Американец учи каба гайда в Родопите, а съседите тактуват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10030227 Американец учи каба гайда в Родопите, а съседите тактуват Американец учи каба гайда в Родопите, а съседите тактуват www.24chasa.bg
Матю Паркс и гайдарят Петър Янев по време на урок
Матю Паркс и гайдарят Петър Янев по време на урок СНИМКА: Валентин Хаджиев

34-годишният математик Матю Паркс живее в Смолян и работи онлайн за фармацевтична компания в Дания

Вече свири “Мале ле, стара мале ле” и “Стани ми, порти отвори, Лено, Ленче”

“Искам да видя и усетя каква е тази магия, която обединява и сближава хора”, казва начинаещият гайдар Матю Паркс от Ню Йорк.

34-годишният американец, който има докторантура по математика и работи в международна фармацевтична компания, учи народния ни инструмент в Смолян. Вече умело свири “Стани ми, порти отвори, Лено, Ленче ”. Всъщност това е

първата

българска

песен,

която чул

случайно

в ютюб

Гайдарят на Валя Балканска - Петър Янев, я засвирва тия дни, докато му дава уроци, и Матю я разпознава. Свири и “Мале ле, стара мале ле”. Предстои му да усвои най-разпространените, но трудни за чужденците размери 2/4, 7/8 на ръченицата, по-известна в Родопите като поседница, и сворнатото хоро в 9/8.

Математикът, пленен от гайдата, в Ню Йорк открил смолянчанина Кирил Кетев, който е ученик на гайдаря - легенда на Родопите, бай Дафо Трендафилов. Кетев води онлайн уроци от САЩ и понякога включва в мрежата и Петър Янев. Матю

се записал в

школа по

български

народни танци

Научил десетина хора. След това поискал да се научи и да свири. “Кирил ме насочи да се уча на каба гайда от Петър Янев, за да мога истински да разбирам инструмента и фолклора ви”, казва Матю.

От около година той работи онлайн в клона на фармацевтична компания в Дания и преценил, че сега е моментът да се учи на гайда. През свободното си време обикаля Родопите, за да вникне в хората, които пеят и свирят любимите му мелодии. Посетил музикален фестивал в Широка лъка, сега му предстоят и други маршрути.

Корените на семейството му са от Италия, Обединеното кралство и Ирландия. Майка му работи в застрахователна компания в САЩ, баща му е починал. Като дете се пробвал да свири на барабани и китара в Ню Йорк, но се отказал, без да научи почти нищо.

“Нямам никакви планове, свързани с гайдата. Просто ще е чудесно да я науча и ще се радвам хората да чуват тези звуци изпод ръцете ми”, уточнява чужденецът.

“След като му обясних моите методи на преподаване и се уговорихме, си счупих крака и трябваше да ме оперират в болницата. Матю много настояваше да почнем и

пет дни му

преподавах в

отделението по

травматология

на болницата. Хората, настанени в отделението, и медиците се впечатляваха и с нетърпение чакаха да започнат уроците и да слушат гайда”, обяснява Янев.

След това уроците продължили в дома на гайдаря, тъй като той не може да се движи. Семейството на Янев приема с охота чужденеца, споделя и трапезата си с него. Никой от съседите не възразявал за шума, който идва от апартамента на Яневи, те дори тактуват по време на изпълненията.

“В САЩ това е невъзможно. Българите сте различни, умеете да общувате. Само такъв народ може да има такава хубава музика”, възкликва Матю.

Ученикът свири засега на учебна гайда, при която мехът е от импрегниран плат, за да му е по-лесно. Ручилото, гайдуницата, духалото и главините са истински. Тепърва му предстои обучение на инструмент с естествен мях, а и да разбере как да настройва гайдата и как да я поддържа.

“Част от свиренето на каба гайда е да можеш да я поддържаш и настройваш”, заявява учителят му.

От ноември американецът усилено учи български. Сам, без учител.

Вече може да разговаря почти свободно на нашия език. При непозната дума не търси синоним и не се опитва да я обяснява с жестове, а бърза да направи веднага справка с телефона какво е значението ѝ, за да я запомни.

“Математиката му помага, тъй като го е научила, че във всичко има логика. В много школи бързат да покажат резултат и свирят неритмично и нехармонично. А аз държа учениците ми да научат основата, тактовете, размерите, смисъла на песните и обичаите, свързани с тях”, казва Янев.

Именитият гайдар кръщава учениците си чужденци с български имена.

Американецът

Матю вече е

Матей

Обяснил му е кой е един от най-известните българи с това име- отец Матей Преображенски-Миткалото. Накарал го да прочете историята на възрожденеца.

Преди него Еманюел от Швейцария получил името Манол, Георг Щрубер от Швеция е Гочо, ученик на име Брус пък станал Борис. Всички те си заминали с български имена.

“Аз съм само проводник на интереса към нашата музика. Истинските посланици на България по света са каба гайдата и фолклорът ни. Покрай тях чужденците опознават страната ни и нейната древна история”, казва Янев. Според него гайдата е сакрален инструмент, който не само свири, а и говори. “Неслучайно в по-стари времена при нас казват: “Ела да ти кажа песен”, а не “Ела да ти изпея песен”. Единствено с гайда и тъпан нестинарите влизат в огъня. Това не е случайно”, споделя гайдарят.

“Митичният Орфей не е свирил на арфа, а на гайда. И ние, българите, сме дали този уникален инструмент на другите народи”, твърди музикантът.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Джаред Падалеки като новия Уокър
СНИМКА: ФОКС

“Уокър - тексаският рейнджър” пак на екран, но без Чък Норис

Красивите актриси на театър “София” са рекламни лица на “депозитни карти” за билети

Красивите актриси на театър “София” са рекламни лица на “депозитни карти” за билети

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън пее в София на 31 октомври

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън пее в София на 31 октомври

Британският принц Чарлз СНИМКА: Ройтерс

Принц Чарлз и синът му Уилям заедно на премиерата на филм за Джеймс Бонд

Водещата на новините Виктория Готева, на спортните емисии - Димитър Тасев, на прогнозата за времето - Натали Трифонова, Златимир Йочев и Биляна Гавазова вече заедно обсъждат най-важните теми в сутрешния блок от 6 до 7 ч. 
СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Новините на Би Ти Ви вече по-дълги с разговори с гости и преки включвания

Ивайло Захариев играе сина на героя на Шопов във филма, а след това и в сериала “Южен вятър”.

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber