Епископска гробница откриха археолози на Перперикон

https://www.24chasa.bg/novini/article/9990336 Епископска гробница откриха археолози на Перперикон Епископска гробница откриха археолози на Перперикон www.24chasa.bg
Археологът Николай Овчаров показва епископската гробница, разкрита в първите дни на разкопките на Перперикон. СНИМКА: Ненко Станев

Епископска гробница от 6 век от 6 век разкриха археолози в първите дни на проучванията на Перперикон. Гробът на духовника се намира на метри от ранносредновековната базилика в т.нар. Южен квартал.

Гробницата, която е ограбена вероятно преди много години, е изсечена в монолитна скала. Ориентацията е по посока север-юг, а не изток-запад, както е традиционно при християнството. "Необичайната ориентация на гроба е знак, че в него е бил положен епископ.

Сред находките е рядка монета от времето на император Диоклециан
Сред находките е рядка монета от времето на император Диоклециан СНИМКА: Ненко Станев

Разкривали сме подобни гробници на висши духовници при разкопките на средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал "Веселчане", каза археологът Николай Овчаров. Според него по-сигурния знак, че гробницата е на епископ е това, че е на две нива, за да може човекът в нея да бъде положен в полуседнало положение. Сред първите находки при експедицията това лято са 10-ина монети, сред които е една бронзова от периода 296-306 година, от времето на Тетрархията. "Това е времето на император Диоклециан, който за да може да се управлява по-добре разделя Римската империя на западна и Източна. В крайна сметка се стига до гражданска война във Византия, която довежда на власт Константин Велики, въвел християнството по тези земи. По това време се построяват и крепостните стени на Перперикон, свързани с варварските нашествия", поясни Николай Овчаров. Сред другите находки, открити при разкопките, са метални предмети, вероятно части от църковна утвар от 5-6 век, върхове на стрели, част от стъклена гривна.

Част от находките, открити в началото на тазгодишната експедиция в археологическия комплекс
Част от находките, открити в началото на тазгодишната експедиция в археологическия комплекс СНИМКА: Ненко Станев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Милка Христова: Безотговорно е СO да обвинява държавата за проблеми на „Топлофикация“

Милка Христова: Безотговорно е СO да обвинява държавата за проблеми на „Топлофикация“

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: Днес счупихме 4 рекорда от началото на пандемията

Зов за помощ: Състоянието на Сашка Васева се
влошава

Зов за помощ: Състоянието на Сашка Васева се влошава

Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов говори пред журналисти в парламента. От ляво на дясно до него са колегата му Ивайло Вълчев, адвокатът Радостин Василев, журналистът Станислав Балабанов и зам.-шефът на групата Филип Станев.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Излиза ли ИТН от политическия аутизъм

СНИМКА: Pixabay

Временно ще спре водата утре в центъра и "Студентски град"

Антикоагуланти изчезнали от аптеките

Антикоагуланти изчезнали от аптеките

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber