Нови находки във великолепния Мисионис, сред тях монета на Иван Шишман

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10005266 Нови находки във великолепния Мисионис, сред тях монета на Иван Шишман Нови находки във великолепния Мисионис, сред тях монета на Иван Шишман www.24chasa.bg
Една от най-ценните находки на това лято - сребърната монета от времето на цар Иван Шишман. СНИМКА: Архив

Сребърна монета на цар Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта
Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. За историците този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекли "Северния Перперикон". А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм.
Разкопките тук се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.
Тази година за археологически разкопки и консервация на находките са осигурени 350 хиляди лева.
Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от 5-6 век. В момента текат подготвителни дейности за укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да стане резиденцията достъпна и за посещения
Това е класически domus - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 метра. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея.
В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.
"Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани", казва проф. Николай Овчаров. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия Св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос /Варна/ римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.
Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този ученик на Христос.
При тазгодишните разкопки вече са намерени над 120 находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14 век, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чиито командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар - т. е. на цар Иван Шишман.
От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, до момента са открити още останки от нови 4 сгради и 3 улици. Три от сградите са датирани от 13-14 век. Разкрита е и голяма обществена сграда от 5-6 в., в която археолозите предполагат, че се е помещавал градският съвет.
"За значимостта на сградата съдим по зидовете, които са по-големи и от тези на епископската резиденция. Планът й обаче ще стане ясен през септември", разясни археологът Стефан Иванов. Той допълни, че в следващите седмици предстои да се навлезе в античния пласт, където се очакват още представителни сгради, тъй като разкопките са съсредоточени в центъра на града.
Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до месец октомври.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Катето Евро все още се радва на лятото в Гърция (Снимки)

Катето Евро все още се радва на лятото в Гърция (Снимки)

ДЖЕЙСЪН СЪДЕЙКИС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Нова мода - мъжете с цветни смокинги на наградите “Еми”

Снимката, от която тръгва целият проект - дъщерята на Йордан Симеонов - София Симеонова, в римейк на картината на Леонардо “Спасителят на света”.  

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

София в женско лице

"Тед Ласо"

Раздадоха наградите "Еми" (Снимки, видео)

Нели Петкова заведе сина си на море в Гърция

Нели Петкова заведе сина си на море в Гърция

Яна Титова (вляво) е един от режисьорите на сериала.

"Татковци" сбъдва мечтата на Яна Титова да бъде режисьор на комедии

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber