Заговорник с Горуня срещу Тодор Живков навърши 96 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10024407 Заговорник с Горуня срещу Тодор Живков навърши 96 години Заговорник с Горуня срещу Тодор Живков навърши 96 години www.24chasa.bg
Рожденикът Илия Карагонов духна от раз свещичките от тортата, което всички разтълкуваха като добър.
Рожденикът Илия Карагонов духна от раз свещичките от тортата, което всички разтълкуваха като добър. СНИМКА: Снимка: Авторът

Бившият партизанин и заговорник с Горуня срещу Тодор Живков Илия Карагонов от село Тъжа в община Павел баня навърши на 22 юли 96 години. Въпреки годините и претърпяна неотдавна операция на крака рожденикът в добро разположение на духа почерпи за празника си.

“С главата съм добре, но краката вече не ме слушат, не мога да ходя всеки ден до любимото си кафене”, каза за себе си с чувство за хумор и малко тъга бай Илия. И вдига наздравица за свое и за здравето на всички с домашна ракия.

Животът му е повече от интересен, почти като в холивудски екшън. На 18 години Карагонов бил изключен от казанлъшката гимназия като активен ремсист и става партизанин. Веднага след 9 септември 1944 г. той е на фронта, после се издига в армията до чин полковник, командир на разузнаването на Военноморските сили и преподавател във Военната академия.

През 1965 г. участва в заговора на Горуня за свалянето на Тодор Живков от власт, заради което е уволнен от армията, разжалван и изпратен като счетоводител на кооперацията в град Кубрат, Разградско.

След 3 години му позволяват да се завърне в София, където работи до пенсионирането си през 1986 г. в системата на “Кореком”.

Допреди 4 години, когато артритът съвсем изтръгна писалката от пръстите му, Илия Карагонов продължаваше да пише книги със спомени, публицистика, поезия и проза.

Член е на Съюза на независимите български писатели. За себе си обича да казва, че спомените му са като лебеди - бели и черни. И още съжалява, че навремето не успели да свалят от власт Тодор Живков.

Справка в Съюза на антифашистите в България показва, че в момента най-възрастният жив бивш партизанин у нас е роденият на 17 октомври 1922 г. в Пловдив сценарист, режисьор, писател и общественик Анжел Вагенщайн, след него е точно с месец по-младата Лалка Старибратова от Стрелча.

В тази почетна класация Илия Карагонов е на четвърто или на пето място.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

"168 часа": ДС крие аварии в АЕЦ "Козлодуй" и облъчени хора преди 40 г.

"168 часа": ДС крие аварии в АЕЦ "Козлодуй" и облъчени хора преди 40 г.

"168 часа": Как едно 18-годишно момиче с пистолет отиде да гони фашистите от границата

"168 часа": Как едно 18-годишно момиче с пистолет отиде да гони фашистите от границата

Владо Карамазов пак с награда от Виена

Владо Карамазов пак с награда от Виена

Паметникът на Удроу Уилсън. Седналият на стола е скулпторът Георги Чапкънов - Чапа.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Удроу Уилсън, президентът на САЩ, който подкрепи България през 1919 г.

снимки: Юлиан САВЧЕВ

Големият Георги Чапкънов-Чапа: Отивам си!

Георги Лозанов гледа и оценява 500 документални и исторически филма

Георги Лозанов гледа и оценява 500 документални и исторически филма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber