Стоянка Балова: Изборната администрация е основна пробойна в изборния процес

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979316 Стоянка Балова: Изборната администрация е основна пробойна в изборния процес Стоянка Балова: Изборната администрация е основна пробойна в изборния процес www.24chasa.bg
Машина за гласуване
Машина за гласуване

"На първо място няма как да не отбележим, че чисто организационно наистина изборите се проведоха доста по-добре от миналия път". Това каза по БНР Стоянка Балова от Института за социална интеграция.

Тя съобщи, че наблюдатели на Института са падали сигнал още сутринта в 9 часа в изборния ден за съмнения за контролиран вот в Бяла Слатина.

"На места и в Русенска област, и Пловдив, и в Шумен се премина доста рано на хартиено гласуване, тъй като имаше проблеми със софтуера на някои от машините. На доста места имаше чести промени, но след намеса на техническите лица на фирмата, която ги поддържа, гласуването бе продължено с машина".

Според нея ниската избирателна активност не позволи струпване на избирателите пред секциите.

Във връзка със сигналите за нарушаване на тайната на вота Балова коментира, че преди време се е налагало да съветват членовете на секционните избирателни комисии да не диктуват данни.

"Този път нововъведението е да надничат над машините, за да видят избирателя за кого гласува и ние също го отчетохме и няколко пъти сигнализирахме на ниво секционни избирателни комисии".

Тя допълни, че по отношение на районите избирателни комисии там все още върви предаване на протоколите.

"И сигнализираха и вие медиите, и наши колеги в чужбина, че на изборите в чужбина имаме едно слабо звено по отношение на ЦИК, по отношение на затваряне на секциите, тъй като там все още има отворени секции и ЦИК не им е върнала обратна връзка дали всичко е наред и дали могат да затворят комисиите. Можем да кажем, че изборната администрация е основна пробойна в изборния процес".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Изборът 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber