Доротея Тончева празнува юбилей с внука Асен-Теодор Тапио Вуоринен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10081640 Доротея Тончева празнува юбилей с внука Асен-Теодор Тапио Вуоринен Доротея Тончева празнува юбилей с внука Асен-Теодор Тапио Вуоринен www.24chasa.bg
Доротея Тончева и Стефан Цанев се радват един на друг...

Актрисата и Стефан Цанев

Доротея Тончева (Нона) и Стефан Данаилов (поручик Балчев) във филма на Гриша Островски “Нона”
Доротея Тончева (Нона) и Стефан Данаилов (поручик Балчев) във филма на Гриша Островски “Нона”

живеят един живот вече 44 г.

Утре, неделя, 15 август 2021 г. Доротея Тончева празнува юбилей.

Ако бяхме във времето преди 1989 г., държавата щеше да ѝ връчи медал или орден и сигурно щеше да я обяви за народна артистка. Тя става заслужила през 1980 г. и оттогава до 1988 г., когато званията “заслужил” и “народен” са премахнати, все я забравят.

“Мен званията не са ме блазнили, любовта на публиката ми е достатъчна награда”, коментира актрисата.

Около масата в къщата им в Балчик ще седнат рожденичката, Стефан Цанев и най-малката дъщеря Яна със съпруа си финландеца Юсси. Но най-важният ще бъде Асен-Теодор Тапио Вуоринен - осеммесечният син на Яна. Тук го наричат Царя - от цар Асен.

Поздравленията от другите три дъщери ще са виртуални - Евгения от Москва, Анна от Рим и Ирина от Лондон.

“Щастливи сме, че децата ни се търсят, поддържат връзка, гостуват си, при нас идват всяка година - кога поотделно, кога вкупом всичките, пък и ние ги обикаляме”, каза ми преди време Доротея.

После пандемията промени много неща, но никакъв вирус не може да разруши здравите връзки в това семейство. Доротея и Стефан са заедно вече 44 години.

Ако я попитате как толкова време съжителстват два зодиакални лъва, каквито са двамата със Стефан Цанев, тя ще ви отговори така:

“Какво по-нормално

от това да

съжителстват

лъв и лъвица?

Горко на другите зверове наоколо”.

“Откъде идва този първоначален повик: “Пей!”, “Пиши!”, “Свири!”, “Играй!”, или “Рисувай!”? Кой те отбива от широкия отъпкан път, по който крачи множеството, и те залутва по стръмната, тясна и криволичеща, осеяна с цветя и тръни, пътечка към самотния връх на изкуството?”

Така с реплика от пиесата на Стефан “Цигуларката на Бога” Доротея отговаря на въпроса как се е родила любовта ѝ към театъра, кой е запалил огъня на таланта ѝ.

И допълва: “На мен може би моята баба ми е казала: “Играй!”. Тя беше възторжена театрална самодейка.

Не знаем дали цигуларката от пиесата ще се приближи до Бога, но е сигурно, че актрисата Доротея Тончева е целуната от Бога!

Нейният талант цъфти в компанията на артистичното поколение: Невена Коканова, Цветана Манева, Катя Паскалева, Виолета Гиндева, Виолета Донева...

Доротея признава, че страстта ѝ е еднаква и към добрия театър, и към доброто кино. “Техниката на двете лицедействия е различна, но и в двете изкуства се изисква духовно всеотдаване”, уточнява актрисата.

Доротея Тончева е родена в Силистра. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски и по тогавашните правила на разпределение в провинцията я пращат в Кюстендил. После е в театър “София” и Сатирата, а през 1997 г. се издига до директор на театъра, кръстен на столицата ни.

Още е студентка във ВИТИЗ, когато Захари Жандов я избира за ролята на Рада във филма си “Шибил” по едноименния разказ на класика Йордан Йовков.

Рада е красавицата, която с хубост и дързост влиза в сърцето на хайдутина и от разбойник го превръща във влюбен мъж, който иска да се промени.

Във филма

Доротея изглежда

като ефирна,

играта ѝ показва, че в българското кино се е появила актриса с рядък талант.

Предполагам, че добруджанският й корен на Доротея Тончева е накарал режисьора Гриша Островски да я ангажира за главната роля в “Нона”, заснет по романа “Чифликът край границата” и по мотиви от други произведения на Йовков.

Може би не всички знаят, че като млад писателят е бил влюбен в младата и красива Дора Габе. Двамата се запознават през лятото на 1906 г., когато Йовков е учител в с. Долен извор - съседно село на Харманлък, където пък е родена Дора Габе. Тя току-що се е върнала от Гренобъл с диплома по френски език. Смайващо красива, облечена с моден тоалет от Швейцария, Дора сама ходи с кабриолет до границата да получи писмата си.

Силно свенлив, Йовков не намира кураж да разкрие чувствата си към нея. Но когато пише романа си “Чифликът край границата”, той вгражда много от чертите на Дора Габе в образа на главната героиня Нона, пресъздадена от Доротея Тончева.

Във филма виждаме как от Женева в чифлика на баща си се завръща хубавата Нона. Всички се влюбват в нея, а тя - в напетия граничен офицер, яздещ бял кон, поручик Галчев. В ролята, естествено, е Стефан Данаилов. На финала той е убит от разбунтували се селяни, а Нона се самоубива.

Доротея и Ламбо се

снимат заедно в 7

филми и тв сериали

Какво е да си партньор на най-големия чаровник на българското кино? “За мен е било важно, че Стефан Данаилов е талантлив и перфектен професионалист. Чарът остава за публиката”, отговаря Доротея.

Ламбо бил много харесван от онази баба, “възторжена самодейка”, за която стана дума по-горе. Когато Доротея се омъжва за първи път, бабата много се зарадвала заради “онуй хубавото момче”. Мислела си за Ламбо.

Когато разбира, че внучката ѝ се е развела, бабата казва: “Тази мръсница да не я виждам повече. Защо остави “онуй хубавото момче”?

“Черните ангели” е филмът на Въло Радев, който носи може би най-много слава на Доротея. Тя го нарича знаков за всичките шестима актьори, изиграли главните роли.

Имаше време, когато някои актьори се отказаха от героите си в “комунистическите филми”. Тогава попитах и Доротея дали и тя се отказва от ролята си в “Черните ангели”. “Как ще се откажа от нещо, което съм създала? Все едно да се откажа от детето си. Историческите събития са едно, художествените произведение - съвсем друго” , емоционално отговори актрисата.

След кастинг тя е определена за ролята на Катина, а неин прототип е самата Митка Гръбчева - върла партизанка и участничка в комунистическите бойни групи, извършвали убийства в столицата.

Гръбчева обаче гледа пробните снимки и харесва повече Виолета Гиндева. И отсича:

“Ето това момиче

ще бъде аз!”

“Валя Гиндева си беше хубавелка, носеше атракция в себе си”, връща се в спомените си Доротея Тончева.

Обаче като чува за желанието на Гръбчева, Гиндева се заинатява и не иска да е в тази роля. Иска си Искра.

С много такт и внимание Въло Радев успява да тушира напрежението, но не прави никакви размествания на героите си. После Митка Гръбчева остава доволна от това как Доротея “извела нейния образ”.

В крайна сметка всичките “черни ангели” са убити. Катина на Доротея Тончева пада простреляна на стълбите в Съдебната палата. На актрисата ѝ става тъжно, че филмът свършва и трябва да се раздели с колегите си, и го избива на плач. Въло Радев ѝ казва: “Моля те, недей да ревеш още горе на стълбите. Чакай да те гръмнем, да паднеш и на финала реви.”

Доротея Тончева се снима в над 50 филми и сериали. В последните години обаче киното забрави тази уникална актриса.

Тя признава, че страда от това, но философски обобщава: “Новото кино си има своите нови актьори. Това е нещо естествено”.

“Какво е да си съпруга на един от най-големите български драматурзи, какъвто е Стефан Цанев? Потискащо ли е, или е вдъхновяващо? А може би емоцията е друга?”

“Да, емоцията е друга - казва Доротея. - Ние двамата живеем един живот. Нямаме други интереси извън изкуството. Нямаме съперничество, нито завист - Стефан не се прави на актьор, аз не мога да напиша два реда. Радваме се един на друг...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ

Христо Мутафчиев в красива песен на Стенли и Любо Киров за възрастните актьори

Пол Маккартни
Снимка: Уикипедия

Пол Маккартни спрял да дава автографи

Алек Болдуин СНИМКА: Ройтерс

Отложиха филм с Алек Болдуин заради трагичния инцидент (ВИДЕО)

Ива Дойчинова на миналогодишната церемония на кампанията "Будител на годината"
СНИМКА: БНР

Десетима финалисти на финала на кампанията "Будител на годината"

Леонид Илич Брежнев

По 1500 лв. взема “Герой на НРБ” , Живков е 2 пъти

Николай Вълканов вярва, че всичко най-добро, което може да се случи на един човек, се случва и на него

Николай Вълканов вярва, че всичко най-добро, което може да се случи на един човек, се случва и на него

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber