Санкционираните по "Магнитски" не са получавали пари от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9981681 Санкционираните по "Магнитски" не са получавали пари от ЕС Санкционираните по "Магнитски" не са получавали пари от ЕС www.24chasa.bg
Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Еврокомисията

Бюджетната комисия на ЕП може да прати мисия в България заради еврофондовете, срок няма

Българите, които станаха обект на неотдавнашните санкции на САЩ по закона "Магнитски“, не са получили пари по европейските кохезионни фондове. Свързаните с тях компании също не са били изпълнители по проекти, за които са отпуснати евросредства, заяви Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Еврокомисията. Той говори по време на заседание на комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) относно проверки за нередности с усвояването на средствата от ЕС в България. 

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи - на бизнесмена Васил Божков, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на Илко Желязков - бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

Веднага след това ЕК се обърнала към българските институции с въпрос дали засегнатите лица и компаниите им са се облагодетелствали от европейски фондове. Полученият отговор бил отрицателен.

Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент може да изпрати мисия в България за събиране на факти по евентуални злоупотреби с европейски фондове, стана ясно по време на заседанието.

Изслушани бяха освен представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и регионални дейности, така и членове на службата за борба с измамите с европейски средства - ОЛАФ.

„От известно време сме загрижени за ситуацията в България", подчерта председателката на CONT Моника Холмайер.

„По-рано през деня чух мнението, че няма смисъл винаги да посещаваме 3 страни - Чехия, Полша и Унгария. Има предложение да посетим и други държави, за да подкрепим разследващите органи и да получим повече информация по всеки казус. Би било полезно да организираме мисия за откриване на фактите и в България. Изборите минаха, така че нямаме конкретен краен срок да направим подобно посещение“, добави Холмайер.

Дебатът в комисията бе организиран заради решението на САЩ да наложат санкции на български граждани по закона "Магнитски". 

От българските евродепутати член на комисията CONT е Цветелина Пенкова от групата на Социалистите и демократите, а Андрей Новаков от ЕНП е зам.-член. Дебатът, проведен само ден след парламентарните избори в България, е именно по инициатива на Пенкова.

По искане на евродепутатите от Групата на социалистите и демократите шефката на CONT Моника Холмайер (ЕНП) отправила писмо до еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан. В него се изказа тревогата на евродепутатите относно разходването на европейски средства в България и се иска справка на провежданите одити и проверки. След незадоволителен отговор на комисар Хан, евродепутатите от комисията по бюджетен контрол решили да организират обсъждането на България.

„Цветелина, вярвам, че можеш да убедиш групата си, че е нужно да направим такава мисия в България." С тези думи Моника Холмайер закри заседанието на комисията, обръщайки се към българската евродепутатка Цветелина Пенкова.

По време на дебата превод на български език нямаше. Пенкова направи изказването си на английски, докато Александър Йорданов от ЕНП говори на полски език. Той не е член на CONT.

В документи за заседанието се съдържа откъс от доклад за състоянието на организираната престъпност в ЕС, който ще бъде представен по-късно този месец. Отбелязва се, че по най-нови данни на ЕК България губи за 2018 г. 1,2 млрд. евро от данъчни измами, от фалити и несъстоятелност.

Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ засякла у нас нередности по 1126 случая при използването на европейски средства, което е подобно на броя на случаите в други източни членки. През 2019 г. са проверени 6 случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за общо над 685 000 евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 млн. евро.

Дискусията е нормална процедура за комисията по бюджетен контрол. Често се водят дебати по различни теми с експерти и представители от Еврокомисията. В повечето случаи това не води до дебат в пленарната зала на ЕП, изготвяне на доклад или мисия в държавата членка, но на този етап е твърде рано да се каже какво ще последва. Това е първата дискусия по този въпрос и членовете на CONT тепърва трябва да вземат решение за следващите стъпки.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на новото приложение „Еразъм+“.

Габриел: Приложението „Еразъм+“ е стъпка напред към Европейската студентска карта

Мария Габриел

Студентите избират онлайн участие в програмата "Еразъм"

Кампанията "Линиите на живота"
Снимка: europa.eu

Близо 200 човешки истории за пътуването с влак събра кампанията „Линии на живота”

Ева Майдел

Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

Мария Габриел

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber