ЕК потвърди: От 2035 г. само с коли на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/9987520 ЕК потвърди: От 2035 г. само с коли на ток ЕК потвърди: От 2035 г. само с коли на ток www.24chasa.bg
ЕК потвърди: От 2035 г. само с коли на ток
СНИМКА: Пиксабей

На всеки  60 км магистрала трябва да има станция за зареждане 

Засаждат 3 млрд. дръвчета в ЕС до 2030 г.

Нов фонд за климата ще предоставя специално финансиране за енергийна ефективност, включително и саниране, ще събере минимум 72,2 млрд. евро 

Европейската комисия предложи пакет от обвързващи законодателни мерки в областта на климата, енергетиката, земеползването, транспорта и данъчното облагане, подходящи за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г., съобщиха от ЕК.

Постигането на тези намаления е от решаващо значение за превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и за превръщането на Европейския зелен пакт в реалност.

С днешните предложения Комисията представя законодателните инструменти за постигане на целите, договорени в Европейския законодателен акт за климата, и за коренно трансформиране на нашата икономика и общество за справедливо, екологосъобразно и проспериращо бъдеще.

Законовите промени съчетават:

· Увеличено използване на енергия от възобновяеми източници. Всички държави членки на ЕС ще имат конкретни цели за използването на енергия от възобновяеми източници в транспорта, отоплението и охлаждането, сградите и промишлеността.

· По-бързо разгръщане на видовете транспорт с ниски емисии и на инфраструктурата и горивата в тяхна подкрепа - всички нови автомобили, регистрирани към 2035 г., ще бъдат с нулеви емисии.

Това изисква от държавите членки да инсталират нови пунктове за зареждане на редовни интервали на големите магистрали - на всеки 60 километра за зареждане с електроенергия и на всеки 150 километра за зареждане с водород. Въздухоплавателните средства и корабите ще имат достъп до чиста електроенергия в главните пристанища и летища, включително синтетични нисковъглеродни горива.

· По-голяма енергийна ефективност - от публичния сектор ще се изисква ежегодно да санира 3% от своите сгради;

· Определяне на план за засаждане на три милиарда дървета в цяла Европа до 2030 г.

· Прилагане на търговията с емисии в нови сектори и затягане на съществуващата схема на ЕС за търговия с емисии. Държавите членки следва да изразходват всички свои приходи от търговия с емисии за проекти, свързани с климата и енергетиката. Специална част от приходите от новата система за пътен транспорт и сгради следва да бъде насочена към възможното социално въздействие върху уязвимите домакинства, микропредприятията и ползвателите на транспорта.

· Привеждане на данъчните политики в съответствие с целите на Европейския зелен пакт

· Мерки за предотвратяване на изместването на въглеродни емисии в конкурентни замърсяващи икономики извън ЕС

· Както и инструменти за опазване и растеж на нашите естествени въглеродни поглътители

Предлага се нов Социален фонд за климата, който да предоставя специално финансиране в помощ на гражданите, за да ги вложат в енергийна ефективност, нови отоплителни и охладителни системи на жилищата си и по-чиста мобилност. Социалният фонд за климата ще се финансира от бюджета на ЕС, като се използва сума, равняваща се на 25 % от очакваните приходи от търговията с емисии за строителни горива и горива за пътен транспорт.

Той ще предостави на държавите членки финансиране в размер на 72,2 млрд. евро за периода 2025—2032 г. С предложение за използване на съответстващо финансиране от държавите членки Фондът ще мобилизира 144,4 млрд. евро за социално справедлив преход.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на новото приложение „Еразъм+“.

Габриел: Приложението „Еразъм+“ е стъпка напред към Европейската студентска карта

Мария Габриел

Студентите избират онлайн участие в програмата "Еразъм"

Кампанията "Линиите на живота"
Снимка: europa.eu

Близо 200 човешки истории за пътуването с влак събра кампанията „Линии на живота”

Ева Майдел

Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

Мария Габриел

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber