Дубай шейх Мохамед бин ал Мактум - принцеса Хая, избяга в Англия с децата си.

Да те хакнат по време на развод

Защо котките спят по 16 часа на ден?

Защо котките спят по 16 часа на ден?

"Черното пени"   Снимка: Ройтерс

Продават на търг първата в света пощенска марка, струва над 8 млн. долара

Щур експеримент заведе двама на околосветско пътешествие

Щур експеримент заведе двама на околосветско пътешествие

„Дюн“ излезе на екран в Китай

„Дюн“ излезе на екран в Китай

СНИМКА: Pixabay

Италианците изяждат средно по над 23 килограма паста годишно

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber