Янка Такева апелира за ваксиниране на учителите във видеопослание

https://www.24chasa.bg/novini/article/9986056 Янка Такева апелира за ваксиниране на учителите във видеопослание Янка Такева апелира за ваксиниране на учителите във видеопослание www.24chasa.bg
Янка Такева Кадър: Фейсбук/МОН
Янка Такева Кадър: Фейсбук/МОН

"Много е важно в условия на пандемия човек да се грижи за своето здраве. Лично аз се ваксинирах, защото не мога да си позволя при срещите с толкова много учители и персонал в образованието да поставя на карта тяхното здраве".

Това заяви председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева във видеопослание, публикувано в страницата във фейсбук на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Членовете на Синдиката на българските учители много добре знаят политиката на СБУ и бяха първите, които се записаха да бъдат ваксинирани, за което безкрайно им благодаря, отбелязва Такева.

Министерството на образованието и науката съобщи на 8 юли, че започва информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините. Организират се регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

От МОН съобщиха също на 8 юли, че над 70 процента от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4 на сто от училищата в България. При детските градини този дял е 3 на сто. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30 процента, при детските градини такова е положението в 75 процента от екипите. Това е показало проучване на МОН, направено в началото на юли т.г. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойните присъствени учебни занятия през предстоящата учебна година.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщането към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали за личното здраве и безопасността в пандемията, за нуждите на образователната система.

По предложение на социалните партньори в образованието се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70 процента на ваксинирания персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазването на общественото здраве, информираха на 8 юли от образователното министерство.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видео

Завещание на седмицата: Г-н Янев, симпатичен сте ми и простете, че предрекох трети избори

Завещание на седмицата: Г-н Янев, симпатичен сте ми и простете, че предрекох трети избори

Завещание на седмицата: Годеж, сватба и развод за три дни по депутатски (Видео)

Завещание на седмицата: Годеж, сватба и развод за три дни по депутатски (Видео)

От сградата на британския парламент и катедралата "Сейнт Пол" в Лондон до Таймс скуеър в Ню Йорк, текстът Imagine all the people living life in peace ("Представи си, че всички хора живеят в мир") беше прожектиран по фасади в цял свят за днешната годишнина.
Снимка: Туитър/Yoko Ono

Текст от песента Imagine върху сгради по цял свят за 50-годишнината й

Българският код - геномът ни е древен, проследен е до ловци от мезолита (Видео)

Българският код - геномът ни е древен, проследен е до ловци от мезолита (Видео)

Римейкът на филма "Дюн" може да се състезава за Оскар (Видео)

Римейкът на филма "Дюн" може да се състезава за Оскар (Видео)

Как виждат бъдещето Ванга, дядо Влайчо

Как виждат бъдещето Ванга, дядо Влайчо

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber