"168 часа": Владимир - галеникът на династията Живкови

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10030447 "168 часа": Владимир - галеникът на династията Живкови "168 часа": Владимир - галеникът на династията Живкови www.24chasa.bg
Владимир Живков (в средата) с Тодор Славков (вляво от него) и роднини на погребението на Иван Славков през 2011 г.
Владимир Живков (в средата) с Тодор Славков (вляво от него) и роднини на погребението на Иван Славков през 2011 г.

След смъртта на сестра му ДС го взема на отчет и дълго крие данните от баща му

Живеел в сянката на известните си роднини

След смъртта на сестра си през юли 1981 г. Владимир Живков, който си отиде точно 40 години след нея, е взет на отчет в Държавна сигурност. За разлика от всички почести и внимание, на които е свикнал преди 1989 г., на 21 юли т.г. синът на бившия Първи си замина тихо, без много шум.

До баща му обаче в началото не достига цялата информация от ДС. В първите няколко месеца Тодор

Живков бил сломен от загубата на дъщеря си и не искали да го безпокоят. Горе-долу в този период се пренесъл да живее и в резиденцията в Банкя, защото не можел да понесе вилата в "Бояна", която свързвал с Людмила.

Но някъде около честванията на 1300-годишнината на България на 19 и 20 октомври същата година се посъвзел и започнал да мисли как да подготви сина си за свой наследник. От този момент нататък бившият Първи пренасочил усилията си да го развива полека-лека. Бил избран за народен представител от Монтана, станал директор на фондация "Людмила Живкова" със статут на заместник-министър, но не обичал да ходи на работа, както установява ДС.

“Държавното управление не беше неговото амплоа, живееше в сянката на баща си и сестра си. Това му тежеше и го направи трагичен образ", разказа пред "168 часа" Димитър Иванов, последният шеф на 6-и отдел на 6-о управление на ДС. Чудели се как да съобщят на бившия Първи за получените данни от службата.

"Колегите го наблюдаваха, виждаха, че обкръжението му е нездравословно. Около него се въртяха кариеристи и използвачи. Дълго време криеха от Тодор Живков истината и той не беше наясно с проблемите. Накрая му докладваха, че лоши приятели влияят зле на Владимир и че трябва да бъдат изолирани", добави Димитър Иванов. ДС следяла и дали синът няма да започне някаква антидържавна дейност, но такава не забелязали.

Вовата, както всички наричали сина на Първия, става и заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, което се равнява по тогавашните стандарти на министерски пост. За този факт партизанинът Славчо Трънски след 1989 г. казва, че "баща му разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три - единият от които за неговия Владко".

Още от дете за него се грижат гардове от тогавашното УБО (Управление по безопасност и охрана).

Шофьор го вози на училище и установява, че момчето бяга от час, но не смее да разкаже за поведението му на височайшия му баща.

Семейството му винаги било загрижено за него. "Въпреки че Тодор Живков беше много по-близък с Людмила, Владимир беше галеното дете на мама и татко. Беше изтърсак и много го пазеха", разказа познат на фамилията. Синът им се ражда 10 години след дъщеря им, когато бившият Първи е вече на 41 г.

След като завършва училище, решили да го изпратят в казармата като всички негови връстници, въпреки че са могли да го освободят.

За издънките на Владимир и семейната тежест четете ТУК

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Сашо Кадиев Кадър: скриншот от "Преди обед"

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Два български филма идват от Кан във Варна за фестивала “Златна роза”

Два български филма идват от Кан във Варна за фестивала “Златна роза”

Гергана Змийчарова и Иван Юруков

3-метров “чинар на Вазов” засадиха Иван Юруков и Мариус Донкин

Принц Филип почина през април СНИМКА: Ройтерс

Принц Филип обичал да пръска таваните с горчица

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

Джаред Падалеки като новия Уокър
СНИМКА: ФОКС

“Уокър - тексаският рейнджър” пак на екран, но без Чък Норис

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber