Детските пиеси на Силистренския театър на голям екран през август

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10008718 Детските пиеси на Силистренския театър на голям екран през август Детските пиеси на Силистренския театър на голям екран през август www.24chasa.bg
Златина Славева е директор на театъра в Силистра.
Златина Славева е директор на театъра в Силистра.

По време на отпуска на трупата на силистренския театър записи на детските постановки ще се излъчват на екран, за да могат да бъдат гледани от децата на града и техните родители. Това е по идея на директора на театъра Златина Станева.

„Мисля, че тази идея ще предизвика интерес - ще дадем възможност за една по-различна забава и ангажираност на децата", казва Станева и допълва, че вече има запитвания как ще продължи програмата през август. Има наличен и проектор и екран, така че след като доузрее идеята в главата й и бъде обсъдено с трупата, нещата са на път да се случат.

„След като имаме техническа възможност да осъществим идеята си, защо да не я направим", допълва Станева.

В ролята си на нов - стар директор Златина Станева обясни, че по отношение на програмата на театъра не предвижда кой знае какви промени. Представленията, които се предвижда да бъдат разработени като проекти, са съобразени с наличния творчески състав и на този етап по думите не се предвижда разширение на щата.

Въпреки че по щат нямаме сценограф и режисьор това пък ми помага, дава ми свобода да подбирам режисьорски и сценографски хрумвания и идеи, казва още Златина Станева. По отношение на творческата дейност на трупата има изграден цялостен репертоарен план за следващите четири години, като той е разделен на основна и поддържаща част.

„Основната линия на нашия репертоар продължава представянето на класически произведения, защото практиката показва, че в нашия добруджански край хората имат нужда от представления, които да са близки до техния бит и разбирания. Длъжни сме да си изпълняваме мисията да отговаряме на очакванията на нашата публика, дейността ни е симбиоза между актьори и зрители и ако зрителите не харесват това, което актьорите творят на сцената те няма да идват на театър. До края на годината в основната схема влизат „Криворазбраната цивилизация и„Чудо” по Иван Радоев", обясни директорката на силистренския театър Златина Станева.

„Във финансовата гледна точка мога да кажа че от ноември 2020 година с постановление на Министерски съвет ни се осигуряват заплатите и осигуровките от работодателя. Всички други разходи се поемат от нашите приходи, тези ограничения по отношение на посещаемостта, както и няколкото затваряния се отразяват на приходите и генерираме недостиг. Правим си изключителна сметка за разходите и за разходваните средства по отношение на реализацията на новите творчески проекти. По отношение отново към репертоарната мрежа за следващите четири години предвиждат да се реализират проекти от българската класика , в това число и „Българи от старо време”, както и една от постановките на Ст.Л. Костов „Държавните липи”. Предвижда се да бъдат реализирани и проекти румънски и македонски автори.

От новата българска драматургия през първата половина на следващата година ще бъде реализиран и проектът „Дракончето Драчко” на Янко Митев., който се очаква в края на месеца да постави на силистренска сцена „Мечо Пух”.

“За мен е много важно да чувствам пулса на зрителите, какво приемат и искат и какво не, това ме държи в напрежение и ме стимулира да планирам работата на институцията. Това, че сме комбинирана структура определя и е спецификата на творческата дейност. Плашещото е рутината, работата на актьорите е на сцената , административната работа, контрола е на директора, много е важно тези два аспекта да не се смесва, ако се смесят идва рутината, а това е рисковано и опасно", казва Станева.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Британската рапърка вече е в България.

Британска рапърка "урежда" билети за българското издание на "Екзит"

Японецът Нобуо Фуджита бомбардира континентална Америка от подводница самолетоносач

Японецът Нобуо Фуджита бомбардира континентална Америка от подводница самолетоносач

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

Музикалните и театрални събития през август

Музикалните и театрални събития през август

ТЕСТ: Пречат ли свръхромантичните ви представи на вашата връзка

ТЕСТ: Пречат ли свръхромантичните ви представи на вашата връзка

Снимка: btvnovinite.bg

19-годишно момиче от Белгия планира да обиколи света със свръхлек самолет

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber