Представят „Вълшебната флейта“ за първи път под звездното небе на Царевец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10108115 Представят „Вълшебната флейта“ за първи път под звездното небе на Царевец Представят „Вълшебната флейта“ за първи път под звездното небе на Царевец www.24chasa.bg
Момент от спектакъла, който ще се играе на  26 август
Момент от спектакъла, който ще се играе на 26 август

На 26 август за първи път под звездното лятно небе на крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде представена операта „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Спектакълът на Варненската опера е седмото заглавие от афиша на VI Летен фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете“, информират организаторите.

"Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт. Писана е в годината на неговата смърт – 1791. Операта е в две действия, в популярната по онова време форма зингшпил, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Волфганг Амадеус.

Премиерата е на 30 септември в извънградския „Freihaus Theater”, а самият Моцарт дирижира оркестъра.

Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър от 1971 г. с изпратените в Космоса записи, представящи културното разнообразие на Земята.

Режисьор на спектакъла на Варненската опера е румънецът Антониу Замфир, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а диригент ще е Стефан Бояджиев.

В ролята на Памина на Царевец ще излезе великотърновската оперна певица и солистка на Варненската опера Мария Павлова. Тамино ще е Георги Султанов, Царицата на нощта - Пламена Гиргинова, Папагено - Иво Йорданов, Зарасто ще е Гео Чобанов, а Папагена - Лилия Илиева. В спектакъла ще участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна.
След края на спектакъла, като подарък за зрителите, ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Фестивал „Сцена на вековете“ 2021 продължава на 26 август с още един спектакъл на Варненската опера - мюзикъла „Човекът от Ла Манча“. На 4 септември на Царевец ще е спектакълът „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера, а финал на сезона ще постави Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.

Летен фестивал „Сцена на вековете“ е най-успешният и дългогодишен културен проект на Община Велико Търново, който се реализира с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

СНИМКА: АНТОН МАРКОВ

Пет са премиерните дати за представлението “Бурята” на Робърт Уилсън

СНИМКА: Pixabay

Филм по случай световния ден на балета

Софийската опера и балет ще отбележи 85 г. от рождението на Никола Гюзелев

Софийската опера и балет ще отбележи 85 г. от рождението на Никола Гюзелев

Софийската филхармония СНИМКА: Архив

Маестро Денис Ръсел Дейвис и виртуозният пианист Александър Улман гостуват на Софийската филхармония

Мюзикълът "Шрек"
Снимки: Софийска опера и балет

„Шрек“ отново на сцената на Софийската опера

Иван Вазов

Операта бележи 100 г. от рождението на Лазар Николов с "Чичовци" на Вазов

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber