Загуба на пространствена ориентировка - основна версия за падналия МиГ-29

https://www.24chasa.bg/novini/article/9987246 Загуба на пространствена ориентировка - основна версия за падналия МиГ-29 Загуба на пространствена ориентировка - основна версия за падналия МиГ-29 www.24chasa.bg
МиГ-29 СНИМКА: Архив
МиГ-29 СНИМКА: Архив

Приключи разследването на „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29 на 9 юни 2021 г. по време на учението  „Шабла 2021“, съобщиха от МО.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до падането на самолета и гибелта на пилота майор Валентин Терзиев. 

Основната версия е загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море. Като съпътстващи причини в доклада се посочва неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената се е увеличила. Това неминуемо водело до липса на време за безопасно излизане от атака.

Втора съпътстваща причина са особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори. И трето - неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата. До 3-4 седмици предстои да бъде разчетена т.нар черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Русия. 

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация,

Изготвеният доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“ е публикуван в сайта на Министерството на отбраната. Вижте го тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Николай Витанов Кадър: Нова тв

Проф. Витанов: 5.51 пъти повече починали през октомври в сравнение с този през 2020 г.

Д-р Николай Михайлов СНИМКА: Архив

Николай Михайлов: Това е национално бедствие, ще платим всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

700 лева да стане минималната заплата още следващата седмица, иска КНСБ (Обзор)

В петък шефът на НЗОК проф. Петко Салчев и председателят на надзора  д-р Александър Златанов (от дясно на ляво) съобщиха за решението на касата рецепти да издават и джипитата.

Провал на безплатните лекарства от джипитата. Лекарският съюз даде касата на прокурор (Обзор)

КИРИЛ ПЕТКОВ

Ден преди Конституционният съд да се произнесе за указа за назначаването на Кирил Петков, той отново поиска да бъде изслушан (Обзор)

БОЙКО РАШКОВ

Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber